Göran Persson miljonköper aktier i Allras favoritbank

Göran Persson gästade Bara Politik med Expressens politikreporter Niklas Svensson i oktober förra året.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Göran Persson har köpt 30 000 aktier i Ålandsbanken för sammanlagt 4 445 280 kronor, vilket framkommer av ett börsmeddelande, rapporterar Dagens industri.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förre statsministern Göran Persson (S) har tankat aktier för cirka 4,5 miljoner kronor i Ålandsbanken, vilket framgår av ett börsmeddelande. 

Göran Persson sitter själv i styrelsen för banken som användes av skandalbolaget Allra och sedan tog över deras pensionsförvaltning. 

– Jag tycker det är ett intressant bolag, det är en fin bank. Så enkelt är det, säger Göran Persson till Expressen. 

Göran Persson har köpt 30 000 aktier i Ålandsbanken för sammanlagt 4 445 280 kronor, vilket framkommer av ett börsmeddelande, rapporterar Dagens industri

När Expressen talar med Göran Persson så bekräftar han köpet och förklarar investeringen: 

– Jag tycker det är ett intressant bolag, det är en fin bank. Så enkelt är det. Och jag jobbar i den själv också så jag känner solidaritet med banken, säger Göran Persson. 

Aktierna har Göran Person handlat genom sitt bolag Baven AB, döpt efter sjön Båven i Sörmland där den tidigare statsministern har sitt gods: "Torp". 

LÄS MER: Bodström: ”Livet blir inte alltid som man tänkt”

Ålandsbanken har stigit på Helsingforsbörsen

Ålandsbanken är noterad på Helsingforsbörsen och är upp 6,4 procent sedan årsskiftet. Under de senaste tolv månaderna har aktien stigit 4,6 procent, berättar Dagens industri.  

Göran Persson sitter i styrelsen för Ålandsbanken sedan 2015 och en av dess kunder var skandalbolaget Allra, där Göran Perssons partikollega och justitieminister Thomas Bodström satt som styrelseledamot fram till Allrahärvan rullades upp våren 2017. 

Allras pensionsförvaltning köptes sedan av Ålandsbanken som nu sköter placeringarna. 

Expressen har tidigare berättat om hur det rådde panik på banken när snaran började dras åt kring toppcheferna.  Dagen innan Allra grundaren Alexander Ernstberger greps togs det ut ett värdedokument i form av ett pantbrev på tio miljoner kronor i hans avspärrade lyxvilla på Lidingö. 

Beställare av pantbrevet: Ålandsbanken. 

En villa som Ernstberger kunde köpa, utan kontantinsats, genom ett lån på 50 miljoner kronor från Ålandsbanken

Några dagar tidigare gjordes ett liknande agerande med en annan tidigare toppchef inom det skandalomsusade pensionsbolaget.

LÄS MER: Bankens panik när Ernstberger greps

Göran Perssons jätteförlust i tech-bolaget

I slutet av februari framkom det att Göran Persson åkt på en rejäl förlust genom sin investering i bolaget Magine, som levererar strömningstjänster. 

Di Digital  berättade då att Göran Persson hade köpt 2000 aktier i Magine genom Baven AB. 

Värdet på aktierna har minskat kraftigt sedan Göran Persson köpte dem 2014 och utgör bara någon bråkdel av bolagets värde, enligt Di Digital. 

Göran Persson var Sveriges statsminister mellan 1996 och 2006 och har sedan dess bland annat varit mångåriga ordförande för Sveaskog fram till 2015. Och är sedan förra året styrelseordförande för gruvjätten LKAB.