Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fed höjer räntan – upp 0,25 procentenheter

Alexandra Stråberg, chefsekonom Länsförsäkringar kommenterar amerikanska centralbankens räntebesked.
Fed-chefen Jerome Powell.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska centralbanken Fed höjer räntan med 25 punkter – ett väntat besked.

Det innebär att intervallet landar mellan 4,75 och 5 procent.

Det är den högsta nivån sen 2007.

Precis som väntat var det en höjning med 0,25 procentenheter som annonserades när Federal Reserve kom med ett nytt räntebesked på onsdagskvällen, svensk tid.

De amerikanska börserna, som handlats kring noll, stiger svagt efter beskedet.

I februari kom den förra höjningen med 25 punkter. Då var det tal om att mars kunde ge höjningar på 50 punkter, vilket alltså nu växlats ner.

Flera analytiker bedömde en ökning med 50 punkter som osannolik inför kvällens besked. Detta med tanke på den senaste tidens bankkaos i USA, där nischbanker tvingats stänga och flera regionala banker drabbats av likviditetsbrist till följd av uttagsrusningar.

Fed om turbulensen för bankerna

Under kvällen gav Fed också nya besked om sin ränteprognos. Det handlar om små ändringar som innebär att styrräntan väntas ligga på 4,3 procent i slutet av nästa år. Tidigare har man räknat med att styrräntan skulle landa på 4,1 procent.

I ett uttalande beskriver Fed USA:s banksystem som ”solitt och motståndskraftigt”. Samtidigt skriver man om den senaste tidens turbulens:

”Den senaste utvecklingen kommer troligtvis att resultera i stramare kreditvillkor för hushåll och företag och tynga ekonomisk aktivitet, anställning och inflation. Omfattningen av dessa effekter är osäker. Kommittén är fortfarande mycket uppmärksam på inflationsrisker”.