Guillou krävs på 360 000: ”Gränslös förolämpning”

Guillous egendom på Barkö i Östhammar kommun innehåller både författarstuga och fritidshus.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jan Guillou ska överklaga Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten.
Foto: SVEN LINDWALL
Guillou jobbar halva året här ute på Barkö med sitt författande, uppger han.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Skrivarstugan: Jan Guillou anser att Skattverket förolämpar honom med sitt beslut.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Jan Guillou hävdar att han betalat mest skatt av alla författare i Sverige de senaste 30 åren.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jan Guilllou, 75, krävs på 360 000 kronor i skatt och skattetillägg.

Orsaken är att stjärnförfattaren, enligt Skatteverket, vistas så mycket i sin författarbostad på Barkö i Roslagen att den ska förmånsbeskattas.

– Det är en gränslös förolämpning att säga att jag inte bedriver arbete här, säger Jan Guillou.

Skatteverket har granskat författarens deklarationer för 2017 och 2018 och kommit fram till att huset på Barkö, Guillous skrivarstuga, ska tas upp som beskattningsbar förmån. Detta rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Myndigheten slår också ner på att Guillou inte redovisat att hans bolag stått för kostnaderna när ett intilliggande fritidshus renoverats. Det gällde ett badrum som fixades till för 58 400 kronor. Skatteverket höjer därför Guillous inkomst för 2017 med motsvarande belopp.

”Har karaktären av privatbostad”

Skatteverket vill nu ha in totalt 362 936 kronor i skatt och skattetillägg. Man hävdar att huset i Roslagen har karaktären av en privatbostad. Bostadsförmånen inkluderar el, garage och möbler.

”Bolagets fastighet är utrustad som en permanentbostad med åretruntstandard. Skatteverket anser att du spenderar så pass stor del av din tid i bolagets hus så att den får karaktären av en permanentbostad. Förmånen ska därför beräknas enligt reglerna för permanentbostäder”, skriver Skatteverket i beslutet.

Detta bestrids av Jan Guillou som i en skrivelse till myndigheten uppger att han bedriver författarverksamhet i bolagets författarverkstad mellan januari och juni. Under denna tid understiger sällan arbetstiden tio timmar per dag.

”Författarverkstaden föranleds enbart av hårt och koncentrerat arbete för bolagets räkning”, skriver Guillou i ett svar till myndigheten.

Jan Guillou: Jag kommer att vinna

Till Expressen säger Guillou:

– Den stora principfrågan är om jag har rätt att bedriva författeri här ute utan att det ska kallas fritidsverksamhet.

Han fortsätter:

– Det är en gränslös förolämpning att säga att jag inte bedriver arbete här. Sedan anläggningen byggdes har författarbolaget omsatt 280 miljoner, vilket betyder att jag måste ha bedrivit arbete med visst flit.

Guillou ska överklaga Skatteverkets beslut säger han.

– Detta kommer jag att vinna i förvaltningsdomstolarna. Men det kommer att ta flera år och under tiden ska jag ligga ute med pengarna.

Jan Guillous bolag Achilleus Art o Media omsatte drygt tio miljoner kronor under det brutna räkenskapsåret 2017/2018. Resultatet efter finansiella poster uppgick till 5,6 miljoner enligt Sirén.

”Har betalat mest av alla författare”

Författaren påpekar att han alltid betalat skatt på inkomsterna.

– Jag är den författare i Sverige som betalat mest skatt i Sverige de senaste 30 åren, både procentuellt och i absoluta tal, hävdar han.

TV: Guillou intervjuas av Expressen på Bokmässan