Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukskrivning – enkla svar på de 15 vanligaste frågorna 2021

Det är myndighetens uppdrag och största utgifter
Hur länge kan jag vara sjukskriven utan läkarintyg? Vad gäller för sjukförsäkringen och corona? Här är svar på de vanligaste frågorna om din sjukskrivning.
Foto: Colourbox
Hur länge kan jag vara sjukskriven utan läkarintyg? Här finns svar på de vanligaste frågorna om sjukskrivning.
Foto: Colourbox
När får jag ersättning från Försäkringskassan? Här får du svar på dina frågor.
Foto: Niklas Emmoth / Colourbox

Hur länge kan jag vara sjukskriven utan läkarintyg? Hur funkar vab, vård av sjukt barn? Vad gäller för sjukförsäkringen och corona?

Här är svar på de 15 vanligaste frågorna om din sjukskrivning under 2021.

Vill du ha alla fakta om ersättning när du blir sjuk, karensavdrag, läkarintyg, om du kan vårda sjuk anhörig, hur det funkar för deltidsarbetande och pensionärer – då har du hittat rätt. Här finns också svar på dina frågor om de tillfälliga reglerna under coronapandemin.

1. Vad gäller för sjukförsäkring och corona?

Flera regler har ändrats med anledning av coronapandemin, bland annat ersätts karensavdraget. Regeringen har också tillfälligt slopat kravet på läkarintyg vid ansökan om smittbärarpenning vid covid-19. Det gäller från 6 februari och till och med 30 april 2021. Fortfarande krävs att läkare har beslutat om avstängning från arbetet, enligt smittskyddslagen.

Regeringen har även förlängt ersättningen till personer i riskgrupp samt till närstående till personer i riskgrupp till 30 april 2021. Beslutet innebär att det går att ansöka retroaktivt för obegränsat antal dagar under perioden 1 januari – 30 april 2021.

Detaljerad information om detta hittar du på Försäkringskassans sajt.

2. Vad betyder karensavdrag?

Den 1 januari 2019 infördes karensavdraget och ersatte den tidigare karensdagen. Syftet med ändringen var att göra avdraget mer rättvist och förutsägbart.

Den som är anställd och måste vara hemma från jobbet på grund av sjukdom förlorar 20 procent av sjuklönen en genomsnittlig arbetsvecka. Därefter utbetalas sjuklön i 14 dagar, knappt 80 procent av ordinarie lönen. Med karensavdraget spelar det ingen roll när på dagen du sjukanmäler dig, utan avdraget kommer alltid vara 20 procent av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka.

Med anledning av coronapandemin ersätts karensavdraget tillfälligt – för att människor vid sjukdom ska stanna hemma. Den anställde får i efterhand ersättning från Försäkringskassan. Samma belopp gäller alla som beviljas ersättningen. Från den 1 januari 2021 höjdes ersättningen från 804 till 810 kronor per dag.

3. Hur länge kan jag vara sjukskriven utan läkarintyg?

På grund av coronapandemin har regeringen beslutat att du kan vara borta 14 dagar från jobbet utan läkarintyg, i stället för 7 dagar.  Försäkringskassan har också beslutat om en tillfällig hantering av läkarintyg vilket gör att läkarintyg inte efterfrågas de första 21 dagarna. Glöm inte att anmäla din sjukdom till din arbetsgivare.

Om du redan är deltidssjukskriven och blir sjukskriven i en högre omfattning behöver du fortfarande lämna ett läkarintyg till Försäkringskassan från dag 8 i den nya ökade sjukskrivningen.

4. När får jag ersättning från Försäkringskassan?

Sjuklön betalas ut dag 1-14 och från sjuklön görs ett karensavdrag. Det motsvarar normalt 1 dag men kan, om man ens arbetstid är oregelbunden, motsvara mer eller mindre än en dag.

Från dag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan. På sajten ersättningskollen kan du räkna ut hur mycket du får om du är sjuk upp till ett år.

Har du haft sjukpenning i 364 dagar behöver du ansöka på nytt. Det finns två nivåer du kan ansöka om; sjukpenning på fortsättningsnivå (75 procent) eller sjukpenning på normalnivå (80 procent)

Det är arbetsgivarens ansvar att anmäla din sjukdom till Försäkringskassan. Har arbetsgivaren kollektivavtal eller annan försäkring har du rätt till sjuklön från arbetsgivaren som tillägg till sjukpenningen.

Från dag 90 ska arbetsgivaren anmäla din sjukdom till Collectum så du får sjukpension som komplettering från Försäkringskassan.

