Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Bratt

4 myter om ditt sparande – detta stämmer inte alls

Foto: Shutterstock / Shutterstock
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Är det alltid bäst att vara en aktiv sparare för att kunna parera börsras? Betyder högre fondavgift alltid högre kvalitet?

Svaren är nej.

Här är fyra vanliga myter om sparande. 

Myt 1: Ju högre aktivitet desto bättre

När börsen, som förra veckan, är turbulent är det lätt att få panik. Då sitter sälj-knappen nära till hands. 

Danske Banks sparekonom Maria Landeborn har räknat ut att om du sedan 1980 skulle ha tittat på dina investeringar en gång i veckan skulle du ha upplevt förluster 44 procent av gångerna. Hade du i stället sett över ditt sparande en gång om året, var tredje år, eller vart tionde år så ligger andelen upplevd förlust på 26,19 respektive 6 procent.

Det är lätt att bli rädd i börsturbulens. Men agerar man irrationellt och kortsiktigt finns risken att man säljer ut aktier när de rasat och sedan missar uppgången. Med andra ord; var långsiktig och våga vara passiv

LÄS MER: Dra ned på risken – här är fonderna du ska ha just nu 

Myt 2: Högre avgift ger bättre kvalitet

Banken tycker du ska köpa en aktiefond med en avgift på 1,5 procent. Fondsäljaren berättar att fonderna är aktiva, och inte bara följer index. Därför har du chans till högre avkastning.

Eller? Vi kan använda indexleverantörens S&P:s Dow Jones stora undersökning som nyligen publicerades, som effektivt slår hål på den myten. I den framkommer att hela 75 procent av aktivt förvaltade fonder som innehåller nordiska aktier har gått sämre än sitt index det senaste året. Tittar vi tillbaka tre år stiger siffran till 83 procent, och på tio år når den 90 procent. 

Aktiva fonder kan med andra ord gå bättre än indexfonder. Men du behöver starka argument för att det ska vara värt att satsa pengar på att just din aktiefond ska göra det på lång sikt. Pensionssparare gör med rätta det enkelt för sig genom att inte chansa. Välj en bred indexfond med låg avgift. 


LÄS MER: Bästa metoden: Så sparar du till en miljon 

Myt 3: Att placera i fonder och aktier är riskabelt

Vi kan faktiskt vända på det; att inte placera i fonder och aktier är riskabelt, exempelvis för din pension. Placerar du i låg ålder hela tjänstepensionssparandet i räntor, via exempelvis en traditionell livförsäkring, så kommer avkastningen att bli låg och pensionen växa mindre. Vi kan ta ett några år gammalt exempel från Skandia:

Anna är 39 år och tjänar som en genomsnittlig akademiker. Om Anna placerar hela tjänstepensionen i ett sparande som ger 4 procent i avkastningen kommer hennes pension att uppgå till 50 procent av slutlönen. Sparar hon till 6 procent avkastning kommer hon att få 60 procent. Då ska vi hålla i huvudet att ränteplaceringar inte ens alltid ger 4 procent. 

Avkastningen är enormt viktig för din pension. Traditionell livförsäkring passar bra för dig som har nära till pensionen. Självklart finns risk i aktier – det är risken som möjliggör avkastningen. Men till pensionen sparar du på lång sikt, och kan tåla svängningar. 


LÄS MER: Här är bolåneräntan du måste vara beredd på 

Myt 4: Man behöver ha stor kunskap för att lyckas

Att investera i aktier kräver att du gör grundlig research, läser på och framför allt har kunskap om din egen riskvilja och ekonomiska beteende. Men det går att ta del av god avkastning på aktiemarknaden utan att läsa årsrapporter innantill. 

En strategi är att dra nytta av investmentbolag som Investor, Industrivärden, Kinnevik med flera. Du får en god riskspridning bland flera bolag, samt inte sällan en "rabatt" på innehaven. Dessutom betalar du ingen förvaltningsavgift.

En annan är att helt enkelt satsa på att placera brett, i breda globala index. Då placerar du i ett stort antal aktier världen över, drar nytta av dess tillväxt men sprider samtidigt riskerna över en mängd sektorer.

Med tiden kanske du, om du har ett intresse, vill avancera och placera på mindre, nischade marknader och i enskilda aktier. Men det är inget måste för att få pengarna att växa.

LÄS MER: Höjning på gång – gör så här när räntorna stiger 


TRE KORTA NOTERINGAR

HÖSTSTÖK

Förra veckan var rejält skakig på världens börser. Fallet lär bero på en kombination av vikande konjunktur, stigande räntor, handelskrig och vinsthemtagningar. Därför lär vi få vänja oss vid turbulens framöver. Det viktiga för dig som sparare är att hitta en balans mellan räntor och aktier som du känner dig bekväm med även vid börsdagar som de vi såg förra veckan. 


WHISKY-KLIPP

Sugen på att göra ett klipp? Då ska du klicka in på Systembolaget. Systembolaget kan pressa priserna hos leverantörer, men styrs av hårda regler när de sätter pris mot kund. Det kan ge upphov till gynnsamma priser på extremt lyxiga drycker, skriver TT. 48 köpare har kunnat klicka hem lyxig skotsk whisky för 2 895 kronor på "Systemets" sajt. Marknadsvärde på nätauktion? Drygt 45 000 kronor. 


AI-MISS

AI är spännande, men än återstår många år av utveckling innan robotarna blir intelligenta på riktigt. Det visar inte minst Amazons försök att låta en AI-robot hjälpa företaget med rekrytering. Ingenjörerna upptäckte nämligen att roboten diskriminerade ansökningar från kvinnor. Inte särskilt intelligent. Amazon lade ned projektet förra året.