Barnbidraget höjs med 200 kronor under 2018

Regeringens höstbudget presenteras på onsdagen. Bland vinnarna är barnfamiljerna som får 200 kronor mer i barnbidrag.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stort medieuppbåd när budgeten offentliggjordes.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea: ”Man får inte glömma att det är valår och regeringen vill gärna flörta med stora väljargrupper.”
Foto: / WEBB
Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar: ”Sparar du stora summor pengar i ISK eller kapitalförsäkringar, flyger mycket och nyligen köpt en benslukande bil får du mindre kvar i plånboken.”
Foto: ADRIAN LEOPOLDSON / LÄNSFÖRSÄKRINGAR AB

När regeringens höstbudget presenteras är pensionärer, ensamstående föräldrar, studenter och barnfamiljer vinnare.

Regeringens flört med barnfamiljerna ger 200 kronor mer i barnbidrag.

Under presentationen passade finansminister Magdalena Andersson på att ge en känga till den tidigare regeringen.

– När Anders Borg stod här kunde han varje år visa upp växande budgetunderskott. Nu står jag här och underskott har vänt till överskott, säger Magdalena Anderson.

Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson höstens budget. Till de stora vinnarna hör pensionärer, ensamstående föräldrar, studenter och barnfamiljer.

– Den borgerliga underskottsekonomin är ett minne blott, inledde finansminister Magdalena Andersson sin presskonferens med att säga.

Finansministern riktade dessutom en känga mot den tidigare finansministern – Anders Borg.


Magdalena Andersson riktade en känga mot Anders Borg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

– När Anders Borg stod här kunde han varje år visa upp växande budgetunderskott. Nu står jag här och underskott har vänt till överskott, säger Magdalena Anderson.

En av de mest omtalade reformerna handlar om barnfamiljerna. Barnbidrag och förlängt barnbidrag ska nämligen höjas med 200 kronor per månad och barn, ett lagförslag som ska träda i kraft den 1 mars 2018.

https://twitter.com/strandhall/status/910386956869210113

Höjt apanage för kungafamiljen

Även kungliga slottet får mer pengar nästa år. Apanaget höjs från 137 miljoner kronor till 139 miljoner nästa år och sen 141 miljoner 2019 och 147 miljoner kronor år 2020.

– Det behövs eftersom kungafamiljen växer, säger finansminister Magdalena Andersson.

Hovet har dock dementerat att detta skulle ha varit orsaken och meddelar en majoritet av det ökade apanaget ska gå till att höja säkerheten på Stockholms slott. Resten är en följd av pris- och löneutvecklingar.

Pensionärerna är en av budgetens stora vinnare. För en pensionär med 16 867 kronor i pension kan regeringens budgetförslag betyda sammanlagt 10 500 kronor i sänkt skatt, höjt bostadstillägg och höjt tandvårdsbidrag.

Anslaget till Säpo ökas med 23 miljoner kronor i ändringsbudgeten 2017 på grund av det förändrade omvärldsläget.

Studerande kan se fram mot höjt studiemedel i bidragsdelen. Höjningen är 300 kronor och sker från den 1 juli nästa år. 

https://twitter.com/Ygeman/status/910411147274280961?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2F

Kostnaderna för migration minskar kommande år. Utgifterna för migration beräknas bli 39 miljarder i år, två miljarder mindre än år 2016. Det beräknas vidare till 15 miljarder kronor under 2018 och 10 miljarder år 2020.

Ersättningar och boendekostnader utgör den största delen med 8,1 miljarder kronor.


LÄS OCKSÅ: Statsskulden krymper - lägsta sedan 1977


Tung kritik från oppositionen

Kritiken mot budgeten har inte låtit vänta. Liberalernas Jan Björklund kallar den för en "slösa-budget" och jämför med den socialdemokratiska budget som föregick krisen på 90-talet i ett inlägg på Twitter. 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/910397955731021825?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2F

På Liberalernas presskonferens kritiserar Mats Persson regeringens generösa budget.

– Regeringen festar som om det inte fanns någon morgondag. Ingen budget har varit så här expansiv sedan 1998. Detta kan inte beskrivas som något annat än att oansvarigt, det riskerar att skapa en överhettning i den svenska ekonomin, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, menar att regeringen fortsätter bränna pengar de inte har.

