Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt jobb

Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt toppjobb.
Foto: Daniel Stiller
Bank of America Merril Lynch.
Foto: Paul Sakuma

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt internationellt uppdrag – med hemlig lön.

Han blir seniorrådgivare hos den amerikanska finans- och försäkringsjätten Bank of America Merrill Lynch, och ska sälja analyser och anföranden till bankens kunder.

– Det är ett deltidsengagemang och Bank of America Merrill Lynch lämnar inte ut uppgifter om enskilda ersättningar, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.

I höstas kunde Expressen avslöja att förra statsministern Fredrik Reinfeldt föreslagits till ordförandeposten i organisationen Extractive Industries Transparency Initiative, en global standard som främjat ett ansvarsfullt och transparent nyttjande av naturresurser.


LÄS MER: Reinfeldt får ut full fallskärm - 156 000


Fredrik Reinfeldts nya uppdrag

Nu får han sitt andra internationella uppdrag.

Bank of America Merrill Lynch meddelade på tisdagen att Fredrik Reinfeldt utnämnts till seniorrådgivare för verksamheten i Europa, Mellanöstern och Afrika.

– Det gläder mig att få möjligheten att arbeta med Bank of America Merrill Lynchs team, säger han i en skriftlig kommentar.

På frågan om vad han kan tillföra på det nya jobbet, blir svaret:

– Jag ska bidra med aktuella omvärldsanalyser. Det händer mycket nu, särskilt aktuellt är valet i USA, risken att Storbritannien lämnar EU, migrationen i världen och reformläget på arbetsmarknaden i Europa.

– Vidare ser jag fram emot att bistå med anföranden och analyser vid kundkontakter.

Fredrik Reinfeldt vill inte berätta vad han får i lön.

– Det är ett deltidsengagemang och Bank of America Merrill Lynch lämnar inte ut uppgifter om enskilda ersättningar.

Johan Lustig, chef för Nordic Corporate och Investment Banking på investmentbanken säger i ett pressmeddelande:

– Fredrik Reinfeldt är en av Europas mest respekterade politiker på senare år. Han kommer att bidra med unika insikter för våra kunder och för våra kolleger. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med honom när vi nu fortsätter att utveckla vår framgångsrika verksamhet i EMEA-regionen.


LÄS MER: Ex-politiker får bidrag för karriärbyte


Även Anders Borg är rådgivare

Även Reinfeldts tidigare kollega och före detta finansministern Anders Borg är rådgivare åt en bankjätte – Citigroup. Ett uppdrag som han tog för ett år sedan.

– Citi är en av de mest globala bankerna med ett nätverk i över 100 länder. Man har också flyttat fram sina positioner på den nordiska marknaden och jag tycker det ska bli väldigt intressant att jobba med stora nordiska företag och bidra till deras verksamhet, sa han då i en intervju med Svenska Dagbladet.