De slarvar mest med hemförsäkringen

I en undersökning framkom att vissa grupper är klart överrepresenterade när det gäller att sakna hemförsäkring.
Foto: COLOURBOX
Den som har en hemförsäkring får ersättning för förstörda ägodelar, och får dessutom hjälp med reservboende under tiden lägenheten återställs.
Foto: COLOURBOX

Utlandsfödda och unga saknar hemförsäkring i betydligt större omfattning än genomsnittet. Det riskerar få förödande effekter, vilket visar sig bland annat vid sommarens stora brand i Kortedala, skriver Göteborgsposten.

I en undersökning som försäkringsbolaget If genomförde under mars månad framkom att vissa grupper är klart överrepresenterade när det gäller att sakna hemförsäkring.

Totalt har 96 procent av alla svenska hushåll en hemförsäkring. Men bland unga i åldern 25–34 år slarvas det: 8 procent står utan skyddet. Ännu värre är det bland utlandsfödda, där saknar 12 procent hemförsäkring.

11 av 70 saknade hemförsäkring

När ett stort flerfamiljshus i Kortedala i Göteborg under dramatiska former brann i somras drabbades 70 lägenheter. Elva av de berörda hushållen saknar hemförsäkring, skriver Göteborgsposten.

– Det låter fruktansvärt. Alla bör ha det, säger Peter Stark, jurist på informationstjänsten Konsumenternas till Göteborgsposten.

Den som har en hemförsäkring får ersättning för förstörda ägodelar, och får dessutom hjälp med reservboende under tiden lägenheten återställs.

”Tänkte inte på det”

En av de drabbade av Kortedalabranden säger till GP att han är ”ung och inte tänkte på det”.

Det finns även andra viktiga orsaker till att teckna hemförsäkring.

– I en hemförsäkring ingår också en ansvarsförsäkring, om man blir ersättningsskyldig om man själv, eller ens barn, skadar något, säger Peter Stark till Göteborgsposten.