Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reseskyddet kvar i din hemförsäkring

Sedan 2007 har de svenska försäkringsbolagens kostnader för att täcka upp för rapporterade skador utomlands i stort sett fördubblats, men att det skulle vara aktuellt att ta bort reseskyddet i hemförsäkringen avfärdas av samtliga försäkringsbolag som Dina Pengar har talat med.
Foto: Sigrid Olsson

Trots att ett ökat resande medfört dyrare premier vore det olyckligt att slopa reseskyddet från den ordinarie hemförsäkringen, hävdar experter som Dina Pengar har talat med.

– För vår del finns inga sådana förändringar på agendan, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Sedan 2007 har de svenska försäkringsbolagens kostnader för att täcka upp för rapporterade skador utomlands i stort sett fördubblats, enligt mätningar från försäkringsbolaget If.

En negativ effekt av utvecklingen är höjda premier på kundernas vanliga hemförsäkringar, och nyligen rapporterade TT om att det inkluderade reseskyddet i framtiden eventuellt kan komma att plockas bort.

LÄS OCKSÅ: Så får du ordning på dina försäkringar

Inga planer

Men att det skulle vara aktuellt avfärdas av samtliga försäkringsbolag som Dina Pengar har talat med.

- Vi har inga som helst planer på att slopa reseförsäkringen. Det är ett viktigt skydd som har funnits i Sverige sedan 1970-talet. Syftet är ju att man ska ha en grundläggande försäkring om det händer en olycka på semestern eller liknande, säger Caroline Uljana, informationschef på If.

Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, håller med.

- Det stämmer att bolagens kostnader på detta område har ökat de senaste åren. Därmed blir också försäkringspremierna dyrare. Men för vår del är det inte aktuellt med några förändringar av hemförsäkringarna med anledning av detta, säger han.

Att de rapporterade skadorna ökar är i sin tur en konsekvens av att svenskar reser allt oftare, under längre tidsperioder och blir allt mer försäkringsmedvetna.

Två miljarder kronor varje år

Enligt If betalar försäkringsbolagen ut två miljarder kronor varje år för skador som uppstått utanför landets gränser och i dag ingår en reseförsäkring i de flesta hemförsäkringar.

Så lär det också se ut framöver, samtidigt som det är oklart exakt hur mycket dyrare en hemförsäkring har blivit på senare tid.

- Snarare visar ju det ökande resandet på behovet av att ha ett bra reseskydd, särskilt för de som inte reser så ofta eller har så bra koll. Att ändra på det vore knepigt, säger Peter Ek, produktutvecklare på Folksam.

LÄS OCKSÅ: De slarvar mest med hemförsäkringen

Dyrare premier

Dock drabbas även de som sällan reser av dyrare hemförsäkringspremier - då de tvingas sponsra en trend som de själva inte är en del av.

- Jo, så är det. Men hela tanken med en försäkring är ju att man delar en risk. Många av de vanligaste alternativen omfattar ju exempelvis också bränder och översvämningar även om alla inte drabbas av det. Jag tror nog dessutom att väldigt många reser med någon form av mellanrum och ser därför ett behov av ett grundläggande reseskydd, säger Peter Ek.

Även Länsförsäkringar meddelar att de inte planerar att se över behovet av ett reseskydd inom den traditionella hemförsäkringen.