Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler unga hamnar hos Kronofogden

Lukas Petersson var 20 då han reste till USA för att studera tv-produktion.
Kronofogden har tagit fram undervisningsmaterialet "Skuldkollen" för att förebygga att unga skuldsätter sig.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Näthandel, mobilräkningar och vårdavgifter är de vanligaste orsakerna till att personer mellan 18 och 20 skuldsätter sig. 

Det visar ny statistik från Kronofogden. 

– Jag glömde att pausa abonnemanget, när jag kom hem var mobilen spärrad, säger Lukas Petersson, 21. 

2017 var Lukas Petersson 20 år. Han hade kommit in på drömutbildningen i USA och skulle plugga på Santa Monica University i ett halvår. 

När han kom hem till Sverige igen möttes han av flera brev från inkasso och Kronofogden. 

– De hade varit och sökt mig i min lägenhet men jag bodde ju inte där under tiden, säger Lukas Petersson. 

Allt fler unga skuldsätter sig

Samma dag som du fyller 18 får du själv ansvara för din privatekonomi. Det är fritt fram att teckna mobilabonnemang, ta sms lån och handla online. 

–  Privatekonomi är kul när du har koll men tyvärr är det inte så för alla i dag, säger Kim Jonsson från Kronofogdens förebyggande verksamhet i ett pressmeddelande. 

I år har sammanlagt 9 845 obetalda räkningar från ungdomar mellan 18 och 20 år anmälts till Kronofogden. Det är en ökning med 13 procent från 2015 då 8 736 personer i samma ålder var skuldsatta. 

Näthandel, vårdavgifter och kostnader för körkort är de absolut vanligaste anledningarna till att man skuldsätter sig, enligt Kronofogden. Men även obetalda fakturor för gymkort och studentmössor rapporteras.

Har pengar till en lägenhet – får inte ta lån

Lukas Petersson hade en skuld på 5 000 kronor då han kom hem från USA. Trots det är det inte återbetalningen som är Lukas värsta problem. 

– Pengarna betalade jag tillbaka för länge sen. Problemet nu är att jag har en betalningsanmärkning och även om jag vill, och kan ekonomiskt, får jag inte ta ett lån på 3 år, säger Lukas. 

Lukas betalningsanmärkning innebär att han varken kan ansöka om lån för att köpa en bostadsrätt eller skriva på avtal där en kreditupplysning krävs. Det kan gälla ett mobilabonnemang, hyreskontrakt eller en avbetalning. 

– Det finns ett stort behov av att arbeta med att förebygga skuldsättning bland unga. Unga kan till exempel ha svårt att flytta hemifrån, eftersom de inte kan få ett hyreskontrakt eller ett banklån om de har skulder hos Kronofogden, säger Kim Jonsson.