Här är paret som gick i pension – före 40 år

Jeremy Jacobson och Winnie Tseng jobbade och sparade under 10 år – nu reser familjen runt världen och bloggar.
Foto: Facebook
På sociala medier och på bloggen gocurrycracker.com lägger paret upp bilder från sina äventyr.
Foto: Instagram
“Det är egentligen bara en sak som avgör hur lång tid till tar för dig att göra oss sällskap på resan: Hur mycket du sparar", skriver paret på sin blogg.
Foto: Instagram

Vad sägs om att gå i pension före 40 - och ägna resten av livet åt att resa och umgås?

Jeremy Jacobson och Winnie Tseng jobbade och sparade under 10 år.

Nu lever paret på avkastningen och reser runt i världen.

– Vi drog ned på kostnaderna på det som kostar mest, skriver paret på deras blogg.

https://www.youtube.com/watch?v=sVy6-xsxZtY

Att dra sig tillbaka från yrkeslivet i god tid innan man fyller 40 för att resa runt världen kan låta som en dröm.

Men för Jeremy Jacobson and hustrun Winnie Tseng är det verklighet – trots att ingen av dem var född med guldsked i munnen.

Tvärtom så växte både Jeremy Jacobson, född i USA, och Winnie Tseng, född i Taiwan, upp i familjer med låga inkomster och lånade pengarna för att finansiera universitetsstudierna.

När paret började jobba satte de upp en gemensam målsättning: Att kunna ägna 60 år av sina liv till att resa.

Sparade miljoner på tio år

För att planen skulle hålla var de tvungna att gå i pension långt innan någon av dem fyllt 40 år.

Genom att använda 70 procent av sina inkomster till investeringar lyckades de på tio år samla ihop en förmögenhet på flera miljoner dollar.

Nu reser paret runt världen med sin lille son Julian och tar ut en avkastning på motsvarande 35 000 kronor i månaden, rapporterar Daily Mail.

– Det handlar definitivt inte om någon backpackertillvaro. Vi har hyrt hus med privat pool, äter på restauranger flera gånger om dagen och njuter av häftiga upplevelser som att simma med valhajar, skriver Jeremy Jacobson och Winnie Tseng på bloggen Go Curry Cracker.

bloggen och på Instagram visar paret bilder från deras resor i bland annat Mexiko, Guatemala, Japan och Taiwan - de flesta tagna av Winnie Tseng som är utbildad fotograf.


LÄS OCKSÅ Experterns tips: Så blir du en supersparare


Sparandet är nyckeln

När de avslöjade sina pensionsplaner häpnade deras familj och vänner.

– Det första de frågade var om vi hade fått jackpott, har Winnie Tseng berättat i tidningen Daily Telegraph.

– När vi träffade en gammal dam i Mexiko undrade hon när våra föräldrar skulle sluta skicka pengar till oss.

Men på bloggen slår paret fast att man varken behöver ärva pengar, vinna på lotto eller få in en fullträff på börsen för att bli ekonomiskt oberoende:

“Det är egentligen bara en sak som avgör hur lång tid till tar för dig att göra oss sällskap på resan: Hur mycket du sparar."

Investerade i index

När de jobbade har de en gemensam inkomst på drygt en miljon kronor, enligt Daily Telegraph. Under de första sex åren i karriären satsade paret på att betala av studielånen. Sedan ägnade Jeremy Jacobson och Winnie Tseng tio år till att investera i indexfonder.

Sparstrategin var enkel:

– Vi drog ned kostnaderna på det som brukar kostar mest, som transporter, hus, mat och nöjen, har paret berättat i bloggen.


https://www.instagram.com/p/BCnax4ghRZU/

Jeremys och Winnies 12 bästa steg mot ekonomiskt frihet

Vill du också ägna den största delen av ditt liv till att resa med familjen? Här Jeremy Jacobsons och Winnie Tsengs 12 bästa knep för att bli snabbt ekonomiskt oberoende.

1. Börja spara i dag

Varje tia som du sparar när du är 20 kan vara värd det dubbla när du är 30 och fyra gånger så mycket när du är 50. Ränta på ränta-effekten känns som att simma motströms när du har lån. Men har du sparpengar är det som att flyta med en flod.

2. Spara i stor stil i stället för flasha

Istället för att använda löneökningen till att få råd med finare bil, bostad och prylar kan du satsa på att bli ekonomiskt oberoende redan som ung.

3. Sälj tv:n

Förutom att du får tid över till att lära dig nya saker, sporta och umgås med vänner så slipper du värja dig från köpimpulserna du bombarderas av i reklamen.

4. Lev flott på liten yta

Att bo litet och lättskött betyder mindre kostnader för värme, möbler och underhåll. Välj gärna ett område där du har det de behöver på gång- eller cykelavstånd: Jobbet, affärer, parker, skola och bibliotek.

5. Lär dig älska att cykla

Jeremy Jacobson och Winnie Tseng sparade hundratusentals kronor på att cykla och gå med i en bilpool istället för att ha en egen bil. "En av de största förmögenhetsskaparna i världen är cykel. Dessutom sparar du in gymkortet", skriver paret enligt Forbes.com.

6. Lär dig laga mat som ett proffs

Det blir lättare att nobba krogen om du vet att den bästa maten äter du i ditt eget kök - till en bråkdel av priset. Det krävs tid och ansträngning för att bli en duktig hemmakock - med samtidigt är det ett effektivt sätt att utveckla ditt nätverk. Alla gillar att bli hembjudna till en stjärnkock.

7. Väx med din hobby

Skaffa ett fritidsintresse som utvecklar dig som människa istället för att slösa pengar sitta stilla på biografer och fotbollsläktare. Genom att sporta, lära dig programmera eller hantverk som silversmide ökar du din livskvalitet samtidigt som du får förmågor som potentiellt kan spara pengar.

8. Sätt höga mål

Med ett genomsnittligt sparande på omkring 5 procent måste de flesta räkna med att jobba till de är 70. Men kan du öka ditt sparande till 50 procent av din inkomst så kan du bli ekonomiskt oberoende på mindre än 20 år.

9. Träffa människor med samma mål

Försök lära känna människor som också kämpar för att snabbt bli ekonomiskt oberoende. Stötta varandra och ge varandra råd på den mödosamma vägen.

10. Kämpa på

Det kan kännas tufft att inte leva som alla andra och ändra sin livsstil radikalt. Jeremy Jacobson och Winnie Tseng fick sälja sitt hus och bilen och pluggade olika investeringsstrategier. Men tänk på att den största vinnaren om du tipsen är du själv.

11. Njut av resan

Lär dig att uppskatta det lilla i vardagen, som naturens växlingar, vänskap och god mat. Se din framtida ekonomiska frihet som en bonus.

Källa: Forbes.com och Gocurrycracker.com