Generaldirektör upptaxerades med 650 000 kr – avgick

Charlotte Brogren slutade som generaldirektör på Vinnova den 9 oktober.
Foto: PHOTOGRAPHER ANETTE ANDERSSON 00 / PRESSBILD
Näringsminister Mikael Damberg (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren avgick på egen begäran i slutet av september.

Två dagar tidigare hade hon upptaxerats av Skatteverket för att inte ha deklarerat inkomster från Norge på 649 761 kronor.

Skatteverket straffade också henne med det högsta möjliga skattetillägget.

Men Charlotte Brogren menar att upptaxeringen och att hon slutat på Vinnova inte har något samband.

"Det finns ingen koppling, mer än att två olika processer sammanfalligt", skriver hon i ett sms till Expressen.

Regeringen meddelade den 28 september i år att Charlotte Brogren valt att sluta som generaldirektör på Vinnova den 9 oktober.

– Jag vill tacka Charlotte Brogren för hennes och Vinnovas roll i regeringens arbete med att vässa innovationssystemet och därmed svenska företags möjligheter att fortsätta konkurrera på världsmarknaden och skapa jobb i Sverige, konstaterade näringsminister Mikael Damberg.

– Det har varit fantastiskt spännande och lärorikt att leda Vinnova under dessa år och få vara med och bidra till att stärka Sveriges innovationsförmåga. Det är kunskaper och erfarenheter som jag tar med mig när jag nu går till ett nytt uppdrag. Jag tycker att det behövs mer rörlighet mellan offentlig och privat verksamhet och jag vill leva som jag lär, säger Charlotte Brogren i ett pressmeddelande när hon slutade.

Två dagar tidigare hade Skatteverket beslutat att upptaxera Brogren med 649 761 kronor för "styrelsearvode från Norge". Samtidigt fick hon räkna av den skatt som hon betalt i Norge för inkomsterna, drygt 139 000 kronor.

Skatteverket utgick från kontrollmaterial som kommer från den norska skattemyndigheten.

Det norska bolag som Brogren fått arvode från är Q-FREE ASA.

Delar av omprövningsbeslutet från Skatteverket.
Delar av omprövningsbeslutet från Skatteverket.

Charlotte Brogren fick det högsta skattetillägget

Hon fick också det högsta skattetillägget som Skatteverket kan besluta om motsvarande 40 procent av den extra skatt som hon nu tvingas betala.

Skatteverket motiverade beslutet: "Du har inte deklarerat  den utländska inkomsten. Detta innebär att du har lämnaten sådan oriktig uppgift som medför att skattetillägg ska tas ut."

Expressen har varit i kontakt med Mikael Dambergs pressekreterare Daniel Ferreira som säger att han och departementet inte kände till uppgiften om Brogrens upptaxering.

– Hon fick ett jobberbjudande som hon inte kunde tacka nej till, konstaterar Ferreira.

Mikael Damberg återkommer senare med en kommentar via sms:

– Jag förväntar mig att alla följer de lagar och regler som finns, oavsett vad man har för position i samhället.

"Finns ingen koppling"

I ett sms till Expressen skriver Charlotte Brogren:

"Det finns ingen koppling mellan att jag slutar på Vinnova och att jag varit dålig på att förstå vad dubbelbeskattningsavtal mellan Norge och Sverige innebär" och fortsätter:

"Att jag valt lämna Vinnova efter drygt 8 år beror på att jag fått möjlighet att gå tillbaka till näringslivet o igen praktiskt arbeta med utveckling."

Brogren säger att hon varit i kontakt med Skatteverket sedan tidig vår i frågan och kommer göra rätt för sig enligt beslut.

I ytterligare sms utvecklar hon:

"Beslut om nytt jobb kom långt innan jag slutligen blev entledigad.... Upptaxering...Lämnade in alla uppgifter innan semestern. Finns ingen koppling – mer än att två olika processer sammanfallit".

Daniel Holmberg, pressekreterare på Vinnova, känner inte till uppgifterna om att Charlotte Brogren upptaxerats.

– Hon fick ett nytt jobb. Det som är skälet till att hon slutade, säger han.

Så det har ingenting med att hon upptaxerades med drygt 600 000 kronor att göra?

– Det vet jag ingenting om, säger Daniel Holmberg.

Personalen på Vinnova blev informerad om att Brogren sagt upp sig 27 september, enligt Daniel Holmberg. Det är alltså dagen efter omprövningsbeslutet från Skatteverket kom in. Men regeringen ska ha vetat om det tidigare, enligt Holmberg.