Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Google-gurun: människa och maskin smälter ihop

Om ungefär fem år kommer vi kunna printa ut kläder och mat från 3D-skrivare – om 12 år kan vi ha datachip i hjärnan och vara uppkopplade mot en smart molntjänst, det berättade Googles AI-guru Ray Kurzweil under en frågestund hos rådet för utrikesförbindelser.
Foto: Youtube "Ray Kurzweil - Human-Level AI is Just 12 Years Away"
När mänskligheten smälter samman med maskinerna kommer vi inte se ut som Robocop, enligt futuristen Ray Kurzweil.
Foto: / KANAL 5
Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

Tech-giganten Googles guru inom AI, artificiell intelligens, Ray Kurzweil, spår att människa och maskin kommer smälta samman inom 20 år. 

Det handlar dock om chip i hjärnan – inte att vi kommer se ut som Robocop. 

År 2029 tror Kurzweil att våra hjärnor kommer vara uppkopplade mot "det smarta molnet". 

Uppfinnaren och futuristen Ray Kurzweil leder Googles AI-forskning och är en av världens främsta auktoriteter inom området. 

Han har kallats "det rastlösa geniet" av Wall Street Journal och den "ultimata tänkarmaskinen" av Forbes Magazine.  

LÄS MER: Googles nya smarttelefon brottas med skärmproblem 

Möjligt att 3D-printa kläder och mat inom tio år

Redan om några år tror Ray Kurzweil att 3D-skrivarna kommer ha gjort ett ordentligt tekniksprång. 

– Vi kommer att kunna printa ut kläder, inte än, men i början av 2020. Vi kommer fortfarande kunna ha en modeindustri, på samma sätt som vi fortfarande har en musikindustri, sa Kurzweil under en frågestund hos rådet för utrikesförbindelser som lagts upp på Youtube.  

Även 3D-printad mat kommer bli ett faktum, enligt futuristen. 

– Vi kommer att kunna ladda upp och skapa mat väldigt billigt genom vertikalt jordbruk. 

LÄS MER: Elon Musk vill förena datorer med hjärnor 

Mänsklig AI och datachip i hjärnan om 12 år

Mycket av AI-forskningen sker bakom lyckta dörrar under stort hemlighetsmakeri, i en kapprustning mellan olika nationer och företag som amerikanska Google, Microsoft och Facebook och kinesiska Tencent. 

Men under frågestunden gläntade Ray Kurzweil något på dörren och avslöjade att forskningen verkar gå betydligt snabbare än vad som tidigare varit känt, rapporterar tech-sajten The Next Web

Ray Kurzweil räknar med att AI kommer att ha uppnått mänsklig nivå redan om 12 år – och att människor sedan kommer smälta samman med teknologin. Inom 20 år kommer smarttelefonen i vår hand vara utbytt mot ett chip som monteras i hjärnan, tror forskaren. 

Redan till 2029 spår Kurzweil att "medicinska robotar" kommer att kunna ta sig in i vår hjärna för att koppla upp hjärnans syn- och hörselcentra mot en smart molntjänst. 

LÄS MER: AI måste inte betyda jordens undergång 

Kurzweil: 6 miljarder smarttelefonägare inom några år

Den som tycker att Kurzweils prognos låter spektakulär kan ta med i beräkningen att han har han under sin 30-åriga forskarkarriär lämnat hundratals förutsägelser – varav över 90 procent ska ha slagit in, enligt The Next Web. 

AI-gurun anser att vi lever i den bästa av tider och att vi har kommunikationsteknologi att tacka för det. 

Färre människor än någonsin svälter eller lever i fattigdom. 

– Tre miljarder människor har smarttelefoner, jag trodde det var två men jag fick nyss reda på att det är tre. Inom några få år kommer det vara sex miljarder, sa Ray Kurzweil under frågestunden.