Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gudrun Sjödéns egna ord – därför lämnar hon

Expressens reporter Karin Sörbring, som gjort granskningen av Gudrun Sjödén: ”Källor efterforskades och hotades”.
Gudrun Sjödén meddelade i onsdags på sociala medier att hon slutar som anställd i sitt företag efter Expressens granskning.
Foto: GUDRUN SJÖDÉN AB / PHOTOGRAPHER MATS WIDEN
Gudrun Sjödéns kontor och butik i Årsta i södra Stockholm.
Foto: SVEN LINDWALL

Det var massiv kritik i en ny medarbetarundersökning som fick Gudrun Sjödén att hoppa av som designchef för företaget som hon grundat.

”Jag fick själv dåligt betyg”, skriver Gudrun Sjödén om undersökningen i ett internt mejl. Där ifrågasätter hon också hur enkäten utformats och benämner resultatet som ”ett dråpslag” – mot henne.

– Anställda har väldigt mycket makt i Sverige och kan i anonyma medarbetarundersökningar få uttrycka vad man vill. Vem tusan vill vara arbetsgivare i Sverige i dag? säger Gudrun Sjödén i en stor intervju.

Gudrun Sjödén skrev i veckan på sina sociala medier att hon flyttar till New York för att frilansa och att orsaken till att hon slutar som anställd i sitt företag är Expressens granskning.

Det var i april i år som ett 20-tal nuvarande och före detta medarbetare vittnade om betydande arbetsmiljöproblem där grundaren Gudrun Sjödén och vd:n Ann Adelsson styr bolaget. Vittnesmålen handlade om mobbning, hot, kränkningar och rasism.

Men resultatet av den medarbetarundersökning som i slutet av augusti genomfördes av extern part – efter krav från Arbetsmiljöverket – har i högsta grad också bidragit till grundarens beslut att lämna landet och uppdraget som designchef.

https://www.instagram.com/p/CiwWM78oaCF/

Det framkommer i det brev med rubriken ”Uppsägning” som Gudrun Sjödén skickat till bolagets ledning och vissa medarbetare.

Där skriver hon att hon blivit avstängd från företagets sociala medier och att det på ett styrelsemöte bestämdes att hon inte skulle få yttra sig som representant för bolaget. Gudrun valde efter detta att ta tre veckors semester ”för att uthärda”.

Gudrun fick över 100 kommentarer

Gudrun Sjödén summerar i brevet att företaget som helhet kom ut ”tämligen bra”, men att många chefer i den nya medarbetarundersökningen fått låga värden.

”Vi känner oss ledsna och nedtryckta”, skriver grundaren.

Hon berättar att hon i medarbetarundersökningen fått ”extremt många kommentarer” – över 100 – från sin avdelning, designgruppen. ”Det ni tycker är jobbigt är stressen, tidsplanen och att man inte får någon feedback”, uppger Gudrun Sjödén i mejlet till medarbetarna.

Gudrun Sjödén säger till Expressen att medarbetarna får väldigt mycket feedback, i huvudsak på stora möten och att hon inte vet vad mer det är som efterfrågas. Upplevelsen av stress kommer sig av att vissa känner sig pressade när man har en tidsplan för att få kollektionen färdig före deadline, menar hon.

Men kommentarerna gäller ju snarare hur arbetet leds av dig än att det ifrågasätts att uppgifterna ska genomföras?

– Som designchef ska man ju leda arbetet med sortimentet och designarbetet. Det är ju min roll. Gruppen kan ju inte leda. I designavdelningen är 10–15 personer med i genomgången och det är alltid några som hoppar in, någon inköpare och någon annan designer som säger något, då blir det jättemycket synpunkter. Det gäller att navigera i det där. Den som är artistisk eller kreativ är känslig. Designers är känsliga människor! 

Hon fortsätter med att i avskedsbrevet förklara att hon har byggt upp företaget i nära 50 år, har 400 medarbetare ”och nu får jag detta dråpslag via en medarbetarundersökning”. 

Fansen dyrkar Gudrun Sjödén, hon har fått kungamedalj och utsetts till ”årets yrkeskvinna” och modekoncernens omsättning närmar sig miljardvallen.
Foto: GUDRUN SJÖDÉN AB

Sjödén förklarar där också att hon ”ifrågasätter metodiken i systemet” och anser att medarbetarundersökningen är ”styrd mot att medarbetaren ska svara negativt”. 

