Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gratis tandvård för alla under 23 år

Nu höjs åldersgränsen för fri tandvård.
Foto: Alexander Donka

Åldersgränsen för gratis tandvård höjs med fyra år, efter att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna enats i budgetförhandlingarna.
- Tandvård är en tydlig klassfråga, så detta är en viktig reform, säger Ulla Andersson (V) till Expressen.

Genom förslag i den stundande höstbudgeten kommer alla under 23 år i framtiden att få möjlighet till gratis tandvård. Det står klart efter att Vänsterpartiet nu drivit igenom en ny reform i budgetförhandlingarna med regeringen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

- I dag är tillgången till tandvård i högsta grad en klassfråga. Men den här reformen är ett sätt att bygga ut den svenska välfärden och bra för många unga som annars saknar en stabil ekonomi, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson till Expressen.

En annan viktig grupp

Varför är unga prioriterade i denna reform och exempelvis inte pensionärer?

- Vi tycker att pensionärer också är en viktig grupp, som kommer att få både sänkt skatt och höjt bostadstillägg nästa år. Just därför prioriterade vi unga i detta fall, säger hon.

Höjningen kommer att ske i två steg. 2017 lyfts gratistandvården upp till 21 år och 2018 till 23 år. Reformen uppskattas kosta 223 miljoner kronor 2017 och 463 miljoner kronor årligen från 2018, enligt Vänsterpartiet.

Generellt förbättrad tandhälsa

På sikt tror partiet att omfördelningen av medel till höjningen kommer att leda till en generellt förbättrad tandhälsa bland unga och hänvisar till positiva utfall i Västra Götalandsregionen, där gratis tandvård redan är tillgängligt för alla upp till 24 år.

- Vi hoppas att förslaget kommer resultera i att fler unga besöker tandläkaren, och även fortsätter med det när de har blivit äldre och har en bättre ekonomi. Detta är en viktig reform för oss, säger Ulla Andersson.

Då presenteras höstbudgeten

Regeringens höstbudget presenteras i sin helhet den 21 september. Vänsterpartiet har sedan tidigare drivit igenom andra välfärdsreformer som ska ingå i den, bland annat avgiftsfri mammografi från sommaren 2016 och gratis p-piller för kvinnor under 20 år från sommaren 2017.