Hackerattacken efter Allra-avslöjandet

Allra-grundaren döms – här är alla straffen för de inblandade.
Patrick Siegbahn.
Foto: Leonard Stenberg
Alexander Ernstberger.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Spionprogrammet Pegasus har blivit en världsnyhet sedan det blottlagts att journalister, aktivister och makthavare har övervakats av regimer.

I Sverige finns inget känt offer, men avslöjaren av Allraskandalen har i en separat attack blivit hackad av en brottsling med koppling till Alexander Ernstberger.

Nu berättar Patrick Siegbahn hur han kom pensionsbluffen på spåren – och om priset han fått betala.

Det var han, grundaren av Småspararguiden, som hösten 2016 började granska pensionsuppstickaren. Allra hade då fått 100 000 kunder och var på väg att bli börsnoterade med ett miljardvärde.

– Jag gick in på Morningstar (red anm: en marknadsbarometer) och tittade på dem, såg nåt jag aldrig sett förr och efter några hundra timmars arbete kunder jag förklara vad de hade gjort, säger Patrick Siegbahn i Expressens mediepodd ”Lägg ut!”.

Allraskandalen har sedan dess blivit en av de största nyheterna i Sverige. Hela ”PPM-systemet i gungning”, slog Ekonomiekot fast och nu förändras premiepensionsmyndighetens fondtorg efter avslöjandena.

– Jag är jättestolt över insatsen, säger Siegbahn i ”Lägg ut!”.

Men några journalistpriser har det inte blivit. 

– Jag är lite bitter. Jag skickade in ansökan till Stora journalistpriset och Guldspaden och fick svaret ”du är inte journalist”. Jag tog åt mig av det. Kanske en signal att jag inte använde journalistiska metoder korrekt? Att jag inte hade hört Ernstberger i alla artiklar och så vidare.

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i teknisk fysik från KTH, har jobbat som kvantitativ riskanalytiker, hedgefondsanalytiker och på finansinspektionen.

Nu kallar han sig aktivist för småspararna.

Parallellt med Allrarättegångarna har ett annat fall varit uppe i tingsrätten där Siegbahn blivit utsatt för en hackerattack via en simkortskapning. Källor har blottlagts och besökare till Småspararguiden styrdes tillfälligt om till en porrsajt.

Ekobrottsmyndigheten larmade rikspolischefen om att hackerattacken inte skulle betraktas som enskilda brott mot en privatperson. ”De bör istället sättas i ett större sammanhang av misstänkt brottslighet av en helt annan dignitet och stor samhällspåverkan.

Den man som nu dömts till tre månaders fängelse för dataintrånget, olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning avtjänar redan ett flerårigt straff för andra brott.

Den dömde mannen har tidigare avlönats med 250 000 kronor av Alexander Ernstberger. Enligt hackaren och Ernstberger för annan typ av rådgivning.

Tingsrätten konstaterade att det inte var osannolikt att skälet till attacken var Siegbahns granskning av Allra. Men att det inte kunde slås fast. Domen har nu överklagats.

– Gemene man kan nog lägga samman ett och ett, konstaterar Siegbahn i ”Lägg ut!”.


Mer i ”Lägg ut!”:

■■ Expressens utsände Anna Friberg gästar från OS i övervakning i Tokyo.

■■ Karin Olsson har lyssnat på Jacob Hårds sommarprogram och Magnus Alselind konstaterar att SVT-profilen kunnat presentera sig som Jacob Hård af Segerstad - eller Bo A Orm.

Kronofogden har slagit till mot Allra-toppen Alexander Ernstbergers lyxvilla på Lidingö. Halva villan har dock hans fru fått i gåva och nu måste kronofogden utreda det.