Finansinspektionen kan stoppa nya superräntan

För en dryg vecka sedan lanserade bostadskreditinstitutet Enkla sitt bolåneerbjudande med en ränta på 0,95 procent. Men enligt Finansinspektionen är det inte säkert att bolaget har de tillstånd som krävs. 

Enkla.com, som lanserade sitt bolånerbjudande för drygt en vecka sedan, använder en annan typ av finansiering för sina bolån än vad traditionella banker gör. 

Bolaget planerar att stegvis ta in pengar från den internationella marknaden för bostadsobligationer. Detta genom att utfärda obligationer av typen Residental Mortgage-Backed Security. De är vanliga i USA och baseras på de bostäder de är kopplade till, skriver Di Digital. 

FRIDA BRATT: Därför ska du se upp med de nya bolånen 

Tillstånd osäkert

Men enligt Finansinspektionen är det osäkert om Enklas status som bostadskreditinstitut räcker för att Enkla ska ha tillstånd att bedriva sin verksamhet. 

- Vi vet i dagsläget inte vad det är bolaget vill göra. Vi behöver träffa bolaget och titta på det och se om det ryms inom det tillstånd de fått. Det vi läser i media är något annat än det som framkom i ansökan, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på Finansinspektionen, till Expressen. 

Enligt Malin Omberg kan detta innebära att bolaget behöver söka nya tillstånd. 

Finns det någon risk att bolaget inte får de tillstånd de behöver för sin verksamhet?

- Det kan jag inte svara på, vi är i den fasen att vi ska träffa bolaget. Som med alla tillstånd är det i så fall en prövning som ska göras. 

FRIDA BRATT: Superräntan gör det mer förmånligt att vara rik 

Lansering kan försenas

Finansinspektionen och företrädare för Enkla ska träffas i nästa vecka. Enklas vd Alexander Widegren vill inte uttala sig närmare i frågan innan mötet med myndigheten ägt rum.

– Än så länge har inget förändrats, förutom att dialogen mellan oss, Riksbanken och Finansinspektionen måste förtydligas i veckorna som kommer. 

Hur mycket kan detta försena lanseringen av ert bolån?

– Vi tycker det är ansvarsfullt att fortsätta vår dialog innan något exakt lanseringsdatum är bestämt, skriver Alexander Widegren i ett sms.