- Klyvningen av Sverige fortsätter. Regeringen gör ingenting för att få in nyanlända i jobb. Det finns en stor, framväxande underklass som inte alls får ta del av högkonjunkturen.

https://twitter.com/annieloof/status/910370758790189057?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fnyheter%2Fsamhalle%2Fa%2Fgb2V1%2Fkritiken-rolig-fest--tung-baksmalla

Hultqvist: "Finns total täckning"

Regeringen har satt målet att år 2020 ha EU:s lägsta arbetslöshet. Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterade reformsatsningarna under en presskonferens på Gotland:

– Det viktigaste är att arbetslösheten sjunker och fler kommer i arbete. Vi har en tillväxt som kan finansiera viktiga satsningar inom skola, vård och omsorg. Och som också kan innebära att vi kan utjämna klyftan när det gäller pensionärsskatten. 75% av pensionärerna kommer att få lägre skatt, säger Peter Hultqvist.

Budgeten har fått mycket kritik från oppositionen, har ni drabbats av valfeber?

– Nej, det här är en realitet som är skapad av att vi har ett utrymme på 40 miljarder för reformer och att betala av statsskulden. Vi har den lägsta statsskulden sedan 1978. Det här är en stor satsning på välfärden som kombineras med att vi driver statskassan med överskott. Så att det finns total täckning för detta. Jag är glad att vi kan se den kombinationen, säger försvarsministern.

"Viktigt steg med skattesänkning"

Birgitta Larsson, 74, i Örebro har en nettopension på 9 206 kronor. Hon välkomnar förslaget om sänkt pensionärsskatt – men tror inte att det gör någon större skillnad i plånboken.

– Det blir kanske några kronor men med min lilla pension tvivlar jag på att det blir mycket. Men vi pensionärer är luttrade nu, säger Birgitta Larsson.

Birgitta Larsson, 74: ”Det blir kanske några kronor men med min lilla pension tvivlar jag på att det blir mycket.”

Birgitta Larsson menar att även om skatten sänks är det något som blir dyrare på annat håll. Så har det varit tidigare, säger hon.

– Vi jublar definitivt inte.

Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna säger att det har kommit en del bra förslag från regeringen och Vänsterpartiet – men att de inte når hela vägen fram.

– Det är ett bra och viktigt steg med skattesänkning men hälften av landets pensionärer kommer fortfarande att betala högre skatt, säger SPF:s pressekreterare Anna Eriksson.

Anna Eriksson, SPF: ”Det är ett bra och viktigt steg med skattesänkning men hälften av landets pensionärer kommer fortfarande att betala högre skatt.”
Foto: TOMAS SÖDERGREN / © FOTO TOMAS SÖDERGREN +46 70 0209150 TOMAS@SODERG

Hon kritiserar samtidigt förslaget om höjd skatt på investeringssparkonton (ISK) — och slänger en känga åt regeringens och Vänsterpartiets senaste förslag om avgiftsfri cellprovtagning.

– Det gäller bara kvinnor upp till 64 år. Vi tycker att det är åldersdiskriminering och det visar också att man måste föra till mycket mer resurser till forskningen om äldres sjukdomar, säger Anna Eriksson.


EXPERTERNA: Budgetens vinnare och förlorare

• ELISABETH HEDMARK, PRIVATEKONOM PÅ LÄNSFÖRSÄKRINGAR:

Vinnare i budgeten?

– Budgeten som helhet vänder sig främst till låginkomsttagare. Det andra rullar på som tidigare.

– Och det är främst äldre med låga pensioner som kan tillgodogöra sig mest. Dels genom sänkt skatt (på max 417 kronor per månad) och dels via höjt bostadstillägg (på med max 470 kronor) vilket innebär närmare 900 kronor i månaden.

– Ett viktigt förslag är höjningen av underhållsstöd för äldre barn, det är ett lyft för en grupp som har det tufft ekonomiskt. Pengarna som kommer väl till pass för många – har man äldre barn har man också större utgifter.

– De som har sjuk- och aktivitetsersättning kan också räkna sig som vinnare i den här budgeten och få mest påfyllning i plånboken. Sänkta skatter, höjda bostadstillägg och höjda bidrag kan innebära som mest 840 kronor i månaden. En väldigt ansenlig höjning.

– Och studenterna får välkommen höjning av studielånets bidragsdel med 300 kronor i månaden. Många som studerar har det tufft ekonomiskt så det är en välkommen höjning.

