Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkets ilska mot Postnord

Klagomålen mot Postnord har fortsatt att växa.
Foto: Mikael Sjöberg
Erika Ahlqvist, chef för distribution på Postnord beklagar att kunderna drabbas av företagets nya arbetssätt. På vissa områden ska Postnord nu se över det nya systemet.
"Det är för många problem som har uppstått och merparten av klagomålen berör dem.", säger Olof Bjurö, enhetschef på enheten för posttillsyn på PTS.
"Det är mer regel än undantag att det är problem med posten, och det är inte okej.", säger Gabriella Sellman som har startat en protestgrupp på Facebook.

Här är folkets ilska mot statliga Postnord.

Ute i landet bubblar det av missnöje på grund av försvunnen eller försenad post – samtidigt visar företagets interna statistik att klagomålen ökade under 2015 och de har fortsatt att öka under 2016, enligt Post och telestyrelsen.

– Det är mer regel än undantag att det är problem med posten, och det är inte okej, säger Gabriella Sellman som har startat en protestgrupp på Facebook.

Statliga Postnord är det företag som har som uppdrag att sköta posthanteringen i Sverige sedan gamla Posten försvann. Men på flera håll i landet finns det stora problem med försvunnen och försenad post och ilskan bland Postnords kunder är nu stor.

Företagets egna interna statistik för 2015 som skickades till tillsynsmyndigheten PTS den 19 februari i år visar att de fick ta emot 72 045 klagomål från allmänheten, varav 46 024 stycken gällde saknad försändelse.

Klagomålen till Post- och telestyrelsen ökar

Och även klagomålen till PTS ökar. Under 2016 (1/1 – 22/2) uppgår antalet klagomål och synpunkter till 195 stycken, vilket är en ökning med ca 55 % jämfört med motsvarande period 2015.

– Det är en stor ökning och det är allvarligt. Som vi tolkar siffrorna så är det mycket ett resultat av de förändringar som Postnord har gjort i sitt sätt att dela ut post, att man har mer maskinsortering nu för tiden och har längre brevbärarslingor, säger Olof Bjurö, enhetschef på enheten för posttillsyn på PTS och fortsätter:

– Men en sådan förändring måste kunna genomföras utan att det blir den här typen av problem, det är för många problem som har uppstått och merparten av klagomålen berör dem.


LÄS OCKSÅ: Susannas post slukades av brevlådan.


Många av klagomålen handlar om att man får brev alldeles för sent eller att de inte kommer fram alls.

– Det är inte roligt om dina julkort inte kommer fram, men det är ännu mer allvarligt om de räkningar du väntar på inte kommer fram. Vi har sett fall där folk har hamnat hos Kronofogden eftersom de inte har fått sina räkningar. Vi har också företag som hör av sig och klagar, där man är helt beroende av att det funkar eftersom man skickar varor som kunden har betalat för, säger Olof Bjurö.

Gabriella Sellman, 40, från Stenungssund är en av de som är drabbad och som har fått nog. Hon har startat en protestgrupp på Facebook där medlemmarna delar med sig av sina erfarenheter.

– Jag startade gruppen eftersom jag själv hade upplevt problem med post som inte hade kommit fram, säger hon och fortsätter:

– Frimärket står bara för frakten, det handlar inte om något som helst ansvar om den posten som vi postar verkar det som. Det är vi som postar som själva har ansvar för att det kommer fram.

Även rekommenderad post har försvunnit, säger hon, och vanliga brev.

– Det skickades kallelser till mig från Vårdcentralen som jag aldrig fick som jag har fått betala straffavgift för. Vårdcentralen trodde att det var någon slags undanflykt från min sida.

Efter det ökade antalet klagomål skärper nu PTS sina kontroller av Postnord, och ställer krav på företaget.

