Finansinspektionen: Ring banken – slipp amortera

Jens Magnusson, chefsekonom SEB, kommenterar Riksbankens besked om att höja den svenska styrräntan med 100 punkter.
Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier och generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
De som får det svårt att klara amorteringskraven uppmuntras att ringa banken.
Foto: Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksbanken väntas under tisdagen att höja styrräntan kraftigt. 

Nu uppmuntrar Finansinspektionen familjer som får det svårt att klara amorteringskraven att ringa banken för att få slippa amortera. 

– Det är en möjlighet som funnits sedan kravet infördes, vi tycker att det är bra om folk utnyttjar det här, säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier till Ekot. 

Idag, tisdag, väntas Riksbanken höja styrräntan ytterligare – vilket spås bli en historisk trippelhöjning.

Orsaken bakom höjningen är den rusande inflationen som steg till 9 procent i augusti. 

En höjd styrränta påverkar de rörliga boräntorna, som redan stigit i rekordfart och väntas fortsätta uppåt den närmasta tiden. 

Ungefär hälften av alla svenskar med bolån har rörlig ränta och tillsammans med rekordhöga el-, mat- och drivmedelspriser kan det för många familjer bli tufft att betala för sina amorteringar och räntor. 

Det säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier till Sveriges Radio och uppmuntrar hushåll att höra av sig till sin bank för att få slippa amortera. 

– Börjar det bli knapert är det bäst att ringa banken och så startar man en dialog. De är vana att hantera den här typen av frågor. Man ska inte vara rädd för att ringa.

Dispens har alltid varit möjligt

Sedan amorteringskravet infördes för sex år sedan har möjligheten till dispens funnits och Braconier framhåller att det är just i lägen av ”tillfälliga problem” som undantaget kan och ska användas.  

– Det finns vissa hushåll som kommer få det mycket tufft. Det här är ett läge med tillfälliga problem, förhoppningsvis. Och har man problem som enskilt hushåll så ska man prata med banken. Vi tycker att det bra om folk utnyttjar det här, säger chefsekonomen till Sveriges Radio. 

Finansinspektionen utreder just nu på uppdrag av den socialdemokratiska regeringen möjligheten att helt slopa amorteringskravet. 

Så sparar du el och tusenlappar i hemmet

Energiexperten Lasse Ejeklint förklarar.