Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GP beviljas presstöd – får 40 miljoner av staten

Foto: FRIDA WINTER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Göteborgs-Posten får 40 miljoner kronor i statligt presstöd. 

Det skriver Medievärlden i dag. 

För att få presstöd ska man vara andratidning eller tredjetidning på orten. Stödet delas ut för att kompensera för de annonsmässiga nackdelarna en tidning vanligtvis upplever i skuggan av ortens stora drake.

Nu bekräftar myndigheten för press, radio och tv (MPRT) att Göteborgs-Posten för första gången beviljats presstöd.

40 miljoner kronor har tidningen beviljats, skriver Medievärlden.

I print är GP störst på orten, medan GT har större total räckvidd. https://twitter.com/medievarlden/status/1100371059461836800

Därför för de presstödet

Även Nerikes Allehanda får för första gången presstöd – drygt 25 milojoner kronor trots att man är dominerande i Örebro.

– Enligt huvudregeln ska en tidning beviljas driftsstöd om täckningsgraden är högst 30 procent. I takt med att många tidningars upplagor minskar kommer fler och fler tidningar att hamna under 30 procent i täckningsgrad och därmed kvalificera sig för driftsstöd. Det gäller såväl Göteborgs-Posten som Nerikes Allehanda, skriver MPRT i ett pressmeddelande.

Orsaken att Göteborgs-Posten och Nerikes Allehanda alltså kan hämta in miljoner trots sin dominerande ställning på orten är att tidningarnas hushållstäckning rasat.

I GP:s fall till 28 procent enligt mätningar 2017.

När tidningen var som störst var hushållstäckningen närmast tredubbel.

Med låg hushållstäckning kan en förstatidning kvalificeras för presstöd.


GP sökte men fick avslag

Göteborgs-Posten har tidigare sökt presstöd och hänvisat just till den lägre hushållstäckningen, men fått avslag med motiveringen att ”förhållandena inom Göteborgs-Postens hela spridningsområde innebär att det är uppenbart att täckningsgraden i utgivningskommunen ger en missvisande bild av tidningens konkurrensförmåga på annonsmarknaden.”

Nu har MPRT gjort en annan bedömning, vilket tidningen Barometern tidigare varit först att skriva om.

Då kommenterade Martin Alsander, ägaren Stampen Medias ordförande, uppgifterna så här:

– Det vore naturligtvis roligt om så vore fallet, men vi har inte nåtts av någon sådan information och har därför av naturliga skäl ingenting att säga i detta skede.

Göteborgs-Posten har genom åren annars varit en ivrig kritiker av presstödet, som man nu drar nytta av.

– Modellen där etablerade mediehus tillsammans med regeringen bestämmer stöd utifrån godtyckliga floskelbegrepp passar in i många populistpartiers berättelse om samhället, skrev man på ledarplats i november 2016.


Akut ekonomisk kris 2016

Det var under våren 2016 som Stampen AB, med en rad dagstidningar och med flaggskeppet Göteborgs-Posten i topp, tvingades till rekonstruktion. 

Bolagets alla fordringsägare skulle gå med på skuldavskrivningar på 75 procent, ett villkor för att bolaget skulle kunna leva vidare.

Förutom alla privata företag med krav på bolaget fanns även staten bland förlorarna. 

Skattebetalarna fick skjuta till 728 miljoner kronor i efterskänkt moms på 581 miljoner kronor och ytterligare 147 miljoner i form av lönegaranti till de anställda.

Nu skjuter staten till ytterligare 40 miljoner kronor till Göteborgs-Posten, via presstödet.

Nyligen blev det dessutom känt att Stampen AB:s förr vd Tomas Brunegård krävs på nästan 11 miljoner kronor i skatt sedan han fått köpa aktieoptioner för knappt 90 000 kronor, ett innehav som hunnit stiga i värde till 13,4 miljoner när han slutade. Brunegård tänker överklaga beslutet. 

Fotnot: Sedan 1 februari i år har presstödet ersatts med mediastöd, som även omfattar nätpublikationer.