Beskedet från Ann-Marie Begler, där hon indirekt utmanar socialminister Annika Strandhäll och regeringen, innebär ett nytt kapitel i regeringens "Begler-affär".
Den ordinarie chefsstolen för Försäkringskassan har stått tom sedan den 27 april då Ann-Marie Begler under mycket uppmärksammade former sparkades från sin tjänst - drygt tre år innan hennes förordnade gick ut.
Dramatiken blev inte mindre av att Ann-Marie Begler samma dag lade ut en video på Försäkringskassans intranät där de närmare 14 000 anställda kunde ta del av hennes åsikt om bakgrunden till att hon fick gå:
– Det är valtider nu. Nu blåser de politiska vindarna vilket jag då personligen får erfara, sa hon bland annat i videon.
Strandhäll: Det har lyfts kritik
Senare uppgav Annika Strandhäll att regeringens kritik mot Ann-Marie Begler berodde på att utförsäkrade kom i kläm mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Och att det hade tilltagit och att Begler skulle ha varnats
– Det handlar om samtal som pågått hela 2017, hur man styr en myndighet. Det har varit samtal där det har lyfts kritik. Det handlar om myndigheten och samverkan och samordning, och också om särskilda samtal där jag träffat Begler och Arbetsförmedlingens generaldirektör, sa Annika Strandhäll i ”Bara politik” i Expressen TV.
Politiskt ramaskri över beslutet att sparka Begler
Regeringens beslut att sparka Ann-Marie Begler utlöste politiskt ramaskri där toppolitiker både från höger och vänster backade upp Ann-Marie Begler.
Flera ur alliansen lovade att hon skulle återinsättas om de fick regeringsmakten efter valet. Liberalernas partiledare Jan Björlund tillhörde de som gick ut och sa detta.
Delar av Ann-Marie Beglers egen ledningsgrupp och fyra tidigare generaldirektörer protesterade i ett brev till regeringen.
Riksdagens socialförsäkringsutskott kallade till sig både Annika Strandhäll och Ann-Marie Begler.
Regeringens "Begler-affär" var ett faktum. Men innan regeringen hamnade där hade man också i det tysta försökt förmå henne att ta jobbet som chef för Pensionsmyndigheten.
För den som inte minns dramatiken i våras kommer här en rekapitulation av regeringens "Begler-affär".
Stefan Löfven höll i klubban när Begler sparkades
På eftermiddagen fredagen den 27 april meddelande socialminister Annika Strandhäll överraskande att Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler skulle tvingas lämna sin tjänst i förtid. Hon fick gå samma dag.

Det formella beslutet hade tagit vid ett extra regeringssammanträde tidigt på fredagen, men med minsta möjliga antal ministrar närvarande.
Mötet leddes av statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll var föredragande. Övriga närvarande ministrar: arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), EU och handelsminister Ann Linde och vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Det fanns bara ett ärende på dagordningen: petningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler i förtid och sätta in en tillförordnad chef.
Beslutet togs i hemlighet
Av någon oklar anledning hade beslutet inte tagits vid det ordinarie regeringssammanträdet dagen innan utan fattades nu i hemligt på fredagsmorgonen.
Några timmar senare kallade Annika Strandhäll till presskonferens och avslöjade nyheter att Maria Hemström-Hemmingsson utsetts till tillförordnad generaldirektör för myndigheten.
I ett långt pressmeddelande med rubriken "Ny GD och förtydligande av Försäkringskassans uppdrag" meddelades nyheten och först i slutet nämns petningen av Ann-Marie Begler i mycket inlindade ordalag:
"Regeringen har beslutat att förordna Ann-Marie Begler som generaldirektör i Regeringskansliet. Hon är en rutinerad statstjänsteman som regeringen kommer ha stor nytta av i andra uppdrag, regeringen kommer att återkomma kring detta.".
Magdalena Andersson tar sig an Ann-Marie Begler
Ann-Marie Begler, med en månadslön på 160 400 kronor, har senare fått i uppdrag av regeringen att utreda hur det ska gå att få stopp bidragsbrott och minska välfärdsfusket. Men hon har flyttats från Socialdepartementet till Finansdepartementet och lyder nu formellt under finansminister Magdalena Andersson.
LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Begler tvingades tiga om att hon fått sparken
I somras annonserades Ann-Marie Beglers gamla jobb ut. Ansökningstiden gick ut den 10 augusti.
– Det har inkommit åtta intresseanmälningar för positionen generaldirektör Försäkringskassan, säger ämnesrådet Jan Lindberg, på kansliet för chefsförsörjning av myndighetschefer i regeringskansliet.
Det råder dock sekretess kring vilka som sökt tjänsten.

