Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ge oss våra pengar tillbaka”, kräver 57:orna

Riskerna med förtidspension: ”Handlar om väldigt mycket pengar” • Så mycket tjänar du på att fortsätta jobba.
Susann Rådström Drougge till vänster, var en av många som slöt upp i protesten utanför riksdagen.
Foto: Patrik Micu

Årskull 1957 är på krigsstigen igen.

De känner sig blåsta skattemässigt och kräver sina pengar tillbaka.

– Jag förlorar drygt 3 000 kronor i månaden, säger pensionerade läraren Susann Rådström Drougge som demonstrerade utanför riksdagen på fredagen.

”Straffbeskattad - född 1957” står det på t-shirtarna som tryckts upp till manifestationen vid Mynttorget i Stockholm.

Proteststormen mot ändrade regler beträffande det förhöjda grundavdraget för pensionärer har ingalunda klingat av.

57:orna, drygt 100 000 personer, hade räknat med den lägre skatten från i år när de fyller 66. Men på grund av höjda pensionsåldrar får de vänta ett år ytterligare på den lägre skatten. Det gäller både pensionsinkomster och arbetsinkomster. Skillnaden är flera tusenlappar i månaden för den med medelinkomst.

Trots att de räknas som pensionärer får de inte skatta som pensionärer.

”Det är inte OK”

Även årgång 1958 påverkas negativt av skattereglerna och 59:orna åker på samma smäll som 57:orna om inget ändras.

Ilskan mot politikerna är stor bland de drabbade.

– Beslutet togs så sent att många 57:or redan hade gått i pension. Så kan man inte göra, man måste följa lagar och göra det man lovat, punkt slut. Och gör man fel får man ändra sig och göra rätt, säger Susann Rådström Drougge, 66, som bär ett plakat med texten ”Bestulen/lurad av riksdagen”.

Arga 57:or demonstrerar utanför riksdagen där politikerna debatterade på fredagen.
Foto: Patrik Micu

Hon hade planerat in sin pension från årsskiftet, efter många år inom skolan, och förlorar nu under hela 2023 drygt 3 000 kronor i månaden jämfört med födda 1956 med samma inkomstnivå.

Beslutet som innebar att den lägre pensionärsskatten skjuts fram ett år togs av riksdagen så sent som sju månader innan det trädde i kraft.

Nu kräver 57:orna en retroaktiv skattesänkning eller kompensation.

Hugh O'Brian, född i USA 1957 men sedan många år boende i Sverige och egen företagare, startade Facebookgruppen som dragit ihop manifestationen utanför riksdagen.

Hugh O'Brian har samlat många besvikna pensionärer i facebookgruppen ”Född 57...” som stod bakom manifestationen utanför riksdagen.
Foto: Patrik Micu

Företrädare för fem partier i riksdagen, där det på fredagen var interpellationsdebatt, kom för att lyssna på demonstranternas krav, berättar han.

– Vi vill ha det de lovat oss under många år när vi planerat för pensionen. De kan inte bara ändra reglerna över en natt. Sverige framstår som en bananrepublik här.

Beslutet togs i riksdagen i maj 2022, sedan man kommit överens i pensionsgruppen.

Enligt TV4 är åtminstone KD och S nu öppna för att rätta till skatten för 57:orna till en kostnad av 2,5-3 miljarder kronor, men frågan behöver behandlas av Tidöpartierna. Expressen har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) angående skattesmällen för födda i slutet av 1950-talet. I fredagens riksdagsdebatt uppgav hon att regeringen ”analyserar” situationen för 57:orna och tar frågan på stort allvar.


Senaste nytt om ekonomi