– Tandvårdbidraget, som ger 600 kronor mer till personer mellan 22–29 och 65 år och äldre, måste också nämnas (den här höjningen införs senare under 2018).

Förlorare?

– Inte många. Magdalena Andersson har pratat om att det finns 40 miljarder till de här reformerna. Det är en typisk valårsbudget där många grupper får det bättre.

– Men det är klart, sparar du stora summor pengar i ISK eller kapitalförsäkringar, flyger mycket och nyligen köpt en benslukande bil får du mindra kvar i plånboken.

– Det är synd att man för andra gången höjt skatten på ISK. Det sänder fel signaler eftersom många behöver spara för till sina barn och sin pension.


• INGELA GABRIELSSON, PRIVATEKONOM PÅ NORDEA:

Vinnare i budgeten?

– De som mest verkar omhuldas av budgeten är pensionärerna, där skatteklyftan mellan inkomst på lön och pension på sikt försvinner. De som tjänar mest är de över 65 som har 17 000 eller mindre i pension. Det är en stor förbättring för den här gruppen. Även de med garantipension får höjt bostadstillägg.

– Ensamstående föräldrar med vårdnadsbidrag får också mer när underhållsstödet höjs (150 kronor mer i åldrarna 11–4 år och 350 kronor från 15 och uppåt). Det är tydligt att budgeten vänder sig mot samhällets ekonomiskt svagare grupper.

– En oväntad vinnare är studenterna, som får höjt studiebidrag (300 kronor) från 1 juli 2018. Det var lite oväntat.

– Man kan också hitta vinnare bland den stora massan löntagare, eftersom man åter räknar upp skiktgränsen (KPI plus två procentenheter) för vem som ska betala statlig skatt. 

Och förlorare?

– Väldigt stora grupper är inte direkt berörda av budgeten. Man får inte glömma att det är valår och regeringen vill gärna flörta med stora väljargrupper.

– Men höjd skatt på ISK-sparande och kapitalförsäkringar innebär så klart en försämring för många, även om de ekonomiska förlusterna inte är så omfattande.


Här är de viktigaste delarna i budgetförslaget:

PENSIONÄRER

Pensionärskatten

• Skatten för pensionärer sänks på inkomster mellan 10 000 och 35 000 kronor i månaden från 1 januari 2018.

• Skattesänkningen omfattar 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att 3 av 4 äldre får sänkt skatt från och med nästa år.

• Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare tas bort på inkomster upp till 17 000 kronor per månad.  Skattesänkningen blir max 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år.

• Regeringen lovar att ta bort ”pensionärsskatten” helt 2020. Skatten sänks även för pensionärer med inkomster upp till ca 35 000 kronor per månad.

• 290 000 pensionärer får ett höjt bostadstillägg med upp till 470 kronor i månaden från och med nästa år. Bland annat föreslås att taket höjs från 5 000 till 5 600 kronor för den som är ogift och 2 800 kronor för den som är gift.

• Flytt till billigare boende. För att det fortsatt ska vara lönsamt för den som vill flytta till ett billigare boende ersätts bostadskostnaden i intervallet 5 000 - 5 600 kronor med 70 procent.

• De personer som har en bostadskostnad under 5 000 kronor föreslår regeringen att ersättningsgraden höjs till 96 procent.

• Särskilt bostadstillägg. För att de som får särskilt bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd höjs även dessa förmåner i motsvarande grad. Den skäliga bostadskostnaden höjs till 6 620 kronor i månaden för den som är ogift och 3 310 kronor i månaden för den som är gift. Samtidigt höjs den skäliga levnadsnivån med 0,013 prisbasbelopp.


UNGA OCH GAMLA

• Tandvårdsbidraget fördubblas från den 15 april nästa år och blir 600 kronor per år för alla mellan 22–29 och 65 år och äldre. För åldersgruppen där emellan ligger tandvårdsbidraget på 300 kronor.

• En karensdag tas bort i a-kassan. Antalet dagar sänks från sju till sex dagar nästa år.


BARNFAMILJER

• Barnbidraget har legat still på 1 050 kronor sedan 2010. Socialdemokraterna har att vallöfte om en höjning med 100 kronor. Men Magdalena Andersson fördubblar höjningen och nu blir det 200 kronor mer per månad från 1 mars nästa år. För den genomsnittliga tvåbarnsfamiljen innebär det 4 800 kronor mer i rena pengar varje år.