Men Ann-Marie Begler har sökt sin gamla tjänst. Hon vill helt enkelt fortsätta som chef för Försäkringskassan.
– Ja, det är korrekt. Men i övrigt vill jag inte kommentera det, säger hon till Expressen.
Ann-Marie Beglers tunga meritlista
Hon har en mycket tung meritlista med sig i bagaget där hennes cv bland annat omfatta chef för Skolinspektionen, chef för Brå, överdirektör i Rikspolisstyrelsen och överdirektör vid Socialstyrelsen.

Av regeringens annons framgår att Socialdepartementet söker en person som " är en dokumenterat god chef och ledare" och sedan räknas fem olika kriterier upp:
• Erfarenhet av att leda genom andra chefer.
• Erfarenhet av att leda en stor och komplex organisation i ständig utveckling och förändring.
• Goda kunskaper om och erfarenhet av statsförvaltningen och dess beslutsprocesser.
• Förståelse för den politiska struktur som myndigheten verkar inom.
• Akademisk utbildning.
LÄS OCKSÅ: Bidragsfusket. Så blåser de Försäkringskassan
Hur långt rekryteringsprocessen kommit är okänd. Men förutom Ann-Marie Begler har även Maria Hemström-Hemmingsson, som utsågs till ny tillförordnad generaldirektör för myndigheten, sökt jobbet erfar Expressen.

Enligt vad Expressen inhämtat kan regeringen också tänka sig att ge jobbet Marie Hemström-Hemmingsson. Hon kom närmast från chefsjobbet generaldirektör för Inspektionen för socialförsäkringen. Myndigheten granskar bland annat Försäkringskassan. Tidigare har hon haft olika chefspositioner på regeringskansliet.
– Som ledare är Maria oerhört öppen, lyhörd och kommunikativ, sa Annika Strandhäll i samband med att regeringen utsåg henne till tillförordnad chef för Försäkringskassan.
"Belger-affären" har trängt in i riksdagen med full kraft
Ur riksdagsprotokollet från partiledardebatten den 13 juni i år
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i debatt med statsminister Stefan Löfven:
"Nyligen sparkade regeringen Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Hon hade gjort det jobb som ni ville: Hon hade fått ned sjuktalen. Det var inte hon som var ansvarig för den här inriktningen, utan det var ni som hade bestämt den".
Stefan Löfven:
"Först får jag korrigera Jonas Sjöstedt. Begler har inte fått sparken. Hon är fortfarande generaldirektör och har fått andra erbjudanden. Vad det handlar om är att vi inte var nöjda med den ledning som faktiskt innebar att så många fler fick avslag, att så många färre fick rehabiliteringssamtal och att man till och med uppmuntrade till att höja lönen för dem som gav avslag.".
Sjöstedt replikerade blixtsnabbt:
" Att Ann-Marie Begler inte skulle ha fått sparken är det möjligtvis ett par personer i regeringen som tror på men ingen annan i Sverige, det kan jag lova.
Applåder och skratt hörs inne i riksdagens plenisal. Liberalernas partiordförande Jan Björklund ses applådera inlägget och både Centerns Annie Lööf och moderatledaren Ulf Kristersson skratta åt Sjöstedts lustiga kommentar.
"Hon gjorde det som ni bad om. Ni satte upp ett statiskt mål på 9,0 sjuk-dagar. Om människor är sjukare än så men talet ändå ska dit ned, som ni begärde, är det några som betalar priset. Det är de som är sjuka och inte kan jobba men ändå inte får sin sjukpenning. De betalar priset för det här".
Jonas Sjöstedt avslutade sin attack på statsministern och regeringen med:
"Jag tycker att det är att inte ta sitt ansvar att peka på en generaldirektör som har gjort det som ni begärde och pressat tillbaka sjuktalen trots att fler var sjuka. Det menar jag inte är att ta ansvar för att ha en mänsklig sjukförsäkring".
Och moderatledaren Ulf Kristersson hånade Stefan Löfven öppet från talarstolen inne i kammaren:
"Begler har inte fått sparken. Nej, och skatterna har inte höjts i Sverige. Det förekommer inga gängskjutningar.
Det finns inga vårdköer. Sverige har inga integrationsproblem. Orwell själv kunde inte ha sagt det bättre".
Och fortsatte:
"Det här är helt osannolikt. Begler sa i socialförsäkringsutskottet att hon uppfattade att regeringen har gjort valtaktiska överväganden. Antingen ljuger en högt respekterad svensk offentlig tjänsteman eller också ljuger regeringen".
FAKTA: Riksdagsprotokollet från den 13 juni 2018