Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frankrike beslagtog oligarkens lyxfartyg

Lyxyachten Amore Vero.
Foto: NICOLAS TUCAT / TT NYHETSBYRÅN
Oligarken Igor Setjin.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

Nu beslagtas de ryska oligarkernas skrytbyggen.

Först ut: en superyacht värd motsvarande en miljard kronor.

Den franska finansministern Bruno Le Maire har under torsdagen meddelat att ”Amore Vero” konfiskerats i La Ciotat nära Marseille på den franska sydkusten.

Den drygt 85 meter långa superyachten med bland annat en pool som kan förvandlas till helikopterplatta tillhör ett företag med oligarken Igor Setjin som huvudägare. Setjin i sin tur är känd som chef för det statliga oljebolaget Rosneft, en av världens rikaste män och nära vän till president Vladimir Putin.

Lyxfartyget uppges ha förberetts för att lämna hamnen när franska tullmyndigheter ingrep som ett led i EU:s sanktionsbestämmelser mot ett drygt 20-tal oligarker.

Frysta tillgångar

Uppgifter i bland annat Forbes tillbakavisades samtidigt om att tyska myndigheter i Hamburg beslagtagit en annan yacht – ännu lyxigare – och tillhörande Alisjer Usmanov. Den tidigare delägaren till fotbollsklubben Arsenal är en av de personer som fått sina tillgångar frysta och i Hamburg återfinns hans 156 meter långa yachten Dilbar, värderad till svindlande 600 miljoner dollar.

Fartyget uppges vara den största yachten som byggts och i drift behöver den en besättning på nästan 100 man. Förutom två helikopterplattor ska den även ha såväl gym, skönhetssalong liksom världens största pool som byggs på ett fartyg.

Siktats vid Maldiverna

Enligt brittiska tidningen The Guardian finns dock båten på ett varv för reparation och är i nuläget inte sjöduglig.

Däremot ska flera andra jättefartyg, bland annat 88 meter långa Nirvana tillhörande Rysslands rikaste person, Vladimir Potanin, synts utanför Maldiverna. Dessa har tidigare legat för ankare i Mellanöstern men har nu gett sig av.

Inte bara från EU-håll utan även Vita huset har det meddelats att man den närmaste tiden ska försöka beslagta inte bara fartyg utan även fastigheter som tillhör de ryska oligarkerna.