Det blev något av ett ramaskri när Fredrik Reinfeldt 2012 lyfte frågan om en högre pensionsålder. Kritikerna tog fasta på siffran 75, som var det riktmärke dåvarande statsministern nämnde i en intervju med Dagens Nyheter.
PREMIÄR I KVÄLL: Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar – programpunkter, hålltider och gäster här
– Reaktionerna var väldigt starka och ifrågasättande av politiska motståndare. Delvis kanske för att det uppfattades som att jag sa höjd pensionsålder, när jag sa att låta oss börja med de som vill och kan och som är motiverade att ändra sitt mentala riktmärke till 75, säger Fredrik Reinfeldt i privatekonomimagasinet Dina Pengar.
LÄS MER: Nya pensionsförslaget – så länge måste du jobba

Fredrik Reinfeldt
Sveriges statsminister 2006-2014. Partiledare för Moderaterna 2003-2015. I dag verksam som föreläsare och rådgivare i egna bolaget Fredrik Reinfeldt AB. Har gett ut böckerna Halvvägs (2015) och "Nya livet - om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma igång vid 25" (2016).
Ordförande för Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), ett internationellt samarbete där 51 länder arbetar för ökad öppenhet kring handel och förvaltning av naturresurser. Ordförande i Trygghetskommissionen, tillsatt av branschorganisationen Svensk Försäkring, som avslutar sitt arbete vid årsskiftet. Styrelseledamot i MM Holding, som äger pensionsrådgivaren Max Matthiessen.
”Pensionssystemet inte ett trolleri”
Han står fast vid sitt uttalande från 2012.
– Ja, eftersom vår medelålder stiger fort och vi får ett allt längre livslängdsantagande för stora grupper. Det talas om att hälften av de som föds i dag kommer att leva tills de är 100 år gamla. Pensionssystemet är inte ett trolleri, de år vi jobbar ska finansiera de år vi inte jobbar, som förskola, utbildning och pensioner. Då kan inte ekvationen blir att färre jobbar och fler lever av det arbete som finns kvar. Det här gäller inte bara i Sverige, utan i hela den utvecklade världen.

LÄS MER: Majoritet av svenskarna emot höjd pensionsålder
Du har talat om att fler måste vara beredda att byta karriär mitt i livet för att kunna arbeta fler år. Sju år har gått efter ditt uppmärksammade uttalande, hur ser du på utvecklingen?
– Det går åt rätt håll. Jag är helt övertygad om att det här (att byta karriär mitt i livet, reds. anm) snart kommer att bli allmänt accepterat. Det är bra för vår egen hälsa och utveckling. Det är också bra för samhällsekonomin, för då blir pensionerna starkare.
LÄS MER: Gör så här om du vill slippa jobba till 71
Det finns i dag ett förslag på höjd pensionsålder, att man ska ha rätt att arbeta kvar på sin arbetsplats upp till 69 års ålder. Räcker förslaget för att vi ska få ett hållbart pensionssystem?
– Det viktiga här är den diskussion jag försökt föra, att det här inte ska vara något som trycks på oss, utan att vi utgår från den mänskliga kraften. Att det faktiskt kan vara hälsobringande att få jobba med något som är rätt anpassat för ens ålder och förmåga. Och blir det vanligare med 70-plussare på våra arbetsplatser så sprider sig ju känslan att det faktiskt går att vara 73 år och fortsätta jobba, säger Fredrik Reinfeldt.
LÄS MER: Valet som kan höja din pension med en tusenlapp
Privatekonomimagasinet Dina Pengar
Expressens TV:s nya privatekonomimagasin Dina Pengar är programmet där vi har fokus på din plånbok. Vi analyserar och diskuterar hur din ekonomi påverkas av händelser i vår omvärld med hjälp av intressanta gäster, och du får i varje program konkreta tips och råd i viktiga frågor som sparande, pension och bolån.
Programledare: Frida Bratt, ekonomikrönikör på Dina Pengar.
Tid: Nytt avsnitt varje torsdag klockan 19.00 i Expressen TV.
Premiär: Torsdagen den 22 november klockan 19.00. I första programmet gästar Fredrik Reinfeldt, familjeekonomen Sharon Lavie och Pricerunners vd Nicklas Storåkers.