Fingerprint Cards förre vd åtalas

Fingerprint Cards storägare och tidigare vd Johan Carlström ställs nu inför rätta för grovt insiderbrott på sju punkter.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
På fredagen meddelade myndigheten att man nu väcker åtal. Samma förmiddag publicerade Johan Carlström, som inte är frihetsberövad, en bild i sociala medier där han satt bakom ratten i en blå Ferrari på bilmässan i tyska Frankfurt.

Bolagstoppen testade lyxbilar utomlands - samtidigt som åklagaren skickade in åtalet mot honom till tingsrätten.

Fingerprint Cards storägare och tidigare vd Johan Carlström ställs nu inför rätta för grovt insiderbrott på sju punkter.

Åtalet omfattar fyra personer som enligt Ekobrottsmyndigheten ska ha tjänat drygt tio miljoner kronor på otillåten insiderhandel.

Fingerprint Cards, som tillverkar sensorer för fingeravtrycksigenkänning – en teknik som används i smarta telefoner – är en raket på börsen. Aktien har rusat med drygt 620 procent i år, och är en av de mest omsatta.

Men samtidigt är företaget skandalomsusat. I fjol dömde hovrätten bolagets tidigare marknadschef för insiderhandel och under en utdragen process har Ekobrottsmyndigheten utrett samma brottsmisstankar mot tidigare vd:n Johan Carlström samt två tidigare styrelseledamöter.

På fredagen meddelade myndigheten att man nu väcker åtal.

Samma förmiddag publicerade Johan Carlström, som inte är frihetsberövad, en bild i sociala medier där han satt bakom ratten i en blå Ferrari på bilmässan i tyska Frankfurt.

Testade lyxbilar på bilmässa

"Fin bil men kanske fel färg?", skrev Carlström som i ett annat inlägg skriver att han också fått inviter från lyxmärkena Bentley och Maserati.

Enligt åtalet, som rör grovt insiderbrott, ska han tillsammans med de två tidigare styrelseledamöterna systematiskt ha utnyttjat kunskap om bolaget som marknaden inte hade tillgång till. Allt för att göra stora förtjänster på handel med hävstångsinstrument kopplade till aktien.

– Att handla och köpa i det egna bolaget är under alla former olämpligt, säger kammaråklagare Pontus Hamilton.

En fjärde person, anhörig till en av bolagstopparna, åtalas också.

Samtliga fyra förnekar brott.

Handeln ska ha omsatt cirka 70 miljoner kronor och gett de misstänkta en vinst på drygt 10 miljoner kronor under perioden december 2012–mars 2014, enligt åtalet.

Utdragen process

Åklagaren yrkar att de 10 miljonerna ska förverkas och återbetalas till staten.

Den senaste tiden har Carlström gått till hårt angrepp mot Ekobrottsmyndigheten via öppna meddelanden från sitt Twitter-konto. Han anklagar bland annat personal på myndigheten för att ha läckt information om razzian mot Fingerprint Cards. Särskilda Åklagarkammaren har tittat på ärendet och lagt ned utredningen, enligt SvD.

På Twitter lovar Carlström emellertid att sista ordet inte är sagt i frågan:

"Vi kommer skicka in vårt material nästa vecka och skicka kopia till JK. Utreder de ej kommer vi ge materialet till utvald media eller kanske Janne J!"

I maj 2015 avgick han som vd för Fingerprint Cards, efter att ha tagit en så kallad time-out i samband med att att misstankarna om insiderbrott uppdagades.

Sedan dess har utdragen process pågått där åtalet skjutits upp vid flera tillfällen. Under dess gång har Johan Carlström anmält åklagare Pontus Hamilton för jäv, en anmälan som avslogs.

Fingerprint Cards är inte bara ett av de hetaste företagen på börsen - det är också ett av de mest omtalade efter ett flertal uppseendeväckande händelser som rapporterats i medierna.

