Här är pensionärerna som gör aktieklipp på börsen

När 84-åriga Ann-Mari blev änka hade hon ingen koll på sin ekonomi.
Foto: Privat
Anne-Marie, 76, sätter sig varje morgon vid datorn och går igenom aktieportföljen.
Foto: Privat

Dryga ut pensionen med pengar från lyckade aktieaffärer?

För en del låter det kanske lite högtflygande, men allt fler seniorer, inte minst kvinnor, ser börsen som alternativ till korsordet eller stickningen.

En hobby som rentav kan bli lönsam.

– För tio år sedan när jag blev änka hade jag ingen koll på familjens ekonomi. Nu har jag stenkoll och ägnar mig dagligen åt min aktieportfölj, berättar Ann-Mari, 84.

Att köpa och sälja aktier är inte lika stor grej som förr i tiden. Man öppnar ett investeringssparkonto och lär sig hur bankernas webbsidor fungerar på paddan eller i datorn. Eller i mobiltelefonen.

Börsen har blivit ett folknöje, och det har även många äldre upptäckt.

– Är det några som har tid över till det här så är det väl vi pensionärer. När man arbetar hinner man ju inte , säger Ann-Mari, 84.

Blev änka för tio år sedan

Hon skrev nyligen ett inlägg i Facebookgruppen Economista och uppmanade andra seniorer att börja investera sina surt förvärvade kronor på börsen.

”Så alla glada pensionärsdamer: sitt inte och ha tråkigt, ge er i kast med den spännande och lönsamma värld som aktier och fondmarknaden kan erbjuda”, skrev Ann-Mari. Inlägget fick hundratals kommenterar och tusentals likes.

Som många andra kvinnor i den äldre generationen hade Ann-Mari länge dålig koll på familjens affärer. Privatekonomin överlät hon i princip helt på maken.

För tio år sedan blev hon änka och som ensamstående var hon tvungen att lära sig från grunden. I dag har hon koll på allt som rör den egna ekonomin.

– Jag arbetade som sekreterare under mitt yrkesliv och hade själv ingen stor tjänstepension att falla tillbaka på. Min man var duktig på att skaffa pensioner, men vid årsskiftet är det slut med en del, och då är det skönt att jag har mina investeringar som gett mig ett tredje ben ekonomiskt, förklarar Ann-Mari.

”Roligt tidsfördriv som genererar pengar”

I början gick hon på en del nitar som amatörinvesterare. Med åren har hon lärt sig och sedan 2014, då Ann-Mari började föra bok, har kapitalet vuxit med omkring 40 procent.

Det betyder inte att hon blivit rik, men pengarna känns i alla fall som en extra trygghet när pensionsutbetalningarna blir lägre.

Hon investerar ganska konservativt i ”säkra kort” som investmentbolag och globalfonder. En och annan högoddsare blir det också.

Bästa klippet är aktierna i teknikbolaget Sinch.

– De steg 70 procent, vilket är fantastiskt bra!

Ann-Mari brukar avsätta några timmar varje dag till att sköta aktieportföljen. Hon läser affärstidningar och bloggar via sin Ipad. Hon rekommenderar gärna andra pensionärskvinnor att börja med aktier. Många är lite rädda för börsen och vet inte hur det fungerar, tror hon.

– Jag är ingen daytrader än och kan inte leva på det. För mig är det ett roligt tidsfördriv, som korsord, och extra roligt när det genererar pengar också. Lite hjärngymnastik är det väl också, tycker Ann-Mari.

När sparkonton och räntepapper ger mycket låg eller ingen avkastning blir börsen för allt fler det mest attraktiva alternativet om man har en sparad slant.

Det är givetvis inte riskfritt och behöver man sina pengar på kortare sikt är det nog inte på börsen de ska vara.

Skötte föräldrarnas bankaffärer

76-åriga Anne-Marie har precis som sin namne, Ann-Mari, 84, ett stort intresse för börsen och aktieaffärer.

– Väldigt många vågar inte satsa pengar på börsen för de tror de ska bli lurade. Självklart finns en risk, och man ska aldrig riskera sina hushållspengar. Har man ett kapital på banken ska man inte sätta in allt på börsen, utan se till att man har en del bredvid så man känner sig trygg, råder Anne-Marie, 76.

Hon har haft aktiesparande som bobby och inkomstkälla i 45 år. När hon var tonåring hade föräldrarna en gård och hjälpte till att sköta deras bankaffärer. Senare i livet jobbade hon bland annat på ett stort försäkringsbolag, så siffersinnet har funnits där.

