2017 var Lukas Petersson 20 år. Han hade kommit in på drömutbildningen i USA och skulle plugga på Santa Monica University i ett halvår.
När han kom hem till Sverige igen möttes han av flera brev från inkasso och Kronofogden.
– De hade varit och sökt mig i min lägenhet men jag bodde ju inte där under tiden, säger Lukas Petersson.
Allt fler unga skuldsätter sig
Samma dag som du fyller 18 får du själv ansvara för din privatekonomi. Det är fritt fram att teckna mobilabonnemang, ta sms lån och handla online.
– Privatekonomi är kul när du har koll men tyvärr är det inte så för alla i dag, säger Kim Jonsson från Kronofogdens förebyggande verksamhet i ett pressmeddelande.
I år har sammanlagt 9 845 obetalda räkningar från ungdomar mellan 18 och 20 år anmälts till Kronofogden. Det är en ökning med 13 procent från 2015 då 8 736 personer i samma ålder var skuldsatta.
Näthandel, vårdavgifter och kostnader för körkort är de absolut vanligaste anledningarna till att man skuldsätter sig, enligt Kronofogden. Men även obetalda fakturor för gymkort och studentmössor rapporteras.
Har pengar till en lägenhet – får inte ta lån
Lukas Petersson hade en skuld på 5 000 kronor då han kom hem från USA. Trots det är det inte återbetalningen som är Lukas värsta problem.
– Pengarna betalade jag tillbaka för länge sen. Problemet nu är att jag har en betalningsanmärkning och även om jag vill, och kan ekonomiskt, får jag inte ta ett lån på 3 år, säger Lukas.
Lukas betalningsanmärkning innebär att han varken kan ansöka om lån för att köpa en bostadsrätt eller skriva på avtal där en kreditupplysning krävs. Det kan gälla ett mobilabonnemang, hyreskontrakt eller en avbetalning.
– Det finns ett stort behov av att arbeta med att förebygga skuldsättning bland unga. Unga kan till exempel ha svårt att flytta hemifrån, eftersom de inte kan få ett hyreskontrakt eller ett banklån om de har skulder hos Kronofogden, säger Kim Jonsson.