Falskt pressmeddelande - kursen rusade

I oktober 2013 lyckades en hittills oidentifierad person få pressmeddelandetjänsten Cision att vidarebefordra ett falskt pressmeddelande att elektronikjätten Samsung var på väg att köpa Fingerprint Cards. Det falska budet fick aktien att skena vilt på börsen, men senare makulerades alla aktuella avslut i aktien. Pressmeddelandet försvann snabbt men återpublicerades sedan av Affärsvärlden.

Den 7 september framkom att Johan Carlström kan lösa in aktier i ett optionsprogram som baserat på nuvarande kursnivåer ger honom aktier värda drygt en halv miljard kronor.

I förra veckan sa Fingerprint Cards styrelseordförande Urban Fagerstedt i en intervju med SvD att Johan Carlströms roll i företaget är ohotad oavsett hur det går med åtalet.

Han är motorn bakom allt. Han har lyckats säkra kapitalet som behövdes. Han har rekryterat personer som nu får kredd för att det går bra. Johan är en stark drivkraft för företaget. Och vi tror fortfarande att han är oskyldig, sa Urban Fagerstedt till Svenska Dagbladet.

Åklagaren kräver dock att Johan Carlström döms till fem års näringsförbud.

– Jag bedömer att det ska bli en fällande dom, säger Pontus Hamilton.

Fingerprint Cards aktie, som tidigare under dagen var upp med som mest 7 procent, tappade på beskedet om åtalet och handlades direkt ned till minus 5 procent. Senare lyckades aktien återhämta sig och hade vid stängning gått upp strax över 1 procent.

Dina Pengar har vid upprepade tillfällen sökt Johan Carlström för en kommentar.


Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att årets kursuppgång varit drygt 300 procent.

Så fungerar hävstångsinstrumenten

Johan Carlström och de övriga tre åtalade personerna misstänks för att ha begått grova insiderbrott, bland annat med så kallade köpwarrants som handlas när köparen tror att aktien kommer att stiga i värde.

Formen är klassat som en högriskplacering som under kort tid kan förändras väldigt mycket i värde, men med maximal hävstångseffekt.

Warrants kan ha olika lång löptid, alltifrån korta perioder till flera år. Om aktien har gjort en tillräckligt stor ökning under löptiden och når lösenpriset så får köparen avkastning på sin investering. Om aktiekursen inte skulle nå upp till lösenpriset på köpdagen försvinner hela det investerade kapitalet.

2010-2012

Fingerprints dåvarande marknadschef och ytterligare en person ska ha begått insiderbrott vid elva tillfällen.

Oktober 2013

I oktober 2013 lyckades en hittills oidentifierad person få pressmeddelandetjänsten Cision att vidarebefordra ett falskt pressmeddelande att elektronikjätten Samsung var på väg att köpa Fingerprint Cards. Det falska budet fick aktien att skena vilt på börsen, men senare makulerades alla aktuella avslut i aktien. Pressmeddelandet försvann snabbt men återpublicerades sedan av Affärsvärlden.

Maj 2014

Marknadschefen och den närstående personen döms av hovrätten till ett års respektive tio månaders fängelse. Domen har överklagats till Högsta domstolen.

September 2014

Johan Carlström delgavs misstanke om insiderbrott i september 2014. Samtidigt gör polisen razzia på Fingerprints kontor i Göteborg.

Hösten 2014

Hovrätten dömde den tidigare marknadschefen för insiderhandel.

Januari 2015

Åklagaren delger totalt fyra personer misstanke om insiderbrott vid upprepade tillfällen under 2013 och 2014.

Maj 2015

Johan Carlström avgår som vd för Fingerprint Cards, efter att ha tagit en så kallad time-out i samband med att misstankarna om insiderbrott uppdagades.

September 2015

Åtal väcks vad gäller insiderbrott.

Överåklagaren lägger ned Johan Carlströms anmälan mot åklagaren Pontus Hamilton som rörde jäv.