Under årens lopp har investeringarna förräntat sig väl för Anne-Marie. Hon började med en placering i skogsbolaget Munksjö.

Varje dag sätter hon sig framför datorn vid 9.30 och kollar av affärspress och börs. Att vara uppdaterad är A och O. Och att läsa placeringsgeniet Magnus Hernhags blogg är också en viktig rutin för Anne-Marie.

– Aktierna har varit min hobby och jag har tjänat på den också. Kapitalet har dubblerats flera gånger, och jag har tagit ut vinsterna som räckt till bland annat ny bil, USA-resa och två tomter!

Inget flyt med Ericssonaktien

Dåliga affärer har det förstås också blivit. Exempelvis Ericsson-aktien där Anne-Marie inte haft någon lycka med tajmingen.

Desto bättre gick (det betydligt mindre) svenska teknikbolaget Mycronic. De utvecklar elektronik som används vid tillverkning av till exempel bildskärmar för tv-apparater och datorer. En stor marknad med andra ord.

– Jag läste om aktien på nätet och såg bland annat att dåvarande vd:n köpte jättemycket i egna bolaget. Då måste det vara en bra investering bra tänkte jag. Och det blev en av mina bästa affärer, aktien steg med 800 procent, konstaterar Anne-Marie nöjt.


Seniorkvinnornas tips till nybörjaren

1. Gå en datakurs (arrangeras av både PRO och SPF Seniorerna) om du inte redan lärt dig. Ska man köpa och sälja aktier på nätet måste man åtminstone ha grundläggande kunskaper. Men det är inte speciellt svårt!

2. Skaffa ett investeringssparkonto i valfri bank. Då slipper du deklarera vinster och förluster och betalar i stället en årlig schablonavgift.

3. Gå igenom dina tillgångar och bestäm hur mycket du kan avvara. Pengar du räknat med att använda inom kort ska inte placeras på börsen.

4. Följ med i affärspress, bloggar och nyhetsbrev. Informera dig så du kan fatta egna beslut. Viktigt att hänga med!

5. Lägg inte alla ägg i en korg, utan sprid riskerna. Att börja med investmentbolag är en god idé. Det är nästan som en förvaltad fond fast utan årliga avgiften. Aktier i till exempel Investor kostar dock ganska mycket (över 500 kronor styck) och ett alternativ kan exempelvis vara Spiltans aktiefond investmentbolag där man kan köpa in sig för en hundring.

6. Om du har en klumpsumma att placera så sprid ut inköpen över tid. Att pricka rätt i börsens upp- och nedgångar är hart när omöjligt. Men handlar du en gång i månaden så jämnar det ut sig över en längre period.

Källa: Aktieentusiasterna Ann-Mari, 84, och Anne-Marie, 76.

Fem vanliga misstag du ska undvika

1. Sprid riskerna. En del småsparare har suttit med endast till exempel Ericssonaktier i portföljen utan att tjäna en krona. Börja med med minst fem bolag och bygg ut portföljen till kanske 10-15 bolag över tid.

2. Håll dig till grundplanen. Ett av de vanligaste nybörjarfelen är att man saknar en strategi. Du måste ha en handlingsplan för kursnedgångar och sämre tider, annars ökar risken att du mår dåligt och fattar felaktiga beslut.

3. Se upp med högriskbolagen. En vanlig miss är att ha för stor andel av sparkapitalet i ett eller några få högriskbolag. Skräckexempel: Forskningsbolaget Diamyd som kraschade 2011 sedan deras diabetesvaccin inte höll vad det lovade. På en dag dök aktien med 85 procent. 

4. Köp inte fallande knivar. Aktier vars värde sjunker snabbt under en längre period kallas fallande knivar. Fångar man en sån i luften uppstår ofta blodvite. Även om det ser billigt ut kan en aktie alltid falla lite till. Ofta sjunker kursen stadigt av en anledning. Ett exempel var Eniro som gav ut telefonkataloger som ingen längre ville ha.

5. Lita inte på grannen. Det där fantastiska aktietipset som grannen, gode vännen eller killen i korvkiosken vill delge dig. Personen vill säkert inte lura dig men kan vara lika vilseledd som någon annan. Det gäller alltid att bilda sig en egen uppfattning.

Källa: Marcus Hernhag och Jan Sterner, författare till boken ”Att lyckas med aktiesparande”.TV: GW Persson om lyckade börsplaceringen.

Kriminalprofessorn har investerat i Triboron.