5. Kan jag ta ut semester i stället för sjukskrivning?

Att ta ut semester i stället för att sjukskriva sig kan kännas som en enkel lösning på kort sikt. Är du bara hemma en eller två dagar förlorar du kanske en tusenlapp på att sjukskriva dig. Men genom att ta semester kan större problem som ohälsa på arbetsplatsen sopas under mattan.

6. Hur funkar vab, vård av sjukt barn?

Den som stannar hemma från arbetet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kan ta ut vab. Från 2019 förenklades reglerna. Man kan vabba tills barnet är tolv år. Försäkringskassan måste få en ansökan senast 90 dagar efter den första dagen som man är hemma med sitt barn.

Du kan också få ersättning om ditt barn är smittsamt, men läkare eller sjuksköterska måste alltid göra bedömningen. I dagsläget får du ingen ersättning för vab om du håller ditt barn hemma för att hen inte ska bli smittad.

Under pandemin kan du få ersättning om förskolan eller skolan är stängd på grund av covid-19 fastän ditt barn inte är sjukt eller sprider smitta

Mygel med vab är mycket vanligt, men den som fuskar riskerar att polisanmälas och krävas på ersättning av Försäkringskassan. Varje år krävs 20 miljoner kronor i återkrav eller skadestånd från fuskande föräldrar.

7. Kan arbetsgivaren eller läkaren nobba sjukskrivning?

Arbetstagaren har rätt att gå till den läkare han eller hon själv väljer. Om det är reglerat i kollektivavtalet kan arbetsgivaren kräva att arbetstagaren ska gå till en speciell vårdgivare, till exempel en företagshälsovård. Då betalar arbetsgivaren läkarbesöket. Anledningen kan vara att arbetsgivarens läkare är bättre rustad att förstå sjukdomar och skador som kan uppstå på just den arbetsplatsen.

Men en arbetsgivare kan inte utan mycket goda skäl neka en sjukskriven person att vara hemma.

8. Kan arbetsgivaren tvinga mig att vara sjukskriven?

Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att vara hemma från jobbet. Men om du till exempel är kraftigt förkyld, hostar och nyser, kan arbetsgivaren genom sin rätt att leda och fördela arbetet hindra dig att vara på arbetsplatsen på grund av smittorisken.

I vissa yrken, som inom livsmedelsindustrin, är detta reglerat i lag. Inom andra kollektivavtal kan arbetsgivaren förbjuda arbetstagaren att arbeta på grund av smittorisk, skriver Dagens Arbete.

Under andra omständigheter kan en arbetsgivare inte tvinga dig att sjukskriva dig om du inte längre klarar dina arbetsuppgifter. En läkare måste ta beslutet. Klarar du inte arbetet på grund av värk eller handikapp har arbetsgivaren en skyldighet att rehabilitera dig så att du klarar dina arbetsuppgifter.

9. Kan jag bli sjukskriven när en anhörig är sjuk?

Du har rätt att vara ledig från jobbet för att vårda en närstående som är svårt sjuk. Då kan du få närståendepenning, knappt 80 av din vanliga inkomst. Som närstående räknas familj och närmaste släkt, men också andra som du har nära relationer med. Du måste ha ett läkarutlåtande och samtycke från den sjuka personen.

10. Hur fungerar sjukskrivningen när jag jobbar deltid?

Du får 80 procent av din lön, oavsett om du arbetar heltid eller deltid.

11. Är sjukskrivning semesterlönegrundande?

Ja, upp till 180 dagar. Är du sjukskriven på grund av arbetsskada finns ingen tidsbegränsning.

12. Vad gör jag om jag blir sjuk på semestern?

Då sjukanmäler du dig som vanligt. Den semestern du inte kunnat ta ut får du ta senare, i samråd med arbetsgivaren.

13. Kan jag bli sjukskriven som pensionär?

Är du anställd och fortsätter att arbeta efter 65 får kan du få sjukpenning vid sjukfrånvaro om du är fortsatt sjuk efter sjuklöneperiodens slut. Du kan inte sjukskriva dig om du är pensionär och inte arbetar.

14. Kan jag få sparken under sjukskrivningen?

Ja, du kan avskedas under sjukskrivning – men det måste finnas en saklig grund för uppsägningen. Som saklig grund räknas arbetsbrist eller personliga skäl. Det är ingen skillnad om du är i tjänst eller sjukskriven.

15. Kan jag avbryta en sjukskrivning?

Ja, du kan själv avbryta din sjukskrivning. Om du känner att du orkar arbeta med full kraft kan du stoppa sjukskrivningen och återgå i tjänst.

Faraydoun Muhammadi lurade Försäkringskassan på pengar i åtta år