Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Handelsbanken: Rörliga räntan kan nå 5 procent

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, om bostadsmarknaden.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Stigande räntor pressar ekonomin hos ägare av småhus och bostadsrätter och mer är att vänta, enligt Handelsbankens fastighetsrapport.

”Vi ser inga tendenser till att den svenska inflationen är på väg ner, snarare tvärtom, och i nuläget tror vi det väger tyngre för Riksbanken än risken för finansiell instabilitet,” säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Prognosen: Två höjningar

Banken tror att Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter i april och ytterligare 0,50 i juni, upp till 4,25 procent. Den bedömningen gör banken trots att den finansiella oron skulle kunna påverka takt och storlek i höjningarna.

”Givet vår prognos på Riksbankens policyränta kan bankernas rörliga snitträntor på bolån stiga över 5 procent under året, för att sedan falla tillbaka något,” säger Christina Nyman.

Banken konstaterar att två tredjedelar av de rörliga bolånen ska förhandlas om inom ett år vilket innebär att Riksbankens beslut kommer att slå igenom snabbt. Det är att räkna med att bostadspriserna bedöms falla med 20 procent jämfört med toppnoteringarna i februari 2022.