Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler är arbetslösa – första gången sedan 2013

Foto: BERTIL ERICSON / TT
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Foto: DANIEL ROOS

Antalet arbetslösa stiger för första gången sedan 2013, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

En anledning är att många av de flyktingar som kom till Sverige hösten 2015 nu räknas in i statistiken.

– Därför ska den här ökningen av arbetslösa inte ses som ett tecken på en svagare arbetsmarknad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

364 000 personer var arbetslösa i april, visar siffror från Arbetsförmedlingen. Det är 7,5 procent av arbetskraften och en ökning med 4 000 personer på ett år. 

Antalet arbetslösa ökar för första gången sedan 2013.

187 000 personer är öppet arbetslösa, vilket betyder att de inte deltar i program med aktivitetsstöd. Den öppna arbetslösheten är därmed 3,8 procent, jämfört med 3,9 procent i mars.

Stora skillnader

Det är stora skillnader mellan utrikes och inrikes födda. Medan antalet personer födda i Sverige fortsätter att minska hos Arbetsförmedlingen ökar antalet utrikes födda.

Många av de flyktingar som kom till Sverige hösten 2015 har fått sina uppehållstillstånd och deltar i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag.

– Den ökning som vi nu ser av antalet arbetslösa är väntad. Många av de flyktingar som kom till Sverige hösten 2015 har skrivits in i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Därför ska den här ökningen av arbetslösa inte ses som ett tecken på en svagare arbetsmarknad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Bland inrikes födda var den totala arbetslösheten 4,0 procent medan den hos utrikes födda var 22,1 procent.

"Mycket stark arbetsmarknad"

Antalet sökande i program med aktivitetsstöd uppgick till 3,7 procent av arbetskraften, eller 178 000 personer, en minskning med 1 000 jämfört med samma månad föregående år.

Omkring 89 000 personer hade olika former av arbete med stöd, i det närmaste oförändrat jämfört med samma månad föregående år.

Antalet varsel uppgick till 2 200 i april, vilket är 1 300 färre än förra året.

Det totala antalet lediga platser var 114 000, 14. 00 färre än samma månad 2016.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad, flera arbetsgivare rapporterar att de har brist på arbetskraft. Därför är det viktigt att vi bättre lyckas ta tillvara den kompetens som finns hos nyanlända, säger Annika Sundén i pressmeddelandet.


Direkt / Expressen