– Postnord måste få bättre ordning på sin förändring. Att de gör en förändring är en sak, men det måste fungera. Då kan vi ställa mer krav på dem att de vidtar åtgärder som höjer kvalitén, för det måste fungera bättre än det gör i dag och de måste presentera för oss vilka åtgärder de vidtar, säger Olof Bjurö och fortsätter:

– De har även problem med bemanningen vilket är något som givetvis måste lösas, det är flera saker de måste åtgärda och det måste de göra snabbt.

Erika Ahlqvist, chef för distribution på Postnord beklagar att kunderna drabbas av företagets nya arbetssätt.

– Vi är superledsna när det inte blir rätt. Hela vår organisation genomsyras av en otrolig stolthet att få ut alla försändelser. När vi misslyckas och det blir fel är vi uppriktigt ledsna och försöker att jobba jättehårt med att komma tillrätta med problemen.


LÄS OCKSÅ: Återkallade chokladen har sålts i Sverige.


När människor inte har fått sin post, vad är det som har gått fel?

– Det är väldigt sällan som post inte kommer fram alls. När det blir förseningar så beror det på en brist i hanteringen på enskilda arbetsplatser. I och med ökad maskinell hantering så blir det samma fel om och om igen och det kan också drabba samma mottagare.

Och alla de som har erfarenhet av varubrev som försvinner eller kommer fram skadade och saknar innehåll?

– Oftast handlar det om att det är något tokigt med adresseringen när de försvinner helt och hållet. När innehåll saknas handlar det oftast om att en påse har gått upp eller blivit skadad i hanteringen. Det kan fastna i en bur eller i sorteringsmaskinen och gå upp även om man har emballerat ordentligt.

– Vi har ett sådant flöde in att vi omöjligt kan koppla till vilken försändelse saker hör. Det gäller att emballera ordentligt, och där ligger ansvaret hos avsändaren.

Det finns de som säger att de har emballerat rätt och när paketet kommer fram så syns det tydligt att det är uppklippt.

– Om det är så att man ser att någon har skurit upp ett välemballerat paket, då har man på något sätt blivit utsatt för bedrägeri. Visst kan vi ha fiffel och bågare hos oss, men du kan råka ut för det under flera led i kedjan. Om man blir utsatt för sådant här så ser vi gärna att man ringer till kundservice och berättar det för oss. Om det finns någon hos oss som jobbar med fiffel och båg så vill vi gärna få veta det så att vi kan åtgärda det, säger Erika Ahlqvist.


LÄS OCKSÅ: Hjärtappen tar pengar från Radiohjälpen.


Postnord ser nu över det nya systemet koncept utdelning eftersom de har märkt att det inte fungerar på alla platser.

– Vi har sett att det finns ett antal typboenden där det inte fungerar. Det är flerfamiljshus med mer än 30 avlämningsställen och trappor där man inte har fastighetsboxar, det gäller även studentbostäder och innergårdar i Stockholms innerstad. Där kommer vi att göra förändringar.


Följ  Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Klagomålsstatistik mot Postnord

• Postnords interna statistik för 2015 visar att de fick ta emot 103 000 kundsynpunkter total under året, vilket är en ökning med 26 procent mot året innan.

• 2000 var i form av idéer och beröm.

• 72 045 var klagomål, varav 46 024 stycken gällde saknad försändelse.

• 21 567 klagomål gällde inrikes brev och 29 752 stycken gällde inrikes postpaket.

• Merparten av alla klagomål, både för brev och paket, inrikes och utrikes gällde saknad försändelse, därefter skadad försändelse.

• Även klagomålen till PTS ökar. Under 2015 inkom 847 förfrågningar (638 stycken år 2014) i olika slags postrelaterade ärenden, däribland klagomål.

Under 2016 (1/1 – 22/2) uppgår antalet klagomål och synpunkter till 195 stycken, vilket är en ökning med ca 55 % jämfört med motsvarande period 2015.

Postnord

• 2009 gick svenska Posten och Post Danmark samman och bildade det nya företaget Postnord.

• Under 2014 levererade företaget 5,3 miljarder brev och försändelser och 120 miljoner paket.

Har du haft problem med din post?