Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Bratt

Spara tusenlappar – städa ekonomin innan semestern

Snart tar många semester, och det kan vara läge att passa på att göra en storstädning i ekonomin.
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

Sol, värme och semester.

Och bockar du därtill av sakerna på denna lista kan du unna dig själv att verkligen slappna av.

Dina Pengars Frida Bratt tipsar om hur du storstädar alla delar i din ekonomi och sparar tusenlappar – varje månad. 

1. Bolånen

Ökad konkurrens på bolånemarknaden ger dig som kund stora möjligheter att förhandla ned din ränta. 

Rensa ut: Räntor du inte har förhandlat ned eller där den rabatt du fått från banken har gått ut.

Ta in: Lägre ränta. Kolla på bankernas hemsidor vilken snittränta de erbjuder, och kontakta de tre som ligger bäst till. Landshypotek och Ålandsbanken brukar ligga bra till. Kontakta bankerna och ställ dem mot varandra. Kan inte din nuvarande bank matcha konkurrenterna? Gör direkt slag i saken och byt bank. 

Så mycket kan du spara: Ligger du på listpris hos någon av storbankerna på 2 procent på ett bolån på 5 miljoner kronor, betalar du 5 000 kronor i räntor varje månad. Men får du i stället en ränta på 1,35 procent - som Landshypotek Bank i snitt kunde erbjuda sina kunder i april – så blir månadskostnaden i stället 3 375 kronor. 

Du sparar alltså 1 625 kronor i månaden, eller 19 500 kronor per år. 

2. Elavtalet

På grund av värmen i maj dunstade vattenmängder bort och Energimarknadsbyrån varnar för högre elpriser under året. Oavsett om du binder eller inte är det tillsvidareavtalet som är den stora boven för plånboken. 

Rensa ut: Dyra tillsvidareavtal.

Ta in: Elbolag som ligger bra till hos jämförelse- och elbytarsajter.

Så mycket kan du spara: I snitt är skillnaden mellan tillsvidarepris och rörligt elpris 40 öre per kWh. Enligt en uträkning från Villaägarna betalar ett villahushåll med en årlig elanvändning på 12 600 kWh hela 5 500 kronor mer per år med tillsvidarepris än med rörligt elpris. Kontakta elbolaget eller ta hjälp av en någon av elbytarsajterna. 

3. Pensionen

Rensa ut: Har du fondförsäkring i tjänstepensionen bör du logga in med e-legitimation hos ditt pensionsbolag och genast se till att dina aktieindexfonder absolut inte kostar mer än 0,4 procent, men gärna 0,2 procent. Har du kollektivavtalad tjänstepension, se till att byta till något av de upphandlade bolagen. Rensa också genast ut dyra fonder i premiepensionen, särskilt sådana du hoppat på efter telefonförsäljning. 

Ta in: Indexfonder med låga avgifter om du har långt kvar till pensionen. Se till att välja något av de bolag i den kollektivavtalade tjänstepensionen som upphandlats. Välj AP7Såfa i PPM om du inte själv vill välja fonder. 

Så mycket kan du spara: Kostar dina fonder i tjänstepensionen 2 procent per år har du efter 35 år betalat hela 154 854 kronor i avgifter, enligt en uträkning från AMF. Kostar de i stället 0,2 procent har du bara betalat strax över 23 000 kronor. Totalt blir ditt sparkapital 163 000 kronor högre med den lägre avgiften. 

Du kan få nästan 1 400 kronor mer i pension varje månad (om pensionen tas ut under 10 år) om du väljer det billigare alternativet. 

4. Sparkontot

Rensa ut: Storbankernas sparkonton med noll procent i ränta.

Ta in: Buffertsparandet ska ligga på sparkonto, så fonder är inget alternativ. Däremot kan du få bättre ränta om du är beredd att flytta pengarna till en mindre bank, som oftast kan erbjuda lite mer. 

Så mycket kan du spara: Har du 100 000 kronor på ett sparkonto kan du få 0,85 procents ränta hos Svea Ekonomi. Det innebär en årlig ränta på 8Deltagarna i undersökningen fick även svara på frågan ”Upplever du att något av följande partier

5. Sparportföljen

Visst finns det fonder som kan vara värda en högre avgift, eftersom de avkastar bättre än genomsnittet. Men att ta reda på om förvaltaren har den förmågan kräver tid och kunskap. Att satsa på billiga indexfonder i sparandet är ett sätt att veta att du åtminstone inte betalar för mycket. 

Rensa ut: Dyra fonder där du inte vet vad du får för mervärde. Se särskilt upp för dyra aktiefonder som har gått misstänkt likt genomsnittet, index, de senaste åren. 

Ta in: Breda indexfonder som placerar globalt. 

Så mycket kan du spara: Sparar du 1 000 kronor i månaden i fonder med två procents avgift i 20 år försvinner 68 000 kronor i avgifter (om avkastningen är fem procent). Väljer du en fond med 0,2 procent försvinner endast strax över 7 000 kronor i avgifter. Totalt kommer sparandet vara värt över 90 000 kronor mer om du väljer de lägre avgifterna.