Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyttade – plötsligt blev Sallie 70 procent dyrare

Ann-Christin, Sallie och Leif i vardagsrumssoffan. Försäkringsbolaget har chockhöjt Sallies försäkringspremie.
Foto: Privat

Försäkringspremien för den sexåriga amstafftiken Sallie höjdes med cirka 1 700 kronor – för att ägarna, Leif och Ann-Christin Holmberg, flyttade till en annan del av landet. 

Bolaget Moderna Försäkringar anser att paret och Sallie nu bor i ett högriskområde för hundar.

– Jag tyckte det var helgalet, säger Leif. 

Paret Holmberg, Leif, 63, och Ann-Christin, 67, drog upp bopålarna och flyttade från Örebro till Bullaren i norra Bohuslän. 


LÄS MER: Okänd miljardär bakom upprop mot utvisningar

Premiehöjning på 70 procent – utan förklaring

Med sig hade de Sallie, en sexårig amstafftik. 

– När vi hade varit här ett tag fick vi en tilläggsräkning på hundförsäkringen. Det stod inte vad det handlade om, bara att det var en premiehöjning från 2 489 kronor till 4 204 kronor per år. Det lämnades ingen förklaring överhuvudtaget, säger Leif Holmberg. 

Vad tänkte du när du såg den här räkningen?

– Först tänkte jag att det var något galet eftersom vi redan hade betalat en årspremie för vår hund. Då ringde jag upp försäkringsbolaget som hävdade att de fördelar kostnaden utifrån postnummer. 

Vad tycker du om det? 

– Jag tyckte det var helgalet. Men de står på sig och anser att de har rätt. I försäkringsvillkoren finns ingenting om att försäkringspremien ska höjas för att man får ett visst postnummer när man flyttar.


LÄS MER: Försäkringsbolagens smäll mot djurägarna

Experten: "De borde absolut lägga till den informationen"

Leif Holmbergs fall har tidigare uppmärksammats av SVT:s konsumentredaktion Plus, som talat med Rebecka Troué, jurist och expert på djurförsäkringar vid Konsumenternas försäkringsbyrå. 

Rebecka Troué, jurist och expert på djurförsäkringar vid Konsumenternas försäkringsbyrå.
Foto: Sofina Bilder

Hon berättar att djurförsäkringar räknas som sakförsäkringar. 

– Det är som om du byter adress och parkerar bilen på en ny plats. Då beräknar försäkringsbolaget kostnaden på din bilförsäkring utifrån skadefrekvensen på bilar på det postnumret, säger Rebecka Troué till SVT. 

Däremot anser hon att informationen om att premien kan ändras vid flytt till annat postnummer borde finnas i avtalsvillkoren. 

– De borde absolut lägga till den informationen. Det vore mycket tydligare, säger Rebecka Troué till SVT.


LÄS MER: Så mycket kostar ditt husdjur dig – varje år

Leif Holmberg: "Kostnaden borde fördelas"

SVT har även varit i kontakt med Moderna försäkringar som i ett mejl meddelar att det är branschstandard att ta ut olika priser i olika områden och att de försöker sätta så rättvisa priser som möjligt. De skriver även att paret Holmberg kan få avsluta försäkringen i förtid om de känner sig vilseledda. 

Leif Holmberg anser att försäkringsbolaget borde se över reglerna för sina djurförsäkringar. 

– Själv tycker jag att kostnaden borde fördelas på alla försäkrade hundar och inte på vart man bor. Vissa får då lite högre kostnader och andra lite lägre men det blir mer rättvist, säger han till Expressen.