Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finansministerns ilska mot företagstopparna

Finansministern i intervju om ekonomiska krisen.
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
AB Volvo:s vd Martin Lundstedt har fått behålla sin bonus på drygt 13 miljoner kronor för fjolåret.
Foto: MIKAEL PERSSON / SPA
Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg får höjd ersättning med närmare 3 procent till 3,7 miljoner kronor för 2020. Här med hustrun och företagsledaren Louise Julian på Nobelfesten 2019.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som svenska skattebetalare går in med miljarder för att stötta Volvo och andra hårt drabbade företag får cheferna bonusar och styrelsen höjda arvoden. Och det får nu finansminister Magdalena Andersson (S) att markera och varna för en lagskärpning. 

– Det sticker i ögonen och undergräver förtroendet, säger hon.

Flera företag har den senaste tiden kapat sina utdelningar till ägarna, men långt ifrån alla. Inom fastighetsbranschen förbereds stora utdelningar till ägarna, rapporterar Dagens Industri. 

Samtidigt planeras för höjda ersättningar till styrelseledamöter och fortsatt mycket lukrativa bonusupplägg till chefer inom en rad företag. Ett av dem är fordonsjätten AB Volvo, som precis permitterat tiotusentals anställda och sagt upp mängder av konsulter. 

Krisdrabbade Volvo höjer ersättningar

Dagens Industri rapporterar på onsdagen att bolagets vd Martin Lundstedt har fått behålla sin bonus på drygt 13 miljoner kronor för fjolåret, och styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg får höjd ersättning med närmare 3 procent till 3,7 miljoner kronor för 2020. Även övriga styrelsen för höjda ersättningar.

Det samtidigt som skattebetalarna tvingas gå in med miljardbelopp för att stötta företagen.

Finansminister Magdalena Andersson döljer inte sin irritation.

– Om företag som använder exempelvis korttidspermittering, där ju skattebetalarna står för 40 procent av lönekostnaden, planerar för stora utdelningar och bonusar så är det klart att det sticker i ögonen och undergräver förtroendet, säger hon.

”Det sticker i ögonen på en undersköterska”

– Som läget nu är måste alla vara med och bidra och ta sitt ansvar. Får man stora statliga stöd från skattebetalarnas pengar är det klart att det sticker i ögonen på en undersköterska i Sveg om man samtidigt delar ut stora bonusar och höjda arvoden till sig själv.

Magdalena Andersson öppnar nu också för att ändra lagstiftningen för permitteringar, om företagen inte självmant tänker om. 

– Vi ska se hur Tillväxtverket tillämpar lagstiftningen. Det är inte klart än, och då får vi se utifrån tillämpningen om det är så att vi ska skruva i lagstiftningen. Vi har försökt att göra den här lagen så enkel som möjligt, för att det ska vara lätt att använda i en kristid och att det ska vara lätt för små företag att använda den. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt om hanteringen av coronapandemin.