Här är 7 superknep för att maxa din pension

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank, gästade första avsnittet av Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Har du ångest för din pension? Bara du planerar och gör medvetna val kan du lyfta din pension med flera tusenlappar varje månad. 

Här är expertens bästa tips. 

1. Arbeta längre

För varje år du arbetar extra kan pensionen bli 7-8 procent högre. Effekten blir ännu större om det extra året kommer efter 65-årsåldern. Det framhöll Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank, när hon gästade Expressen TV:s nya privatekonomimagasin Dina Pengar. 

– Effekten blir jättestor, så det kan vara värt att arbeta det extra året. Skulle du i stället spara ihop samma summa så behöver du spara ihop väldigt mycket pengar, säger Sharon Lavie. 

SE PROGRAMMET: Expressen TV:s nya privatekonomiska magasin Dina Pengar – se hela programmet här 

Dina Pengar gästades också av Fredrik Reinfeldt, som talade om vikten av att arbeta högre upp i åldrarna. 

– Det är bra för vår egen hälsa och utveckling. Det är också bra för samhällsekonomin, för då blir pensionerna starkare, säger Fredrik Reinfeldt bland annat i programmet. 

2. Se till att du har tjänstepension

Tjänstepensionen, som du får från din arbetsgivare, har väldigt stor effekt på våra pensioner. 

– Den kan till och med dubblera din totala pension. Se till att ha en arbetsgivare som betalar in tjänstepension till dig, säger Sharon Lavie.

Hon anser att den som inte får tjänstepension bör tala med sin arbetsgivare och exempelvis försöka kräva högre lön för att i stället själv kunna sätta undan pengar. 

3. Spara privat

Du kan behöva komplettera inkomstpensionen och tjänstepensionen med ett privat sparande. 

– Ta reda på hur mycket du kommer att få i pension och hur stora dina kostnader kommer att vara så att du är medveten om hur mycket du kan behöver spara, säger Sharon Lavie.

Hon tipsar om sajten Minpension.se, där du enkelt kan logga in med e-legitimation för att se dels hur ditt pensionssparande ligger placerat men också göra en prognos av vad din framtida pension kan tänkas bli. Utgå sedan från den när du bestämmer nivå på 

4. Ta inte ut tjänstepensionen för snabbt

Ett vanligt misstag är att ta ut tjänstepensionen under alldeles för kort tid, som fem år. Det kan visserligen innebära fem aktiva och härliga år med konsumtion och resande, men det riskerar att bytas ut till en privatekonomisk chock när pengarna sedan är slut.

– Det är bättre att välja att få pensionen utbetald resten av livet, säger Sharon Lavie. 

5. Planera under småbarnsåren

Ett annat misstag är att vi glömmer att val under småbarnsåren riskerar att få konskevenser för pensionen. 

– Den ena föräldern kanske är hemma och vabbar mer, och så kompenserar man inte det genom att exempelvis överföra pensionsrätter eller sätta av extra till ett eget sparande, säger Sharon Lavie

6. Ta bort återbetalningsskyddet

Återbetalningsskydd är en försäkring som innebär att din familj får dina inbetalade pensionspengar om du skulle gå bort innan du blir pensionär. Det kan kännas bra och tryggt, men skyddet har ett pris. Du får nämligen lite lägre pension själv varje månad. 

– Är du i 50-60-årsåldern och din partner och dina barn har trygga inkomster själva så kanske du inte behöver det här skyddet och kan välja att ta bort det, säger Sharon Lavie. 

LÄS MER: Säkra superfyndet på Black Friday

7. Löneväxla – om du tjänar bra

Löneväxling kan vara ett sparalternativ för den med lite högre inkomst. Det innebär att du sätter av lite extra till tjänstepensionen, i stället för att ta ut pengarna i lön. 

– Har man god lön och betalar statlig skatt kan det vara värt att löneväxla, eftersom du kan sänka skatten men betala in mer för framtiden, säger Sharon Lavie. 

Men sänk inte din lön så mycket att inbetalningarna till inkomstpensionen blir lägre. Löneväxla därför bara om du tjänar mer än mer än cirka 40 000 kronor (för 2019). 

PREMIÄR: Hela första programmet Dina Pengar ser du här