Den tidigare finansministern och statsministern Göran Persson tillträdde som styrelseordförande i Swedbank i juni i år.
I söndagens Agenda intervjuades Göran Persson om hur han ser på en annalkande lågkonjunktur, som många ekonomer menar är på väg.
Göran Persson var finansminister under den djupa finanskrisen på 90-talet, och säger att en viktig lärdom han har tagit med sig sedan dess är att en lågkonjunktur drabbar enskilda – men också kommuner.
– Det är där man kommer se de stora kostnaderna växa. Det är där man kommer att se behovet av att i kommunala budgeter skära ner, därför att utgifterna för lågkonjunkturen växer. I det här läget är det nödvändigt att stötta den kommunala verksamheten extra, säger han i programmet och menar att staten kan hjälpa kommunerna genom statliga bidrag.
Göran Persson säger att en viktig skillnad mot tidigare lågkonjunkturer är att Sverige inte längre har en arbetsförmedling. Därför faller ansvaret att ordna beredskapsarbeten och aktiviteter för arbetslösa på de redan ansträngda kommunerna.
”Stigande arbetslöshet”
Det finns anledning att känna oro, menar den tidigare statsministern.
– Självklart ska man vara orolig, för det här kommer drabba många människor hårt. Det gör alltid lågkonjunkturer. För med det följer troligen stigande arbetslöshet. Och med stigande arbetslöshet följer också en ökad regional orättvisa. För det kan mycket väl slå emot delar av Sverige som domineras av industri, och då får du kommuner med ekonomiska problem.
Samtidigt säger Göran Persson i Agenda att om det är någon gång som Sverige varit förberett för en lågkonjunktur, så är det nu, efter alla år med framgångsrik ekonomi i både företag och offentlig sektor.
Göran Persson tror inte att räntorna kommer att höjas och säger att många av de med lån som riskerar att bli arbetslösa har granskats hårt av bankerna.

När finansminister Magdalena Andersson tidigare i veckan redogjorde för det ekonomiska läget talade hon om att Sverige har 25 miljarder att spendera på nya reformer – men sa också att Sverige är på väg mot en svagare ekonomisk utveckling.
Socialdemokraterna har talat om att de vill beskatta bankerna mer, men det är inget Göran Persson – som nytillträdd styrelseordförande för Swedbank – är särskilt entusiastisk över.
– Det är klart att också bankerna ska betala skatt på sina vinster. Det gör man redan, sedan kan man fråga sig vad som är en rimlig vinstnivå och hur det ska hanteras. Jag skulle gissa att de stora marginaler som varit på bolån nu är under press i allt fler banker och vi får se hur situationen ser ut när lågkonjunkturen nyper till. Det kanske inte är den klipskaste finanspolitiska och konjunkturpolitiska åtgärden att i det här läget börja med någon slags jakt på bankerna, säger Göran Persson.