Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så får du ordning på dina försäkringar

Du bör teckna en barnförsäkring så fort det går efter förlossningen.
Foto: THINKSTOCK
Hem-, bil-, liv- och barnförsäkringar. Här är några goda råd om hur du ska tänka.
Foto: THINKSTOCK
Ett klassiskt misstag som många inser först när det är försent är att förvara kvittona på samma plats som prylarna – den uppenbara risken är att de förstörs samtidigt.
Foto: COLOURBOX

Visst är det skönt att vara försäkrad.

Men se upp, svensken tänker ofta helt fel. Så här ska du göra med dina viktigaste försäkringar.

Den allra viktigaste försäkringen är en livförsäkring. De flesta svenskar skriver under på att det är skönt att veta att ens efterlevande klarar sig ekonomiskt om du avlider.

Normalt har du en basförsäkring kopplad till ditt jobb. Genom kollektivavtalet har de flesta en så kallad grupplivförsäkring. Den ger en skattefri engångsutbetalning på minst sex prisbasbelopp, vilket med 2015 års nivå innebär 267.000 kronor.

Många av oss har ovanpå det en individuell livförsäkring, vilket är klokt. Den försäkringen går att utforma på olika sätt, men det är viktigt att ha koll på förmånstagaren. Kolla med ditt försäkringsbolag vem som får pengarna. Till skillnad från vid arv är det normalt sambon, men särkullsbarn kan bli utan. Se alltid till att ha ett testamente, och glöm inte bort att uppdatera det om dina familjeförhållanden ändras.


LÄS OCKSÅ: De slarvar mest med hemförsäkringen


Teckna barnförsäkring

En individuell barnförsäkring är närmast en nödvändighet. Samhällets skydd vid livslång invaliditet eller funktionsnedsättning ger inte den livskvalitet de flesta föräldrar vill ge sina barn. Du bör teckna en barnförsäkring så fort det går efter förlossningen. När du ingår avtalet måste du fylla i en omfattande hälsodeklaration, och ger samtycke till att försäkringsbolaget tittar i barnets journaler. Du får absolut inte hemlighålla något, eftersom du lätt blir avslöjad och försäkringen blir ogiltig. Men ju tidigare du tecknar försäkringen, desto mindre är risken att något hänt eller upptäckts (till exempel en ärftlig sjukdom) som pressar upp premien eller i allra värsta fall gör att bolagen inte vill teckna en försäkring.


LÄS OCKSÅ: "Vi förlorade valpen och 20 000 kronor"

Gå igenom ditt hem

Nästa tunga försäkring är hemförsäkringen. Här gäller det att ha koll. I alla hemförsäkringar styr ett så kallat lösöresbelopp hur mycket du ska betala varje månad. Gå igenom ditt hem från rum till rum och uppskatta nypriset på alla prylar. Dyrare saker, som tv-apparater och möbler, bör du alltid spara kvittot på. Många försäkringsbolag tar i från tårna när lösöresbeloppet ska bestämmas, för att få upp premien. När du sedan står där med en utbrunnen lägenhet är det upp till dig att bevisa att du ägde en mastodont-tv värd 80.000 kronor.

Ett klassiskt misstag som många inser först när det är försent är att förvara kvittona på samma plats som prylarna – den uppenbara risken är att de förstörs samtidigt. Har du ett bankfack är det där dina försäkringspapper ska vara. En enkel dokumentlåda som står emot brand i en halvtimme får du för tusenlappen, om du inte kan komma på någon alternativ förvaringsplats till hemmet.

Till hemförsäkringen finns en uppsjö kompletteringar. Ett smart tips för dig som bor i bostadsrätt är att kolla vilket försäkringsskydd föreningen har. Allt oftare tecknar föreningar en gruppförsäkring, som gör det dyra bostadsrättstillägget i din hemförsäkring helt onödigt. Kolla med föreningen, konfrontera därefter ditt försäkringsbolag.


LÄS OCKSÅ: Få 5 858 kronor extra i månaden

Dyr premie och höga självrisker

Alla bilar har en obligatorisk trafikförsäkring. Den täcker dock bara skador du vållar andra. Därför måste du komplettera med en halv- eller helförsäkring hos ditt försäkringsbolag. Förenklat täcker halvförsäkringen det mesta (brand, stöld, med mera) utom vagnskada.

Eftersom en helförsäkring är avsevärt mycket dyrare är det inte alltid lönt att helförsäkra en gammal bil. En dyr premie och höga självrisker kan i själva verket göra det billigare att när olyckan är framme ta hela reparationskostnaden själv, alternativt säga adjö till trotjänaren.

Bilbranschen är på väg upp ur den djupa som lamslog tillverkare från 2008 och fem år framåt. Ett lockmedel för att få tillbaka kunderna var att tävla i garantitid. Så länge du har nybils- eller vagnskadegaranti är det även för en ny bil oftast tillräckligt med halvförsäkring. Mycket viktigt är dock att du har koll på garantivillkoren - att du gör service enligt rekommenderade intervall, och hos en verkstad som tillverkaren godkänner.