Finansministern: ”Ekonomin lyfter snabbare än vi väntat”

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk ekonomi har utvecklats starkare än väntat och regeringen reviderar upp sina prognoser för såväl BNP-tillväxten och arbetsmarknaden för 2021.

Det sade finansminister Magdalena Andersson när hon presenterade nya prognoser över ekonomin på onsdagen.

Första kvartalet var tillväxten i Sverige starkast i Norden och återhämtningen är snabbare än vid tidigare kriser.

Det kan finnas flera orsaker till det, enligt finansministern, som att vi inte har några strukturella ”utmaningar” i ekonomin nu, utan det handlar om en hälsokris.

– Vi bedömer att vi kommer att ha en fortsatt tillväxt under innevarande år i takt med att smittspridningen minskar och vaccineringarna ökar, sade finansministern.

I och med att vi får en tidigare rekyl, blir det en lite svagare tillväxt nästa år, fortsatte hon.

”Väntas öka snabbt”

Magdalena Andersson framhöll att Sverige hade den högsta sysselsättningsgraden i EU under 2020 och att arbetskraftsdeltagandet samtidigt var klart högst, vilket gör att arbetslöshetsnivån ligger högt.

– Sysselsättningsgraden väntas öka snabbt framöver i takt med att ekonomin återhämtar sig, sade hon, men beklagade att statistikomläggningen gjordes när den gjordes, vilket gör att man inte kan jämföra siffrorna.

Nästa år väntas arbetslösheten minska tydligt.

De offentliga finanserna stärks rejält i år, underskottet blir kart mindre än tidigare prognos, vilket beror på att makrobilden är mer positiv, vilket får skatteintäkterna att öka, samtidigt som företagen väntas använda mindre krisstöd än regeringen fattat beslut om.

2022 bedöms de offentliga finanserna vara i balans, innan en budget har lagts.

”Alla måste nu göra allt de kan”

Det strukturella underskottet har också reviderats ner för i år och för nästa år ligger nu en prognos om överskott, medan statsskulden nu bedöms redan nästa år ha sjunkit till 35 procent, från runt 38 procent i år.

– Statsskulden bedöms inte gå över 40 procent trots de historiska stöden, sade hon.

Hon fick frågor om hur den politiska krisen kan påverka ekonomin och svarade att det ekonomiska läget är ”väldigt skört” och det beror på hur snabbt krisen kan lösas. Företag kan bland annat besluta sig för att vänta med investeringar och nyanställningar.

– Jag är den första att hoppas att det här inte får någon påverkan på ekonomin, sade hon.

Finansministern betonade att ”alla nu måste göra allt de kan” för att lösa den politiska krisen.

Hon ville inte säga något om hur samtalen med andra partier nu förs, utan hänvisade till att det är statsministerns uppgift.

– Det känns oerhört tryggt att det är Stefan Löfven som leder Sverige i den här krisen. Jag förlitar mig helt på min chef i det här läget, sade hon, och tillade att de flesta nog inte vill fokusera på ett extraval utan på ”fotbolls-EM, midsommar och sill.