Frida Bratt

Åtta måsten när du köper fritidshus

Våren är på ingång och jakten på sommarstuga drar för många i gång. Men se upp - det finns många fällor att trampa i.
Foto: Colourbox

Våren är på ingång och jakten på sommarstuga drar för många i gång. Men se upp - det finns många fällor att trampa i. 

Här är åtta saker att tänka på innan du slår till. 

Räkna med tuffare amorteringskalkyl

Nya lån faller numera under amorteringskraven, och det behöver du ta hänsyn till i din köpkalkyl. Kravet räknas på din totala belåningsgrad, det vill säga på både permanentbostad och fritishus. 

Om du i och med köpet av ett fritidshus kommer upp i en skuldkvot som överstiger 4,5 gånger din inkomst så faller du dessutom under det skärpta amorteringskravet. Har du en belåningsgrad på över 70 procent betyder det tre procents amortering per år. Kalkylen kan alltså med amorteringskraven bli lite tuffare än tidigare. 


LÄS MER: Fynda i påsk – här är 10 prisvärda fritidshus 


Kolla tak och fasad

Fritidshus är ofta äldre fastigheter, och det kräver extra noggrannhet när du ska bedöma husets skick. Kontrollera att takpannorna är hela och hur läkten ser ut under dem. 

Fasaden ska inte vara mjuk, då är den fuktskadad. Kolla också att det inte finns några förändringar i färg på vinden eller att brädor har ruttnat. Också det tyder på fuktskada. 

Var noggrann med grunden

Hur ser det ut och luktar i grunden? Du kan själv kontrollera det om huset har krypgrund. Lukt av fukt kan betyda att du behöver ta bort organiskt material, fylla igen med grus och installera avfuktare. Inte gratis, så ta med det i kalkylen från början. Kolla också att stuprör och rännor leder bort vattnet. 

Kontrollera avloppet

Har fritidshuset egen brunn eller kommunalt vatten? Hur gammal är den egna brunnen? Det kan bli dyrt om du behöver byta avloppslösning, så kontrollera att den som finns verkligen fungerar. Annars behöver du ta med kostnaden i din köpkalkyl. 


LÄS MER: Chocksiffror – så slår en ny fastighetsskatt 


Missa inte omgivningarna

Det är inte roligt om du överraskande efter en tid upptäcker att en väg i närheten ska dras om, eller att grannen har rätt att nyttja din brygga. Kolla servitut och kommande byggplaner i omgivningarna. 

Kan du hyra ut?

Många finansierar köpet av en semesterbostad med att hyra ut under valda veckor under året. Kolla runt på olika förmedlingssajter för att få en bild vad du eventuellt skulle kunna tjäna. Storlek, antal bäddar, avstånd till bad och period är sådant som avgör vad du kan ta i betalning. En fördel är att du får hyra ut för upp till 40 000 kronor om året skattefritt plus att du får dra av för 20 procent av hyresintäkten. Glöm inte att skriva ett genomarbetat avtal med dina hyresgäster och kolla att försäkringen gäller. 

Se upp med arrende

En klar fördel med att köpa en stuga på en tomt som ägs av någon annan är förstås att du kan komma över stugan för en billigare penning. Men kolla villkoren noga så du är införstådd med vad avtalet innebär och hur länge det gäller. När avtalet löpt ut – det är inte ovanligt dock att avtal gäller i årtionden - så kan det omförhandlas och det kan innebära nya villkor.  


LÄS MER: 2,4 miljoner svenska småhus upptaxeras 


Hitta försäkring som passar

I den hemförsäkring som gäller för din vanliga bostad har du ett så kallat bortaskydd. Det kan räcka om du bara har saker till ett värde av cirka 40 000 kronor. Men för att vara på den säkra sidan bör du teckna en fritidshusförsäkring, eftersom den täcker bränder, vattenskador och stormskador på stugan. Tänk på att jämföra olika försäkringar med varandra, eftersom villkoren ser olika ut. Hur stora belopp som betalas ut varierar rejält och vissa försäkringar täcker exempelvis inte hussvamp. Kolla också villkor för åldersavdrag, som träder in när något gammalt byts ut till nytt, och nivån på självrisk. Konsumenternas försäkringsbyrå har en översiktlig jämförelse.