Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vanliga misstagen som kan ruinera dig på resan

Foto: Expressen
Foto: Expressen

Är du lite krassligt men planerar ändå att resa i väg på semestern?

Det stå dig dyrt. Du kan bli utan ersättning från försäkringsbolaget.

– Lita inte på läkaren när det gäller om du kan resa eller inte, säger Gabriella Hallberg, på Konsumenternas Försäkringsbyrå i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Det är aldrig roligt att bli sjuk på semester. Speciellt om det inte täcks av försäkringen. Reseförsäkring finns i alla hemförsäkringar. Den gäller i 45 dagar och räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa.

– Du får utlägg för att utgifter för mediciner och skulle du hamna på sjukhus så täcker den det också, till och med om du behöver åka hem från semestern med ambulansflyg, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Men för att få ersättning i vissa andra situationer kan du behöva utöka din hemförsäkring eller köpa en särskilt anpassad försäkring.

– Om du ska vara lite mer äventyrlig av dig. Det kan vara bungyjump, paragliding eller att du är ute och dyker.

Det är inte säkert att du får ersättning för sjukdom på din resa.
Foto: SHUTTERSTOCK

Ett vanligt missförstånd är att man kan få ersättning om man blir sjuk under semestern, men det är inte givet.

– Många tror att försäkringen täcker i princip allt, men det täcker bara akuta sjukdomar som är oförutsedda och inte något du kände till. Är man sjuk direkt före resa så ska man inte resa. Lita inte på läkaren när det gäller om du kan resa eller inte. Det är bara försäkringsbolaget som vet om det ska ersättas eller inte.

Då blir det avslag

Något som blivit mer populärt är att ta kontakt med sjukvården via appar. Från hotellrummet kan det kännas extra bekvämt att kontakta en läkare. Men försäkringsbolagen godkänner oftast inte dessa läkarintyg.

– Det är jätteviktigt att du får ordinationen på diagnos och antal dagar som du ska vila på hotellrummet för att du ska kunna få ersättning för outnyttjad resekostnad eller förlorade semesterdagar. Intyg där det bara står vila och inte dagar har prövats i Allmänna reklamationsnämnden och där får man avslag.

Gabriella Hallberg tycker att man ska ta kontakt med sjukvården utomlands så fort man börjar känna sig sjuk.

– Känner du dig krasslig och kanske inte vill gå till stranden så gå till läkaren direkt eftersom du måste räkna semesterdagarna för en ersättningsresa eller förlorade semesterdagar.

”Katastrofala följder”

Skulle det värsta hända på semester och en allvarlig olycka vara framme kan den som saknar en bra försäkring råka ut för en dubbelsmäll.

– Det kan bli katastrofala följder ekonomiskt. Det kostar en miljon att flyga ambulansflyg från USA till Sverige. 800 000 kronor från Thailand. Intensivvård i de här länderna kan kosta 40–50 000 per dygn så det tickar på väldigt snabbt, säger Gabriella Hallberg i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.