Under hösten har tusentals svenska fildelare satt hjärtat i halsgropen när de fått kravbrev från advokatfirman Njord Law Firm. Kravbrevet lyder:
Betala 4 500 kronor inom två veckor – eller riskera att dras inför rätta, skriver IDG.se.
Och fler brev är på gång.
– Vi har skickat ut ett par tusen brev, men vi har fått rätt till uppgifter om många fler IP-adresser som vi väntar på, säger advokaten Jeppe Brogaard Clausen till techsajten.
LÄS MER: Fildelare krävs på ersättning
Telia delger uppgifter om fildelare
Kravbreven är detaljerade. Där står listat både vid vilken tidpunkt och från vilken IP-adress upphovsrättsintrånget ska ha skett.
IDG uppger att det är Telia som har delat med sig av uppgifter om 25 000 IP-adresser – samtidigt som uppgifter om kunder hos Bredbandsbolaget, Comhem och Tele 2 ska vara på gång.
Det första utskicket kravbrev från advokatfirman riktar sig till personer som har fildelat filmen Cell, via torrentsajter eller bittorrentbaserade strömningstjänster.
En del ska redan ha betalat.
Och nu sätter Njord Law Firm skräck i fler svenskar.
– Det kommer krav på många olika filmer, både skandinaviska filmer och från internationella filmproducenter. Det är en lång rad filmtitlar från olika producenter, säger Jeppe Brogaard Clausen till IDG.se.
LÄS MER: Så mycket höjer Netlix priserna
Advokatfirma går till domstol
Han uppger också att advokatfirman inte drar sig för att dra ärendena till domstol.
Techsajten IDG har pratat med Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet:
– Om man inte fildelat ska man självklart bestrida. Har man däremot gjort sig skyldig till ett upphovsrättsbrott är det väl ur juridisk synvinkel bäst att betala, säger han.
FAKTA: Fildelning i Sverige
Sverige är ett av de länder i Europa där illegal fildelning är som mest utbredd.
Mer än 13 filmer eller tv-serier per invånare har delats i Sverige hittills i år. I Tyskland är motsvarande siffra 0,4 filmer eller tv-serier.
I Tyskland minskade spridningen av upphovsrättsskyddat material med 42 procent under perioden januari-april i år jämfört med motsvarande period 2015. I Sverige var minskningen bara 3 procent.
Källa: Spridningskollen