Gudrun Sjödén berättar att hon fått beskrivet för sig att fält för att skriva kommentarer bara dykt upp om man satt ett lågt betyg och att hennes medarbetare av den anledningen valt att sätta låga betyg.

Men det fanns ett fält där man kunde svara neutralt och positivt också, något som grundaren menar att de flesta missat. 

 – Det fanns en annan liten ruta där man kunde lägga även vid positiva kommentarer, men det uppfattade de inte.

Det var ju mest på din avdelning som det blev sådana här negativa kommentarer?

– Det var på fler avdelningar.

– På övriga avdelningar där man inte hade lämnat särskilt mycket kommentarer blev det ingen grej alls. Det var bara våra avdelningar där man ville lämna kommentarer som det blev det här negativa resultatet i och med att de uppfattade att man bara kunde lämna kommentarer då. 

Vad säger du om att de över 100 kommentarer som kommit i ditt designteam är väldigt kritiska?

– Det är för att de 49 frågorna handlar om arbetstider, återhämtning, semester och sådant som personalen kan ha synpunkter på. Det var bara sådant där arbetsmiljörelaterat och handlade inte om värden som kreativitet och inspiration, säger Gudrun Sjödén.

2007 fick Gudrun Sjödén en kungamedalj, ”för mångåriga värdefulla insatser som klädskapare”. Gudrun Sjödén beskriver själv sin ledarstil med att hon är uppvuxen med sex syskon och att hon alltid har velat att det ska vara ganska fritt och inte för regelstyrt.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Medarbetare har ju i vår granskning berättat att de känt sig rädda och illa behandlade och att de reagerat på saker som de uppfattat som rasistiska. Vad har du att säga till dem?

– De personer som driver det här har velat såra oss. Det var ju framför allt Annie (vd Ann Adelsson, reds anm) som fick kritik, men de fick ju mig på köpet. Det gick bättre att attackera mig som var känd. 

Är du självkritisk i något avseende?

– Jag är väldigt självkritisk överhuvudtaget, över hela mitt liv just nu. Varför har jag gjort det här och hållit på med det? Jag kunde ju ha haft det lugnt och skönt. 

Men i relation till personalen, menar jag?

– Jag har alltid upplevt att jag har bra kontakt med min grupp. När jag kommer till vår designstudio vill alla prata med mig och vara med och vi har ofta jättedynamiska samtal.

– Vi jobbar på det som de tycker är dåligt, på att förbättra det.

En anställd säger om medarbetarundersökningen:

– Typiskt nog fick vi inte svara på frågor om vi hade förtroende för ledningen för hela företaget utan bara på hur vi såg på vår närmaste chef och frågorna gällde bara hur situationen varit det senaste halvåret.

 En annan medarbetare säger:

– Gudrun sätter som vanligt på sig offerkoftan. Allt handlar om hur synd det är om henne som får så kasst resultat i medarbetarundersökningen.

Gudrun Sjödén har själv förklarat att hon tycker om att ”röra om i grytan”
Foto: Nicklas Thegerström/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vd:n vill inte svara på några frågor

Men Expressen pratar också med medarbetare som upplever en förändring:

– Granskningen har gett mig och mina arbetskamrater hopp om förändring och förbättring i företaget. Känslan var att det blev viss förskjutning i maktobalansen, att ledningen varit tvingade till att lyssna på oss och det är bra att Arbetsmiljöverket har kopplats in, säger en person som arbetat många år i företaget.

Samtliga källor vi varit i kontakt med uttrycker önskemål om att även den kritiserade vd:n Ann Adelsson ska avgå.

Expressen har begärt att få ta del av hela medarbetarundersökningen och få vd:s kommentarer till uppgifterna som framkommit.

”Som du kanske känner vi till är vi mitt i ett pågående internt arbete. Enkäten är ett av de interna dokument som vi just nu jobbar med. Vi ber – av hänsyn till våra medarbetare – att nu får fortsätta vårt interna arbete och avböjer att kommentera runt de olika dokumenten, tack”, skriver vd Ann Adelsson i ett mejlsvar.

Grundaren och styrelseordföranden Gudrun Sjödén och vd:n Ann Adelsson. (Bilden är ett montage).

Gudrun Sjödén berättar i avskedsbrevet att hon kommer att stanna kvar som styrelseordförande för bolaget, som omsätter nära en miljard och är en av Sveriges största modeexporter. ”En viktig roll om företaget ska kunna leva kvar några år till med samma typ av affärsidé, varumärke och värderingar”, skriver hon och tillägger att det är enkelt att pendla till New York, där hennes nya lägenhet ligger.

