Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Perssons kritik mot S: ”Akut och farlig fråga”

Göran Persson: ”Uttrycket att städa är bra”
Göran Persson gick till attack mot regeringen på en pressträff på tisdagen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare statsministern Göran Persson riktar svidande kritik till Socialdemokraterna.

I synnerhet kritiserar han skattesystemet, rapporterar TT.

– Den fråga som är akut och farlig är kommunalskattediskussionen, där du kan säga i dag att den som betalar högst skatt får sämst service, sa Persson på en pressträff på tisdagen.

Göran Persson är mest känd för sina år som Sveriges statsminister under åren 1996 till 2006. 

Innan Persson blev landets mäktigaste man var han finansminister, med restaureringen av statsfinanserna efter 90-talskrisen som främsta uppdrag.

Tidigare under 2019 tillträdde Göran Persson som ordförande i Swedbanks styrelse. I augusti riktade han kritik mot regerings införande av bankskatten, som är tänkt att delvis finansiera den nya miljardsatsningen på försvaret.

Nu rapporterar TT att Göran Persson angripit regeringen på nytt.

På en pressträff inför PWC:s evenemang ”Finansdagen” under tisdagen återvände han till kritiken mot bankskatten.

– Pålagor på det finansiella systemet i en nedåtgående konjunktur har inte visat sig framgångsrikt förut, sa Göran Persson enligt TT.

Göran Persson: ”Akut och farlig”

Attacken under pressträffen handlade dock mest om de kommunala skatterna och de stora skillnader som råder i Sverige gällande skattesats och välfärdskvalitet.

– Den fråga som är akut och farlig är kommunalskattediskussionen, där du kan säga i dag att den som betalar högst skatt får sämst service. Med några undantag ska sägas, men i huvudsak är det så, sa Göran Persson på pressträffen.

Enligt TT tog den tidigare statsministern upp ett räkneexempel med ett hushåll med en halv miljon i samlad årsinkomst – där det kan skilja 30 000 kronor per år i kommunalskatt.

– Det är 2 500 kronor per månad i skatt, för att du får en sämre service. Det där är inte hållbart. Man måste ta tag i detta.

Göran Persson pekade på Norge som ett föregångsland och menade att man där har betydligt mer enhetliga kommunalskatter. Nu efterlyser han en större skattereform i Sverige som ska förankras över blockgränserna, rapporterar TT.