Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vabbar du smartast – tipsen som underlättar

Ditt barn är plötsligt snuvigt. Vad ska du göra? Jo, läs här först.
Foto: SHUTTERSTOCK
Vab finns för att du ska kunna ta hand om ditt barn när livet är som jobbigast.
Foto: Shutterstock
Anmäl vab på nätet – så slipper du åtminstone ett samtal.
Foto: Shutterstock

Vab – vård av barn – betyder att du kan vara hemma från jobbet när ditt barn är sjukt.

Det här får du göra eller inte göra när din son eller dotter är sjuk. 

Och så här mycket får du när du vabbar.

När får jag vabba?

Du får vab från Försäkringskassan när du är hemma från jobbet, eller går miste om a-kassa, för att ta hand om ett sjukt barn. Det får du göra från det barnet är åtta månader till och med dagen före barnet fyller tolv år. Det finns dock undantag, som om barnet omfattas av LSS.

Du kan också få ersättning om du följer med barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare, barn- och ungdomspsykiatri eller om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk, skriver Försäkringskassan i sina anvisningar.

Du måste vara försäkrad i Sverige. Barnet måste bo inom EU/EES eller Schweiz.

Så mycket får du i vab av Försäkringskassan

Försäkringskassan har en sajt där du enkelt kan räkna ut hur mycket du får per dag när du vabbar. Se länken till Kassakollen här. 2018 var taket för vab är 1 019 kronor per dag, vilket är 80 procent av lönen upp till en månadslön på 28 438 kronor. Tjänar du mer kommer du inte att få mer i ersättning.

För att få maxbeloppet 1 019 kronor per dag ska du arbeta 100 procent, fem dagar i veckan.

Ditt barn har rätt att ha någon hos sig 120 dagar per år.
Foto: Shutterstock

Hur många dagar får jag vabba?

Du får ersättning i max 120 dagar per år. De sista 60 dagarna endast om barnet är sjukt, inte om barnets ordinarie vårdare är sjuk. Är ni flera som vabbar för barnet kan ni dela på vabbdagarna. Med två barn. Med ordinarie vårdare menas den som vanligtvis kan ta hand om barnet när du arbetar, vanligtvis den andra vårdnadshavaren/föräldern eller en släkting. 

Ett undantag är om ditt barn är allvarligt sjukt. Då kan du, om det finns en påtaglig fara för barnets liv, få ett obegränsat antal dagar upp till barnet fyller 18.

Anmälningskravet slopas

Från årsskiftet 2019 behöver ingen förälder göra anmälan första dagen när barnet är sjuk. Den regeln avskaffas helt.

Båda föräldrarna kan inte vabba samtidigt

Har du två sjuka barn hemma kan inte båda föräldrarna (om ni bor tillsammans) vara hemma med var sitt sjukt barn. Undantag är det ena barnet måste vara på sjukhuset och det andra barnet hemma. 

Är ena föräldern hemma med föräldrapenning kan inte den andra vabba.

Kan någon annan än föräldrarna vabba?

Ja, en bonusförälder, även familjehemsföräldrar, blivande adoptivföräldrar eller den som tidigare varit gift med, eller haft barn med föräldern. Även någon som har rättslig vårdnad om barnet kan vabba. De kan anmäla vab på nätet.

Men även släktingar, grannar och vänner till föräldrarna kan få vabba. Personen ska anmälas på Försäkringskassans kundcenter på 0771-524 524 första gången. Föräldern och den som vabbar måste skriva under en blankett.

För att personen ska få vab-ersättning krävs att hon eller han har avstått från att jobba eller kunna jobba. 

Okej, så kan mormor, morfar, farfar eller farmor vabba?

Ja, men om en pensionerad mor- eller farförälder vabbar så får hon eller han ingen ersättning.

Kan arbetsgivaren kräva läkarintyg när jag vabbar?

Nej. Med tillfällig föräldrapenning betalar Försäkringskassan din ersättning. Arbetsgivaren har ingen rätt att kräva läkarintyg. 

Däremot kan Försäkringskassan kräva intyg från din arbetsgivare att du verkligen varit ledig för vård av barn. Anledningen är att du inte både ska få vab-pengar och normal lön, skriver Unionen.

Du är dock skyldig att visa ett intyg från läkare eller sjuksköterska för Försäkringskassan efter åttonde dagen.

Kan jag vabba en halv dag?

Ja, du kan vabba 75 procent, 50 procent, 25 procent eller 12,5 procent av en dag. 

Så anmäler du ersättning för vab

Gå till den här sidan hos Försäkringskassan och klicka på "Anmäl VAB". Gör det helst första dagen du stannar hemma. Men det är inget krav. Glöm inte att berätta för din arbetsgivare att du inte kommer. Deltar du i ett program på Arbetsförmedlingen ska du meddela Arbetsförmedlingen att du vabbar.

Är du arbetslös och lever på a-kassa står du inte till arbetsmarknadens förfogande när du vabbar. Du ska alltså rapportera att du inte kan arbeta, samtidigt som du rapporterar till Försäkringskassan att du vabbar.


LÄS MER: Privat sjukförsäkring eller sjukvårdsförsäkring – så funkar det 


Kan jag vabba på semestern?

Du kan byta dina semesterdagar mot ersättning för vab om du är i Sverige eller annat EU-land och arbetsgivaren godkänner det. 

När får jag pengarna från Försäkringskassan?

Ansöker du senast den 15:e kommer pengarna den 25:e samma månad. Ansöker du efter den 15:e kommer utbetalningen månaden efter. Tänk på att många har förskottslön, vilket betyder att du kanske inte får så mycket pengar i lön månaden efter du vabbat.

Så håller du koll på dina vab–dagar

mina sidor på Försäkringskassan finns en VAB-kalender där du kan se när och hur mycket du, den andra föräldern eller andra närstående till barnet har vabbat.

Vobba – ett alternativ för dem som kan styra sitt arbete själv. Du arbetar hemifrån och tar hand om sjukt barn. Men bara om arbetsgivaren säger ja.

Vad betyder att vobba?

Vobba innebär att du jobbar hemifrån och samtidigt tar hand om ditt sjuka barn. Vob är ingen juridisk term och det är helt upp till arbetsgivaren att gå med på den lösningen. Du kan i så fall inte ansöka om ersättning från Försäkringskassan för att du är hemma. 


LÄS MER: Så fuskar svenskar med bidrag och sjukpenning