Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han lyckades sluta shoppa under ett år

I början av varje månad hade Marcus Stenberg tidigare slut på pengar. "Och jag visste aldrig riktigt vad jag hade gjort. Det är konstigt att man kan vara en logisk människa annars men inte när det kommer till den egna ekonomin som kan vara väldigt förknippad med känslor", säger han.
Foto: Privat
Marcus Stenberg kunde tidigare hänga på shoppingsajter på nätet i evigheter. Det kan han fortfarande göra – men nu avslutar han köpet innan det det går igenom.
Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN

Marcus Stenberg, 32, fick nog av sitt eget beteende – och gav ett drastiskt nyårslöfte:

Köpstopp.

Nu släpper han en bok om konsumtion.

– Känslan av att livet rämnar är borta, men också vardagskicken och det är tråkigt, säger Marcus Stenberg.

Marcus Stenberg försatte sig själv i en ond cirkel. Han kunde ta lån för att betala av ett lån som han tagit för att betala kreditkortsräkningar.

– Jag gick back en tusenlapp varje månad innan jag ens hade köpt mat. Då har det gått för långt, berättar Marcus Stenberg.

Han funderade på att anmäla sig själv till "Lyxfällan" på TV3. Han skulle bara ta "ett sista sms-lån till kläder för att se bra ut i tv".

– Varje gång jag gick till brevlådan var jag rädd att jag skulle ha fått ett brev från Kronofogden. Det var bara en tidsfråga.


LÄS MER: Så blev Oskar och Maribel ekonomiskt fria vid 40


Nyårslöfte om köpstopp

Någonstans där fick Marcus Stenberg nog.

Vändningen blev nyårsafton 2015, klockan 18.50. Då avgav han ett löfte om att ta ett köpfritt år 2016 – och samtidigt blogga om det, något bland annat SVT Nyheter i Norrbotten tidigare berättat om.

Inspirationen kom från Expressen-journalisten Gunilla Brodrejs bok "Shopstop: rapport från ett celibat".

Marcus Stenberg slutade handla allt från inredning och dyra doftljus till kläder och böcker. Han sade också upp Spotify, Netflix och HBO, började laga sina kläder, såg över försäkringar och försökte hitta billigare alternativ på mat och bensin.


Marcus bästa tips för att bryta konsumtionen

1. Prata med någon

Om du inte vågar prata ansikte mot ansikte med någon: ta till mejl och internet. "Då är det mycket lättare att reda ut alla tankar om ekonomiångest"

2. Betala av rätt lån

En del kreditgivare har extrema räntor – betala av dessa först.

3. Ge inte upp efter bakslag

Du kan misslyckas, saker är inte förstörda för det. Försök i stället förstå varför bakslaget kom och varför just nu. "Självanalys är din bästa vän i sådana lägen".


Tidigare hade han använt konsumtion som ett sätt att dämpa ångest och dåligt självförtroende. Så det blev en svår omställning.

– Jag kände mig sämre. Jag kände mig som en sämre vän, en sämre partner som inte kunde köpa presenter, jag kände mig fulare för att jag inte kunde köpa nya kläder och tyckte att det var fult hemma. Allt blev tråkigare, säger Marcus Stenberg.


LÄS MER: LISTA: Här får du bäst ränta på sparpengarna


"Belöningen blev kortvarig"

Men under året lärde han sig att acceptera situationen. Han tänkte kring ekonomi på ett mer logiskt sätt och började betala av sina skulder – de dyraste först. Han sålde också saker på Tradera, Bokbörsen och Facebook för runt 15 000 kronor.

– Men det tar väldigt lång tid att betala av skulder så den belöning jag fick när jag kände mig duktig blev så himla kortvarig, berättar Marcus Stenberg.


Det här är Marcus Stenberg

Ålder: 32 år.

Bor: Lånar ett hus i i Koutojärvi i Tornedalen.

Yrke: Hade tidigare en deltidsanställning i en bokhandel utanför Borås. Är nu arbetslös men letar jobb.

Utbildning: Fotgrafutbildning vid Valands konsthögskola. Tog sin masterexamen med ett arbete om bokomslag.

Intressen: Fotografera. Gillar också inredning, och konst.

Aktuell: Med boken "Jag har inte råd: Sorrow nr 5", som i början av veckan lanserades av Lava förlag.


Han uppskattar att han vid början av 2016 hade skulder på 150 000–200 000 kronor i "dumkrediter, blancolån och sms-lån".

– Det är inte jättemycket pengar för en del personer men det beror ju på vad man tjänar, säger Marcus Stenberg.

Bloggade om ett år av köpstopp

Trots att han tyckte att allt blev tråkigare och fortfarande inte har hittat något substitut för shoppingen så körde han 2016 ut. Bloggen hjälpte honom.

– Jag har ingen koll på min privatekonomi men har bra arbetsmoral, så jag såg det hela som ett projekt för mig själv. 

Genom bloggen kunde han registrera och dokumentera sina känslor och sitt beteende, vad han saknade och när han blev köpsugen.


Marcus Stenberg tycker att det känns jobbigt att ha släppt en bok eftersom han skriver mycket om sina egna känslor, problem och om psykisk ohälsa. Han berättar att den är lite som en shopaholics dagbok samtidigt som den är kapitalkritisk.
Foto: Lava förlag

Mot slutet av året märkte han hur han själv hade förändrats.

– Jag började tycka att saker var dyra. Känslomässigt hade jag aldrig känt den reaktionen tidigare, säger Marcus Stenberg.

I dag har han en mer balanserad syn på konsumtion. 

– Jag känner fortfarande det där köpsuget. Men jag har hittat ett sätt att hantera det.

Släpper bok om konsumtion

Bloggen har blivit till boken "Jag har inte råd: Sorrow nr 5" som släpptes tidigare i veckan. I helgen befinner sig Marcus Stenberg på Bokmässan i Göteborg.

– Jag önskar att jag kunde ha en hurtig, peppande slutsats men jag tror att jag hade gett upp efter några månader om jag inte haft det här som ett projekt, säger han.


LÄS MER: Raseri och uppror mot regeringens nya skatter 


Han fortsätter:

– Jag har inte hittat en massa saker som är bättre att göra i stället, men det är skönt att kunna gå till brevlådan och inte behöva tänka "nu blir det utmätning".