• Elever i högstadiet och gymnasiet får gratis kollektivtrafik på sommarlovet. Satsningen kostar 350 miljoner kronor om året under åren 2018 till och med 2020, och pengarna slussas ut till kommunerna via ett riktat statligt bidrag.  Målgruppen för bidraget skolungdomar i årskurserna 6 - 9 och gymnasieungdomar i de två första årskurserna.

• Underhållsstödet. Satsningen från regeringen kommer i två delar och ska nå både tonåringar över 15 år och barn mellan 11 och 14 år.

• Underhållsstödet för barn som är 15 år eller äldre höjs med 350 kronor i månaden till 2 073 kronor.

• Underhållsstödet för barn som är mellan 11 år och 14 år höjs med 150 kronor i månaden till 1 723 kronor.


SKATTER

• Fackföreningsavgiften. Avdraget återinförs. Skattereduktionen blir 25 procent enligt förslaget.  Den som har av avgift på 4 800 kronor per år (400 kronor per månad) får skatten sänkt med 1200 kronor totalt. Reduktionen är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2018.

• Skiktgränserna för statlig skatt höjs vilket inte alls var tänkt om regeringen hade fått bestämma utan att behöva ta hänsyn till oppositionen. Höjningen av gränsen för att betala statlig skatt blir nu att skatten höjs med konsumentprisindex, KPI plus två procentenheter.

• ISK och kapitalförsäkring. Skatten höjs från årsskiftet. 1,9 miljoner ISK-kontoinnehavare berörs av höjningen. Enligt finansdepartementet handlar det om i snitt 220 kronor per person och år. 

• Sinkskatten - den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta -  höjs från 20 till 25 procent. Svenska pensionärer utomlands 

• Personaloptioner. Förslaget om skattelättnader innebär att om en anställd får en personaloption av sin arbetsgivare ska den anställde inte förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas. Arbetsgivaren ska inte heller betala arbetsgivaravgifter. I stället sker beskattning först när den aktie, som den anställde har köpt genom att utnyttja personaloptionen, säljs. Beskattning sker då som inkomst av kapital. Regeln ska gälla företag med upp till 50 anställda.

• Flygskatten. Det blir dyrare att flyga från den 1 april nästa år. Skatten blir 60 kronor för inrikesresa och resor inom EU. Resor utanför EU kortare än 600 kilometer beskattas med 250 kronor och längre än 600 kilometer med 400 kronor. Allt räknat per enkelresa. För en resa till exempel New York skulle biljettpriset öka med 800 kronor.


SJUK- OCH AKTIVITETSERSÄTTNINGAR

• Bostadstillägget höjs enligt samma princip som för pensionärer. Det blir alltså 470 kronor mer per månad. Den högsta ersättningen blir 5 560 kronor i månaden. Höjningen träder i kraft den 1 januari 2018.

• Garantiersättningen höjs med drygt 300 kr från 1 juli 2018.

• Skatten sänks för personer med aktivitets- och sjukersättning. 


STUDERANDE OCH UNGDOMAR

• Studerande kan se fram mot höjt studiemedel i bidragsdelen. Höjningen är 300 kronor och sker från den 1 juli nästa år.

• Långtidsarbetslösa i åldrarna 18-47 år ska kunna få CSN-lån för att ta B-körkort. Samma möjlighet ska det bli för 19-20-åringar som genomgått gymnasium. Men deras ''förmån'' träder i kraft först 2019 enligt regeringens förslag.

• Tandvårdsbidraget blir 600 kronor per år  för personer mellan 23 och 29 år. För personer mellan 30 och 64 blir bidraget 300 kronor.


BILAR

• Förmånsbilar. Regeringen gör om systemet med förmånsbilar, och beskattar förarna hårdare. Förändringen  innebär att förarna skattas för värdet av trängselskatten. I dag är det inräknat i förmånsvärdet.

• Miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus på upp till 60 000 kronor.

• Nya bilar med höga avgasutsläpp får höjd fordonsskatt under de tre första åren. Skattehöjningen ska träda i kraft 1 juli 2018 vilket betyder att de som köper bilen innan halvårsskiftet kommer undan  höjningen.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018