Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är städerna där bopriserna rasar mest

Bostadspriserna har sjunkit dramatiskt sedan de senaste årens toppnoteringar.

Störst är fallet i Linköping och Sundsvall – medan Stockholm är den storstad som tappat mest visar statistik från Mäklarhuset.

– För den som klev in på marknaden just när den stod på toppen har utvecklingen varit tuff, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset, i ett pressmeddelande.

Bostadsmarknaden har varit avvaktande under årets första månader och januaripriserna på villor och bostadsrätter var oförändrade jämfört med samma månad 2018.

Men när Mäklarhuset undersökte priser på bostadsrätter i olika mellansvenska städer och jämförde med den absoluta toppnoteringen under perioden 2015 till 2018 var det uppenbart att dagens bopriser sjunkit stort.

Rikssnittet visar ett tapp på 7,2 procent jämfört med augusti 2017 då de genomsnittliga priserna låg som högst.


Stort fall i Linköping och Sundsvall

I flera städer har priserna dock fallit betydligt mer.

Linköping tätt följt av Sundsvall är de två städer där skillnaden är allra störst, där har priserna på en bostadsrätt backat med 18,8 respektive 18,3 procent. Minst har priserna sjunkit i Helsingborg, där nedgången är 2,9 procent.

– Bostadsmarknaden beskrivs gärna som en homogen marknad med Stockholm, Göteborg och Malmö i fokus. Vår studie pekar på stora skillnader över landet och att svängningarna i marknaden generellt är större utanför våra tre största städer”, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

Samtidigt visar Mäklarhusets statistik att Stockholm är den storstad i landet som backat mest med ett prisfall på 7,5 procent medan Göteborg och Malmö backat med 6,1 respektive 4,4 procent.


Svår tid på bostadsmarknaden

För de som köpte bostad i samband med att priserna låg som högst sommaren 2017 kan utvecklingen innebära en svår tid på bostadsmarknaden.

– Sett över tid har en investering i eget boende varit positiv, men för den som klev in på marknaden just när den stod på toppen har utvecklingen varit tuff. Detta pekar tydligt på behovet av att alltid tänka långsiktigt kring det egna boendet och ha goda marginaler i sin ekonomi”, säger Erik Wikander.