Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försäljningen av ekologiskt växer

Foto: Christian Örnberg

Svenskarnas sug efter miljövänlig mat och dryck växer. Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 11 procent i fjol. Bland Systembolagets hyllor är trenden solklar.

Systembolagets ekologiska utbud blir större för varje år och samma sak gäller försäljningen som ökade med 40 procent för ekoprodukterna under 2010 jämfört med året före. I dagsläget finns 128 ekologiskt odlade produkter på Systemet.

 - Intresset bland kunderna kom smygande. Först var det vinerna och nu har kunderna hittat det ekologiska ölet från bland annat svenska bryggerier, säger Ulf Sjödin, kategorichef på Systembolaget.


Ekologiskt rödvin

 Producenterna i Europa var först med och ivrigast på att kunna leverera ekologiskt. Fler och fler länder följer efter, som exempelvis Chile och Argentina som är på frammarsch i utbudet.

 På hyllorna finns ekosnaps där spriten är framställd på ekologiskt odlad vete.

 - Vi har även ekologisk sake numera. Det är vin som säljer klart mest, de ekologiska produkterna är inte så mycket dyrare längre, säger Ulf Sjödin.

 Rött vin utgör 40 procent av alla ekoprodukter Systemet säljer.

 Av den totala livsmedelsförsäljningen i landet fortsätter ekologiska varor att öka sin marknadsandel. Ökningen i fjol med 11 procent innebär att de ekologiska livsmedlen nu står för ungefär 3,1 procent av all livsmedelsförsäljning, enligt nätsidan Ekoweb.


Rebecka Fogelmarck/TT

FAKTA

Ekologiska livsmedel


• Det finns speciella regler, EG-förordningar, för ekologisk produktion: Hur tillverkningen ska gå till, hur produkterna ska märkas, hur kontrollen ska gå till och vad som gäller vid import från länder utanför EU.
• Vanliga livsmedel och ekologiska livsmedel innehåller lika mycket vitaminer och mineraler. Undersökningar visar också att det är lika mycket naturliga gifter i ekologiska livsmedel som i dem som odlats på vanligt vis.
• Vad gäller ekologiskt vin har odlingen skett utan kemiska tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel.
Källa: Livsmedelsverket och Systembolaget. (TT)