– Jag kommer inte att sitta sysslolös, men jag kommer nog att frilansa för företaget i ganska liten omfattning. När människor runt mig är kritiska kan de prova själva. Jag har sagt till dem i min grupp att nu får ni själva prova saker och ta risken att kunden inte tyckte om det eller att det blev jättesvårt att tillverka. 

– Människor tror att det är jättelätt att bygga upp ett företag som står stadigt på en global marknad. Min erfarenhet är att det är svårt.

Gudrun Sjödén berättar att hon har varit fruktansvärt ledsen och försökt att inte vara hemma.

– Det är en intern tystnad på företaget, det är den värsta sortens tystnad. Jag ska inte uttala mig, jag ska vara tyst. 

Gudrun Sjödén beskriver att hon har förtrogna, men att de mestadels finns utanför företaget. I avskedsbrevet berättar hon också att hon stängts ute från företagets sociala medier.

– Att få kommunicera i sociala medier är bland de mest stimulerande uppgifter som jag haft i företaget. Att inte få göra det längre känns otroligt sorgligt. Nu gör jag det från min egen privata sida i stället, där jag berättar vad jag gör och lägger upp fina bilder och skriver fördjupande texter emellanåt, säger hon.

Gudrun Sjödén har tidigare fått kungamedalj och utsetts till ”årets yrkeskvinna”. På frågan hur hon vill bli ihågkommen svarar hon att hon hoppas att det här inte är hennes sista bidrag i offentligheten. 

– Jag vill att de glada tillropen från mina nära 500 000 kunder får bli sista ordet. De flesta är väldigt peppande.

Är det något mer du vill framhålla?

– Vem tusan vill vara arbetsgivare i dag? När det finns så mycket regler, detaljer kring hur det ska vara? Jag har upplevt så många faser i detta, från 1950-talet då regeringen satte priset på mjölk och säd för min pappa som var bonde, till 1970-talet då man mer eller mindre såg företagare som kriminella och 1990-talet då vi entreprenörer blev hjältar. Nu är man återigen en bov i Sverige när man är företagare.

– Anställda har väldigt mycket makt i Sverige. Det är las, MBL... (lagarna om anställningsskydd och medbestämmande, reds anm). Arbetstagarna har en väldig makt och kan i anonyma medarbetarundersökningar få uttrycka vad man vill. Vem vill vara arbetsgivare i Sverige? Med det regelverk som finns?

Arbetsmiljöverket gör den 3 november ett nytt besök på Gudrun Sjödéns huvudkontor i Årstaberg i Stockholm för att följa upp de fyra krav myndigheten ställt efter inspektionen, bland annat att företaget ska förebygga kränkande särbehandling och ta in extern hjälp kring arbetsmiljön.

I kommunikationen med Arbetsmiljöverket framkommer det också att Gudrun Sjödén haft problem med personalbrist ”efter mediakrisen”.


Detta har hänt:

Expressen avslöjade 6 april i år att nuvarande och före detta medarbetare på Gudrun Sjödén vittnade om mobbning, hot, kränkningar och rasism.

 Samma dag som granskningen publicerades i Expressen inledde Arbetsmiljöverket en inspektion av företaget. 

Företaget fick 90 dagar på sig att åtgärda kraven kring de fyra brister Arbetsmiljöverket anmärkt på:

 - Undersöka och riskbedöma kränkande särbehandling.

 - Ha bättre kunskaper om kränkande särbehandling.

 - Bättre undersöka arbetsförhållandena. 

 - Anlita företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån.

Deadline har flyttats fram från juli, till augusti och nu senast till 3 november, då Arbetsmiljöverket gör ett nytt besök på huvudkontoret för att följa upp kraven. 

OM GRANSKNINGEN

Långtidssjukskrivningar bland tjänstemän beror till stor del på faktorer i arbetsmiljön, visar flera rapporter – och hur vi har det på jobbet påverkar också i hög grad vårt mående. Gudrun Sjödéns bolag är näst efter H&M en av Sveriges största modeexportörer och i branschen har det börjat spekuleras i varför så många lämnar arbetsplatsen. 

Detta har dock kunderna hittills inte haft kännedom om. Karin Sörbring har djupintervjuat ett 20-tal personer som jobbar eller har arbetat inom koncernen och haft kontakt med många, många fler.

1976 öppnade Gudrun Sjödén sin första butik på Regeringsgatan i Stockholm.