218 av 290 kommuner har redan höjt skatten sedan 2006. Och det finns ett tydligt mönster för skatteutvecklingen, enligt Dagens Industri.
Kommuner med låg skatt, framför allt rika storstadskommuner, har kunnat sänka skatten ytterligare. Men majoriteten har höjt, och fler höjningar väntas. Enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting, planerar 13 kommuner och sex av de 20 landstingen att höja skatten inför 2014.
– Jag är ingen som föredrar höjda skatter, men när vi ser att pengarna inte räcker till har vi inget val, säger Lena Karlsson, C, landstingsråd i Kronoberg, till DI.
I Lund sänkte de borgerliga skatten med 40 öre när de tog över styret efter valet 2006. Nu höjs den - med lika mycket.
– Det är i alla fall hederligare att ta beslutet nu före valet än att återkomma efter valet och säga att vi måste höja skatten, säger kommunalrådet Mats Helmfrid, M, till DI.
Höjning först efter valet
Många kommuner väntas ha valt en annan väg och sparar höjningen till efter valet.
En del av förklaringen till kommunernas kris är att regeringen sänker skatter, samtidigt som statsbidragen till kommunerna är oförändrade.
Peter Nordebo, FP, som är kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs tycker att skatteutjämningssystemet borde göras om.
– När ungdomarna flyttar till storstadsområdena och börjar betala skatt där blir mormor och morfar kvar här hos oss och vi ska betala deras äldreomsorg, säger han till DI.