Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fortsatt svårt att få studentlägenhet

Matilda Adelborg, marknadskoordinator på bostadssajten Booli.
Foto: Pressbild.
Aurora Kvist har en dotter som har kommit in på civilingenjörsutbildningen i bioteknik i Lund och ska flytta hemifrån för första gången. Nu letar de bostad i Lund åt henne.
Foto: Privat

Nu är det studenttider på bostadsmarknaden. De som kommit in på en utbildning i höst letar febrilt, och säljarna passar på att lägga ut sina smålägenheter.

Särskilt tydligt är det i Lund, visar siffror från bostadssajten Booli.

– Det ser inte så positivt ut, det är högt tryck, säger Aurora Kvist, vars 19-åriga dotter ska läsa till civilingenjör.

Den 12 juli fick du som sökt in på högskola eller universitet besked om du kommit in på drömutbildningen eller inte.

Därmed exploderar intresset för små lägenheter i studentstäderna, både hyresbostäder och bostäder.

– Det är inte bara utbudet av små lägenheter som ökar i juli, det säljs också mer i samband med att antagningsbeskeden skickas ut. Många studenter måste snabbt ordna någonstans att bo, säger Matilda Adelborg, marknadskoordinator på bostadssajten Booli.

Klassiska studentstäder hetast

Stockholm, Lund, Uppsala, Göteborg, Karlstad och Malmö. Där har du de hetaste studentstäderna, som alla märker att trycket ökar när höstens boende ska ordnas.

En första puckel är nu, i anslutning till det första antagningsbeskedet som kom den 12 juli. Nästa gång det smäller till är den 3 augusti, då det andra antagningsbeskedet lämnas.

Enligt statistik från Booli är det ökade trycket på marknaden för smålägenheter tydligast i mindre städer där studenterna gör stort avtryck. I Lund är juli den månad då flest annonser för lägenheter upp till 39 kvadratmeter publiceras.

"Längtar så grymt"

Amelia Johansson, 19 år, från Ljungby har kommit in på civilingenjörsutbildningen i bioteknik i Lund och ska flytta hemifrån för första gången.

– Hon längtar så grymt efter det, säger mamman Aurora Kvist.

De har inte vågat titta så mycket efter bostad, för de visste inte om Amelia skulle komma in. Nu tänker de åka de dryga 15 milen till Lund för att se om de kan hitta några annonslappar om lediga lägenheter.

– Det ser inte så positivt ut. Det är väldigt, väldigt högt tryck på lägenheter, säger Aurora Kvist.

Men familjen har bekanta i Malmö, som kan hjälpa till.

– Man kan börja med det om det krisar. Kanske får hon börja med att pendla, bara man hittar någonstans att bo. Så får hon leta under tiden, säger Aurora Kvist.

Säljarna konkurrerar med färre

För den som säljer är det alltså ett gyllene tillfälle att få bra betalt för lägenheten.

– Om du prövar att sälja din bostad redan under sommaren konkurrerar du med färre, och inte lika starka bostäder. Det ökar chansen att du gör en bra försäljning, även om det inte är lika många som är ute och letar bostad mitt i sommaren, säger Erik Olsson, vd på mäklarfirman Erik Olsson Fastighetsförmedling.