Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Persson: Hedrad över nomineringen av Swedbank

Tidigare statsministern Göran Persson föreslås som ny styrelseordförande i Swedbank.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Göran Persson föreslås som styrelseordförande i Swedbank – och har tackat ja till nomineringen. 

Det kan sätta hans tidigare ministerkollega Sven-Erik Österberg, ordförande för Finansinspektionen, i en jävssituation, rapporterar Dagens industri, Di. 

– Jag hade väl ganska mycket kontakt med Göran då, men det har vi inte haft på senare tid, säger Sven-Erik Österberg till Di

Swedbank har på söndagskvällen gått ut med att den tidigare statsministern och socialdemokratiske partiledaren Göran Persson kommer föreslås som ny styrelseordförande i Swedbank AB. 

Sven-Erik Österberg med hustrun Ann-Marie Österberg när han var landshövding i Norrbotten.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Det gör att Finansinspektionen, FI, hamnar i en jävsdiskussion eftersom ordförande, Sven-Erik Österberg, var kommun- och finansminister i regeringen Persson från 2004 till 2006. 

Österberg: ”Vi umgås definitivt inte privat”

Det rapporterar Di, som hänvisar till en intervju med Österberg i Norrländska Socialdemokraten så sent som 2013, då han berättade att han talade med Göran Persson ” i alla fall var fjortonde dag”. 

När Di frågar Österberg om det möjliga jävet betonar han att det är 13 år sedan de jobbade ihop i regeringen – och att kontakterna inte längre ser ut som under intervjun 2013.

– Jag hade väl ganska mycket kontakt med Göran då, men det har vi inte haft på senare tid. Jag har heller inga frågor som berör honom och vi umgås definitivt inte privat, säger han till Di

Göran Perssons kommentarer om nomineringen

Persson tackade ja till förslaget under söndagskvällen, berättar valberedningens ordförande Lennart Haglund.

– Han lämnade besked till oss i går kväll om att han kommer att ställa upp.

På måndagsmorgonen kommenterar Göran Persson för nomineringen, och säger att han känner sig hedrad av valberedningens förslag:

– Absolut! Absolut.

Han vill dock understryka att beslutet ännu inte är fast. 

– Vi är bara nominerade, kom ihåg det. Valberedningen har föreslagit det, vi får se vad som händer.

”En imponerande meritlista”

Göran Persson, som var statsminister mellan 1996 och 2006 har haft en rad positioner i svenskt samhällsliv. Bland annat som finansminister i Ingvar Carlssons regering 1994 till 1996. 

Persson har också varit ordförande i statliga Sveaskog mellan 2008 och 2015 och sitter även som styrelseordförande i gruvjätten LKAB. 

Han har även en koppling till bankvärlden genom sin styrelsepost i Ålandsbanken.

– Vi är väldigt glada över att kunna föreslå före detta statsminister Göran Persson till posten som ny ordförande för Swedbank. Göran har en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet. Han har dessutom ett stort samhällsengagemang som passar väl i Swedbanks kultur, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund i en kommentar.

– Att han dessutom har erfarenhet från Sparbanksrörelsen är ett extra plus, fortsätter Lennart Haglund.

Experten: ”Han vet vad krisarbete innebär”

Den 28 mars pekade Di TV ut den förre statsministern som en av toppkandidaterna att föreslås som ny ordförande.

Dagens industri 28 mars.

– Jag har inga kommentarer, sa sedan Göran Persson till Expressen den 9 april.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet är positiv till Persson på ordförandeposten.

”Göran Persson är ett mycket bra namn. Han vet vad krisarbete innebär, han har tyngden och är en ledargestalt. Han kan finans och har erfarenhet inom bank. Jag tror han har kraften och energin som behövs nu för att påbörja en omstart för banken”, skriver hon i en kommentar.

I pressmeddelandet uppger Swedbank att valberedningen nu fortsätter arbetet med att förstärka styrelsen.

Om stämman beslutar att Persson blir ordförande kommer han också lämna de uppdrag som behövs för att kunna fullgöra sitt uppdrag, skriver man.

Ålandsbanken: Göran Persson lämnar

Ålandsbankens styrelsemedlem Göran Persson har meddelat att han kommer att lämna Ålandsbankens styrelse på grund av att han nominerats till styrelseordförande i Swedbank.

Det framgår av ett pressmeddelande från Ålandsbanken på måndagen.

Expressen har sökt Göran Persson.