Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livförsäkring – detta gäller och så fungerar den

En livförsäkring ger trygghet för hela familjen. Och kanske en slant över om den inte slår ut!
Foto: SHUTTERSTOCK
En olycka drabbar en familj på flera sätt. Med livförsäkringen så försvinner ett av orosmomenten.
Foto: COLOURBOX
Har du köpt en tv på avbetalning kanske du ska fundera på låneskydd eller livförsäkring.
Foto: INGVAR KARMHED / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET
Det är fint att veta om de anhöriga kan bo kvar i till exempel ett hus.
Foto: SARA SÖDERGREN / -

Livförsäkringen hjälper inte vid sorg. 

Men den kan betyda att nära och kära kan ta sig genom sin värsta tid i livet, utan att behöva flytta eller ge upp sina drömmar.

Men det finns även livförsäkringar som kan göra dig rik. Förutsett att du når upp till en viss ålder.

En livförsäkring hjälper dina anhöriga att lösa hela eller delar av lån du tagit och täcka upp för bortfall av inkomst. 

Vilka typer av livförsäkring finns?

Det finns två sorters livförsäkringar, en dyrare som är en kombination av sparande och livförsäkring och där du får en summa pengar när du fyllt runt 75 år. Mer om den längre ner.

De stora försäkringsbolagen erbjuder även livförsäkring som är lite billigare, men som inte har någon återbetalning vid en viss ålder.

En bra försäkring är inte helt billig.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Vad kostar en livförsäkring?

Här betalar du en liten summa när du är ung och lite mer när du närmar dig pensionsåldern. Är du 30 år, exempelvis, kostar en livförsäkring 22 kronor i månaden med ett försäkringsbelopp på 500 000 kronor. Samma försäkring kostar 50 kronor i månaden för en 50-åring hos Folksam.

Vad är skillnaden mellan livförsäkring och låneskydd?

Ett låneskydd är en försäkring som löser hela eller delar av de lån du tecknat skydd för. Det ena utesluter förstås inte det andra. Med både låneskydd och livförsäkring kan efterlevande slippa fundera på att betala tillbaka lån, samtidigt som de får ett engångsbelopp.

Du kan ju inte teckna ett låneskydd för minskade hushållsintäkter.

Kan jag ha flera livförsäkringar?

Ja, det är inga problem. Du kan däremot inte ha flera sakförsäkringar. Du kan inte ha tre bilförsäkringar och få ersättning tre gånger för varje skada. Däremot kan dina anhöriga få ut livförsäkring från tre olika försäkringsbolag.

Vad är livförsäkring med barnskydd?

Det är en livförsäkring där även dina barn under 18 år omfattas. I försäkringsbolaget Avanzas fall betalas ett prisbasbelopp (45 500 kronor 2018) ut om ett barn avlider före 18 års ålder. 

Många livförsäkringar fungerar även som ett slags sparande.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det här är livförsäkring som en sorts sparande

En livförsäkring är ett slags personförsäkring som är knuten till liv, hälsa och arbetsförmåga. Först ut i Sverige var Allmänna Änke- och Pupillkassan som grundades 1740, där bland andra Carl Michael Bellman arbetade. Idén med livförsäkring kom till i Sverige när kvinnors försörjning var helt beroende av mannens inkomst. 

Det finns två typer av livförsäkringar, kapitalförsäkring och livränteförsäkring.

Vad är en kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkring är en försäkring där en eller flera förmånstagare får utbetalt pengar vid en viss given tidpunkt. Den kan utformas på två sätt:

■ Pengar betalas ut vid dödsfall före en viss ålder.

■ Pengar betalas ut när försäkringstagaren uppnått en viss ålder.

Det går också att skriva en försäkring som täcker båda – om försäkringstagaren avlider före en viss ålder får förmånstagarna pengar för att exempelvis kunna bo kvar eller fortsätta sin utbildning. Lever sedan försäkringstagaren vid en viss ålder betalas en summa ut. Den kan vara mycket högre än försäkringsbeloppet i sig.

Vad är en livränteförsäkring?

En livränteförsäkring är ett sorts försäkring där bolaget betalar ut pengar under en begränsad period och som startar vid en avtalad tidpunkt.

Vad kostar en livförsäkring av det här slaget?

Det skiljer sig dramatiskt beroende på ålder, hur länge försäkringen ska gälla och hur stort belopp försäkringsbolaget betalar ut om personen skulle avlida.

Är du 30 år och vill ta en livförsäkring som gäller i 40 år, med ett belopp på en miljon kronor, så kostar den 180 000 kronor om du vill betala hela summan direkt hos Allmänna Änke- och Pupillkassan. Men då får du, efter deras beräkningar, tillbaka en miljon kronor när du fyller 70 år.

Väljer du att betala årligen, kostar försäkringen 5 246 kronor om året och 1 400 om året efter 20 år. Men du får bara 180 000 kronor tillbaka när du fyller 70.

Vilken försäkring passar mig bäst?

Vill du ta en livförsäkring är det viktigt att resonera igenom dina familjeförhållanden och vem som ska vara förmånstagare.

Är du ensamstående utan försörjningsplikt ska du kanske fundera på en försäkring som betalar ut pengar till din när du går i pension och tappar i inkomst. Den fungerar i så fall ganska snarlikt en pensionsförsäkring.

Hur räknar jag ut vilken försäkring som passar mig bäst?

Det viktiga är att räkna ut ungefär hur mycket du bidrar med till din familjs försörjning. Betalar du hälften eller mer för boende, mat, försäkringar och övriga utgifter ska du ta med det i beräkningen. Har du dessutom lån, kontokortskrediter och löpande avbetalningar ska du ta med det.

De flesta livförsäkringar tecknas i intervall om en halv miljon kronor, med 500 000 kronor som lägsta belopp. 

Med rätt försäkring slipper du fundera på vad som händer om du skulle drabbas.
Foto: LASSE SVENSSON

Vad är skillnaden mellan livförsäkring och olycksfallsförsäkring?

Förutom det uppenbara är den stora skillnaden att livförsäkringen mer är ett sparande, du betalar in till din försäkring, utan hänsyn till andra. 

En olycksfallsförsäkring betalar du och alla andra in för att gemensamt betala de kostnader försäkringsbolaget har för alla liknande utgifter.

Det ingår ofta en liten livförsäkring i olycksfallsförsäkringen, men inte alls på de nivåerna som i livförsäkringen. Däremot kan du få ersättning för skador, sjukdomar och andra saker som drabbar dig som gör att din arbetsförmåga kan sjunka. Det skador ersätts inte normalt av en livförsäkring.

När gäller inte en livförsäkring?

Enligt sajten personalekonomi.se gäller en livförsäkring normalt inte vid självmord under det första året. Inte heller under force majeure, det vill säga oförutsägbara händelser som krig, upplopp, revolution, naturkatastrofer eller nya lagar som förbjuder fullföljandet av avtalet.

En livförsäkring gäller heller normalt sett inte över 75 års ålder.