Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW: Därför ger jag min exfru 50 000 i månaden

Ur arkivet: Leif GW Persson: Så hittar jag mina börsvinnare
Kriminologen Leif GW Persson försöker undvika rampljuset, säger han.
Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson intervjuas av Expressen 2020.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Leif GW Persson behöver inte snåla. 

Han tjänar multum – och exfrun får också sin beskärda del, avslöjar han för Icakuriren

– Den som säger att pengar inte betyder något pratar strunt.

Leif GW Persson växte upp i ett arbetarhem, där mamman försörjde sig med städjobb och pappan var timmerman och grovarbetare. 

Så småningom tog han sig upp i samhället och tog studenten vid anrika Norra Real i Stockholm. 

Sedan dess har det rullat på. Kriminologiprofessorn och författaren syns regelbundet i TV4 Nyhetsmorgon för att kommentera aktuella brottsfall. Men i en intervju med Icakuriren säger han att han aktivt försöker hålla sig borta från rampljuset och dagligen tackar nej till intervjuer. 

Årslönen: 10 miljoner 

Berömmelsen har också fört med sig en hel del pengar. Mångsysslaren, som även har sitt eget varumärke, berättar för Icakuriren att han tar ut 10 miljoner i lön per år, före skatt. 

Han lever på 400 000 per månad efter skatt. 

– Den som säger att pengar inte betyder något pratar strunt. Det är en frihet att aldrig behöva kolla efter röda prislappar. Jag tjänar mycket pengar, ungefär hundra miljoner per år genom mina bolag. Och tar ut en lön på cirka tio miljoner före skatt per år, så jag får ut fyrahundratusen i månaden efter skatt att leva på. Jag har med andra ord så att jag klarar mig, säger han till Icakuriren.

Leif GW Persson säger även att han skänker stora summor till välgörenhet och så strösslar han pengarna på nära och kära, skriver Icakuriren. 

”Handlar om anständighet”

GW betalar dessutom ut ett månatligt underhåll om 50 000 till sin andra fru sedan 1991, berättar han till Icakuriren. Den första frun fick parets gemensamma villa i Djursholm när de gick skilda vägar 1980. 

GW var otrogen flera gånger under det första äktenskapet, vilket ledde till skilsmässorna, berättar han. 

– Jag tycker det är rimligt att mina barns mammor har en vettig ekonomi, och jag har ju råd med det, så varför skulle jag inte göra det? Det handlar om anständighet. I början var det så enkelt när barnen var små och sedan blev det bara så praktiskt. Min andra fru får motsvarande 50 000 kronor i månaden. 

Han kilar nu stadigt med frun, Kim, 64. Men även här är relationen tidvis stormig. 

– Kim har lämnat mig två gånger. Ja, jag är ju knepig att vara med. Hon har problem med att jag kan vara tyst någon månad och sedan pratar konstant. Hon har stuckit när det blivit för knepigt, men då har jag kommit krypandes efter och bett om ursäkt. I dag jobbar vi på vår relation och pratar mycket. 

Dotterns ord om Leif GW Perssons alkoholism

Hör polisens klockrena GW-imitation

Stockholmspolisen Armas Ekstrand imiterar kriminologiprofessorn på pricken.