Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guide: Så väljer du rätt smartklocka för just dig

Sugen på en smartklocka? Här ser du Apples senaste modell – Apple Watch Series 3.
Foto: SHUTTERSTOCK
En smartklocka är ett poplärt träningstillbehör för många.
Foto: SHTTERSTOCK

Sugen på en smartklocka?

Att välja rätt i den uppsjö av modeller som numera finns på marknaden är inte lätt.

Här får du därför en guide till vad du ska tänka på för att välja rätt smartklocka för just dig.

Mycket har hänt sedan de första smartklockorna introducerades på marknaden och att hitta rätt smartklocka är inte lätt i den uppsjö av olika modeller som numera finns.

Här får du svar på de vanligaste frågorna du kan tänkas ställa dig innan du bestämmer dig och tar fram plånboken.

Vad är en smartklocka?

En smartklocka eller smartwatch är precis som namnet låter – en smart klocka. Smartheten sitter i de funktioner som finns i klockan och tanken är att de i mångt och mycket ska kunna göra samma sak som smartphone.

Det handlar om att kunna lyssna på musik, ringa telefonsamtal och skicka meddelanden och mejl. Med hjälp av olika appar kan du få otaliga andra funktioner.


LÄS MER: Smartklockor för barn - för och nackdelar 


Tanken med en smartklocka är att den ska kunna göra samma saker som din smartphone, som att du ska kunna ringa telefonsamtal.
Foto: GERO BRELOER / AP

Vilka funktioner har en smartklocka?

Olika smartklockor kommer med olika funktioner så börja med att bestämma dig för vad du vill använda din smartklocka till. 

Spela musik: Det finns smartklockor på vilka du kan spara ner musik och modeller där du kan streama musik via bluetooth. Det innebär att du kan lämna telefonen hemma när du ger dig ut på en långpromenad.

GPS: GPS-funktionen är uppskattad funktion på smartklockor. När du till exempel är ute och springer så kan du med hjälp av den se hur du springer, hur snabbt och hur lång tid löprundan tar. Har du dåligt lokalsinne och vill hålla ögonen på vägen när du kör bil är GPS-funktionen användbar. 

Träning: Det är många som använder sin smartklocka som träningskompis eftersom den bland annat kan räkna antalet steg du tar. De riktigt avancerade klockorna har även specialprogram för olika typer av träning såsom cykling, simning och löpning. Tack vare medföljande pulsband kan du även mäta din puls mer exakt. Pulsbandet fästs runt bröstet och med hjälp av pulsdata kan du testa dina gränser och få ut mycket mer av din smartklocka och din träning. Eftersom du då tydligt kan resultatet av din träning så kan du följa din utveckling – något som kan öka motivationen.


LÄS MER: Guide: Så väljer du rätt aktivitetsklocka 


Sms och telefonsamtal: Tanken är att en smartklocka ska ha många av de funktioner en smartphone har. Vissa modeller kan du därför ta emot och skicka meddelanden med. Apple Watch Series 3 kommer även med LTE-stöd. Det innebär att du kan ringa och ta emot samtal, skicka textmeddelanden och streama musik utan att vara ansluten till en iPhone. I Sverige är det hittills dock bara mobiloperatören Tre som säljer Apple Watch-modellen med ett inbyggt så kallat e-simkort 

Ladda ner appar: Precis som till din smartphone finns det även en hel del appar till smartklockor. Det finns bland annat appar för att kolla vädret, hantera din e-post, registrera din sömn och ditt matintag. Det går också att ladda ner spel till din smartklocka.


LÄS MER: Guide till de bästa hörlurarna med Bluetooth – så väljer du rätt 


Det är många som använder sin smartklocka som ett träningstillbehör.
Foto: SHUTTERSTOCK

Vilken smartklocka ska jag välja?

Vilken typ av smartklocka du bör välja beror helt på att vad du vill kunna använda den till.

Eftersom smartklockan ska vara ett komplement, och även delvis en ersättning, för din smartphone så är det viktigt att köpa en smartklocka som är kompatibel med din mobiltelefon. Apple Watch fungerar till exempel bara med Iphone. En smartklocka med Android-operativsystem funkar dock för både Android-telefoner och iPhones.

Batteritid är oftast av stor vikt när man väljer både smartpphone och smartklocka. Smartklockor med funktioner som GPS och mätning av hjärtfrekvens kostar en hel del i batteritid, något man bör vara medveten om. Många batterikrävande funktioner går dock att avaktivera om man så vill.

ANNONS: NY TJÄNST. Vilken högtalare passar bäst för just dina behov? Testa dig själv hos QURIE! 

Eftersom många använder sin smartklocka vid träning så kan de vara bra att se till så att den är vattentät, speciellt om du tänkt använda den vid simning. De flesta smartklockor är vattentäta men kolla gärna vad som gäller för just den du är intresserad av.

När det gäller skärmen på din smartklocka så bör du först och främst ställa dig en fråga – knappar eller pekskärm. Det är i stort sett endast en smaksak så välj den typ av skärm du gillar bäst.


LÄS MER: Nya Iphone X – här är de tre nya modellerna 


Vilka smartkockor har blivit bäst i test

Prylsajten M3 genomförde 2018 ett test av sex olika smartklockor.

Funktionerna som testades var bland annat gps-navigering med kartapp, sökning efter information med röstkommando, läsning och skrivning av textmeddelanden och loggning av stegmätning och puls (i de fall klockan kunde det), gränssnitt och tillgång till tredjepartsappar.

Tre av de testade smartklockorna fick 8/10 poäng i M3:s test.

Apple Watch Series 3: "Det som verkligen är nytt med senaste Apple Watch är annars märkbart förbättrad prestanda tack vare en ny processor. Klockan startar snabbare, navigeringen har rappare respons, tunga appar som kartnavigering flyter på bättre och Siri svarar snabbare", står det bland annat i omdömet.  

Pris: Billigaste priset på denna smartklocka just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 


Huawei Watch 2: I recensionen skriver M3 att "här har Huawei tryckt in betydligt fler smarta funktioner, som gps, kompass och ambient ljussensor för att balansera ljusstyrkan på skärmen. Givetvis har den även pulsmätare, stegmätare och wifi, samt nfc som kan användas för till exempel Android Pay".

Pris: Billigaste priset på denna smartklocka just nu – Se prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD)   


Samsung Gear S3 Frontier: "Det hårdvaran framför allt är, är strömsnål. Gear S3 har ett (för smartklockor) generöst tilltaget batteri, och detta kombinerat med strömsnål hårdvara gör att vi får ut upp till fyra dagars användning mellan laddningarna om vi tar det lugnt med sådant som wifi och gps,"

Pris: Billigaste priset på denna smartklocka just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD)   


Här kan du ta del av testet i sin helhet! 


LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka