I dag lanserar Google sin utmanare till Swish

Google släpper nu mobila betaltjänsten Pay.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Swish grundades av sex storbanker i Sverige.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Swish har rönt stora framgångar i Sverige.

Nu lanserar teknikjätten Google utmanaren Pay – men hittills är bara en svensk storbank med på tåget, rapporterar SvD.

Däremot kommer Danske Banks kunder i Norden att få tillgång till Google Pay redan före årsskiftet.

Betaltjänsten Swish lanserades av Sveriges största banker och har snabbt etablerat sig som en smidig lösning för mobila betalningar i landet.

Flera teknikjättar har sedan dess lanserat egna motsvarigheter, och både Samsung och Apple har mobila betaltjänster som är kompatibla med bolagens egna telefoner.

Nu ger sig även Google in i kampen om användarna. I dag lanseras teknikjättens tjänst Pay i Sverige, rapporterar SvD.


Nu lanseras Google Pay

Google Pay kommer att fungera på nätet med alla datorer och surfplattor så länge de använder Googles webbläsare Chrome. Operativsystemet Android krävs däremot för att kunna betala med mobilen i en fysisk butik.

Men få banker är med i projektet från start. Av svenska storbanker är det bara Nordea som har anslutit sina kort till Google Pay.

Den som har Handelsbanken, Swedbank eller SEB får alltså hålla sig till tåls. En rejäl utmaning för Google när bankernas egna system Swish redan har över 6,5 miljoner användare, skriver SvD.

Danske Bank meddelade dock på tisdagen att deras kunder i Norden kommer att få tillgång till Google Pay innan årsskiftet.


Bankerna tvekar

Florence Diss, ansvarig för kommersiella partnerskap på Google i Europa, tror dock att fler banker kommer att vilja vara med. 

– En del banker har sina egna lösningar och då upplever de kanske inte samma tryck att ansluta sig till Google Pay, men jag är övertygad att fler banker kommer att ansluta sig de närmaste månaderna, säger hon till tidningen.

Bankernas tveksamhet kan ligga i att förlora relationen till kunderna om de använder en Google-app i stället för bankkortet vid betalningar. 

Men Google hävdar att risken för det är liten.

– Det finns en möjlighet för bankerna att integrera Google Pay i sina egna appar. Det gör att de kan behålla relationen till kunden, och vi ser att det oftast blir mest framgångsrikt då, säger Florence Diss till SvD.